Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Lenovo Y700 или истината за новите "супер" лаптопи

Материалите в блога ми са ценени от мнозина. Благодаря ви, чрез обратната връзка с вас,  материалите стават все по-добри, толкова добри, че понякога се разбират само от премиум читатели.
Най-честия съвет от читатели е да пиша за актуална, нова техника. С този материал го следвам.
Защо чак сега? Не деля техниката на стара и нова, а на стойностна и на посредствена. По телевизията показват прекалено много лоши новини за да участвам и аз в масовата психоза на хората.
Пиша хубави неща за хубави компютри. Тъй като съм идеалист, не мога да пиша хубави неща за лоши компютри. Всъщност мога, но нямам желание.
До нови, хубави компютри нямам достъп. Първо, че те никога не достигат до родния пазар, защото на елитните производители през ум не им минава да пуснат премиум машини с максималната си комплектация за най-бедната държава в ЕС. Отделно стои въпросът, че точно на мен родните дистрибутори не смеят да дават техника за тест. Защото вероятно няма как да ме мотивират да пиша необективно... Единствено от Lenovo се престрашиха, с тази машина. Ще видим дали няма да е за последен път.
Удивлявам се колко хубави неща се пишат за машини, в които няма почти нищо хубаво. Одите за посредствена техника са продукт на невежество и на словестна проституция.
Пиша хубави неща за хубави компютри. Добри във всички отношения, поради това струващи фантастични суми. Не съм милионер за да си купувам ултра-скъпи машини за да им правя ревюта веднага, правя го една-две години по-късно. Пиша само за нещо, което лично съм ползвал, изпитал, снимал, играл, свалил резултати. Нищо общо с това, което се случва в мрежата.
Ще започна отдалеч. Аз съм човек като вас. Затова се подавам на въздействие. Гледам чудни лъскави описания с прекрасни параметри на добри цени.

Корпус и шаси
 
Tакава машина е Lenovo Ideapad Y700. Красив лаптоп с нов четириядрен Core i7, DDR4 памет, NVidia GeForce GTX 960M, слот за NVMe, IPS/PLS (с редуцирани пулсации), метален корпус. На вид и като параметри това е лаптоп мечта. Пожелах го за тест, и го получих.
 
Истински красавец. Прекрасен дизайн, тежък метален корпус, солидна външна сглобка. Уау! - възкликнал и се замислих, дали пък това не е по-добро от Thinkpad? Сега съжалявам за тази еретична мисъл, но знаете, че емоцията понякога успива разума.
 
На пръв поглед вътрешната сглобка е прилична: добра платка с нелоши компоненти, два охладителя. Вижда се буфера към мощната и действително качествена звукова система. Една от главните екстри на модела, NVMe слотът също се крие под капака. NVMe е дисков стандарт, който е 5-10 пъти по-бърз от най-бързите SSD. Чудна екстра за лаптоп, който не е Mobile Workstation.
Детайлния поглед от професионалист, който има опит с най-добрите лаптопи, произвеждани някога, успява да събуди разума от опиянението на емоцията по красивия корпус.
Охладителите са анемични за толкова сериозен хардуер, прекалено много пластмаса, прекалено малко мед, ако наистина има такава под черната боя. Което бе доказано по-натам от тестовете. Лаптопът прегрява и забива в игри и в тежки приложения. Охладителната система достига чудовищните 65 децибела, даже и в покой, за което се оплакват потребители от цял свят по форумите.
Lenovo Y700 грее чудовищно даже и в прохладен пролетен ден, за лятото не смея да си помисля. Металния корпус само капсулира тази топлина. Като стана въпрос за жега, вижте как се "поправя" проблема с греенето от DDR4 - екранира се с фолио, за да не ви опари.
След като емоцията напълно отмина усетих една голяма липса. Хей, а къде е магнезиевият екзоскелетон?! Много рядко виждам лаптопи без него, та кой Thinkpad, Elitebook. Precision, Celsius е толкова гол? Никой! При такава жега, платката лесно ще загуби геометрията си и без магнезиевия корпус в рамките на година-две ше стане нестабилна, а по-натам ще даде фира. Което е цел на програмираното остаряване.
Разгледах компонентите отблизо, в тях няма елитност. Снимките са детайлни, може да го направите и сами. 
Най-много се удивих на това, че Y700 е проект в стил "изобретенията на Койота". Платки, контролери, кабелчета, преходници - хаос, който би било удивително да работи изрядно. Истинските машини са едно цяло. По-късно не се изненадах, че нито едно USB на модела не работи, липсват драйвери.
Увеличете снимката и вижте батерията. Cell made in China! При Thinkpad от елитни серии батериите са с японски, а напоследък с китайски клетки. Мислите, че драматизирам? Наистина е драматично да купите лаптоп за 2000 лева и батерията му да изкара само една година. При тестовата бройка, батерията се зареждаше до 8% и изкарва 2-3 минути. Китайските клетки имат около 500 цикъла заряд-рязряд, което си е точно година, до две. Японските батерии имат хиляди цикли и живот 5-10 години. Японските батерии за ThinkPad са много по-евтини от тези за Ideapad. И се продават десетилетия, още има батерии за Thinkpad T42 например.
  
Така изглеждат нещата при елитната серия на Lenovo, Thinkpad T-series.
Увеличете последната снимка с батерията. На нея пише "Cell made in Japan". Този модел е произведен 2012г., батерията му още е като нова, с до 5% износване и над 4 часа тежка автономна работа.

Хардуер
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни