Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP EliteBook 8770w - най-добрия Mobile Workstation


Наскоро се докоснахме до и тествахме лаптоп от нисък клас, но с най-съвременни параметри. Бяхме се откъснали от тази техника. На хартия параметрите ѝ бяха впечатляващи и събудиха интереса ни. Моделът, Lenovo Y700 с 3D Camera. Останахме разочаровани. Пълна трагедия. Рядко калпава драйверна поддръжка, некадърно направено охлаждане, изобщо трагично изпълнение. Новата техника не се подобрява, а деградира. Много очевидно в ниския клас, а донякъде постепенно и при по-високия. Има една компания, която при всеки нов модел надгражда над предходния. Без да овъртам ще ви кажа, че това е серията на HP Elitebook.

Пред мен е HP EliteBook 8770w. Последният с легендарния дизайн на марката и с Elitebook в името си. Следващото поколение носят името ZBook. С тази стъпка от НР може би искат още по-ясно да разграничат работните си станции от техниката за простолюдието. Това е моя логика и се базира на факта, че настолните работни станции на марката също са Z-серия. HP 8770w всъщност е потомък на едно позабравено, но славно име в компютърната история... Compaq. През 90-те години Compaq е най-големият производител на лаптопи. Марката е изпълнявала поръчки дори за IBM. Точно в апогея на своето развитие е купена от НР, който превръща лаптопите им в своя premium-клас. Години наред HP Compaq са най-добрият конкурент на IBM Thinkpad и създават легенди като HP Compaq nw9440, nw8440, nw8240, 6910p и др. Тези модели и до днес впечатляват с работата и здравината си. През 2008година НР пуснаха първата генерация EliteBook, която е пряк потомък на HP Compaq и наследява всички качества на тази велика серия. Магнезиево шаси, алуминиев корпус, мощни параметри, най-високо качество на изработка. Неслучайно HP Elitebook 8530w и 8730w бяха предпочитани пред лаптопите на Apple от архитекти и дизайнери по цял свят. Дизайна на новата серия продължи по същата линия. Промени се само името, което се оказа гениален ход на калифорнийския производител. С въвеждането на Elitebook, НР разграничиха премиум класа. Compaq се бе превърнал в синоним на безкомпромисно качество и използването на това име в ниския клас продаде милиони бройки. Подозирам, че същата съдба очаква и Elitebook.

Да разгледаме кое прави този лаптоп толков велик.

Дизайн.
8770W е не само последния Elitebook Workstation, но и последния с невероятния Compaq дизайн. Определян като индустриален и понякога като грубоват, но за нас той е съвършен. Брутално задраво магнезиево шаси и разточително много алуминий в корпуса. Тежката 17 инчова работна станция дори не намеква за огъване или усукване. Здраво тяло, което покрива военни стандарти и предпазва хардуера от прах, корозия, удари, заливания, шокови температурни промени, промяна в атмосферното налягане. Стегнати стоманени панти. Алуминиевия капак зад дисплея изглежда много масивен и създава страхотно чувство за здравина.

Дисплей.
Независимо от класа на лаптопа дисплея е най-важната част в него. Няма друг компонент чието влияние върху здравето на човека да има своите реални и физични измерения. Накратко. Дисплей с малко реални цветове, орязан обхват и неточно цветопредаване може да промени цветовите възприятия при децата, а при възрастните да доведе до главоболие заради форсирането на мозъка да компенсира липсващите отенъци. ШИМ ( широчинно импулсната модулация ) води до проблеми с очите, болки в очните дъна, нервност, депресия, агресия и в най-тежките случай мигрена. Освен, че покрива военния стандарт MLT-STD 810G описан по-горе, HP 8770w покрива и стандарти свързани със здравето на човека работещ на него. Дисплея е с аналогово управление на подсветката и няма ШИМ в целия диапазон на яркост.
Подсветката е с най-високо качество и осигурява прекрасно цветопредаване.
99% от sRGB 
76% от AdobeRGB.
На снимката с осцилоскопа по-горе се вижда и какво показва спектрометъра. CRI показва индекса на цветопредаване и в случая с резултат 84 дисплея демонстрира отлично цветопредаване.  Изумителни резултати за лаптоп с TN матрица.
За сравнение ето екрана на най-съвременен геймърски лаптоп Acer Predator с IPS дисплей.
Екрана на 8770W е по-добър от всеки IPS вграждан масово в ниския клас лаптопи. Има по-добър индекс на цветопредаване, по-добър цветови обхват, по-добра яркост и е подходящ дори за цветообработка. Моделът има разновидност с 10-битов P-IPS екран, който гордо носи името DreamColor и предоставя 1 милиард реални цвята. Екран за който ниския клас може само да си мечтае.

Ергономия.
С хубавото бързо се свиква. Големия тъчпад лансиран в предното поколение веднага ми стана любим. Мултитъч, огромно пространство, прекрасна отзивчивост. Тъчпад от класата на този на Apple.
Клавиатурата с голямо пространство между бутоните е невероятно удобна за писане. Стегнати клавиши с отчетлив ход. Trackpoint с различна реакция при различен натиск отдавна взаимстван от IBM е разположен малко по-високо от бутоните, което го прави супер удобен. Налични са пълен набор от входове и изходи. USB 2.0, USB 3.0, еSATA, Card Reader, IEEE 1394 интерфейс, VGA, DisplayPort. Преди някой да е поставил въпрос "Какъв е този порт и как ще си свържа телевизора?". DisplayPorta-а е предпочитан при работните станции, защото през него може да мине сигнал с много висока резолюция, нещо на което HDMI е способен едва след версия 1.4. Преходници от DisplayPort към HDMI колкото щеш.

Производителност.
Стигнахме до най-хубавото. HP 8770w е работна станция от Ivy Bridge поколението с невероятни възможности за ъпгрейд. Процесор на сокет, видеокарта на MXM-слот, 4 слота за рам памет, място за два 2,5" харддиска, които могат да се конфигурират в RAID, mSATA куплунг, възможност на поставяне на Caddy с още един харддиск на мястото на CD-то. Могъщия хардуер е подсигурен с качествена схемотехника и кадърно офазяване. Всички компоненти се вихрят с пълна сила.
Процесорите от тази серия имат скромен прираст в производителността в сравнение със Sandy Bridge. Aida64 показа 110GFlops изчислителна мощ на процесора, което е с около 7 до 10 GFlops-а повече от един i7-2860QM, който пък е на по-ниска честота.
В графично отношение обаче скока е значителен. Тестовете показват, че Quadro видеокартите с Kepler архитектура предлагат двойно по-голяма производителност в сравнение с предходното поколение. В случая тестовия лаптоп е с почти максималния i7-3820QM, 16GB RAM и видеокарта Quadro K4000M 4GB DDR5.
В сравнение с HP 8760w, рам паметта на 8770w оперира на по-висока честота от 1600MHz.
Тестовете.
22500 точки в 3DMark 06 и 4120 в 3DMark 11 е впечатляващо представяне и лаптопа няма проблеми с подкарването на най-новите игри. 4GB собствена видеопамет позволяват някои нови заглавия, използващи много графични ресурси да се играят на по-високи настройки. Разбира се не това е предназначението на лаптоп с видеокарта струваща повече от повечето лаптопи в техномагазините. Една работна станция може да разгърне пълния си потенциал само в професионален софтуер.
В CineBench лаптопа демонстрира феноменална производителност. i7-3820QM мери сили с 6-ядрения Xeon X5650, а Quadro K4000M буквално смазва дори мощната настолна 320-битова Quadro 5000. 

Поддръжка
Перфектна поддръжка, каквато може да има само най-висок клас техника. Налични драйвери за всички операционни системи от Windows XP до 10.
Да, има драйвери дори за Windows XP. Много големи корпорации и фирми поради естеството си на работа, техниката, която използват и софтуера на който работят все още използват Windows XP като операционна система. Тези фирми имат договори с Microsoft и плащат колосални суми за да получават персонална поддръжка на тази операционна система, която за обикновения потребител отдавна не е актуална.

Батерия
Батериите на високия и ниския клас лаптопи отново са с много различно качество и се произвеждат в различни държави.
На снимката долу. Батерия на HP MobileWorkstation. Клетки произведени в Корея и сглобени в Китай.
На следващата снимка, батерия на потребителски клас лаптоп изцяло произведена в Китай.
Никой не очаква от лаптоп с 45W процесор и 100W видеокарта да има автономна работа като на таблет. Въпреки това, 3 години след пускането си в експоатация, батерията на HP 8770w с лекота надхвърля 1 час ровене и гледане на видео в интернет.



HP 8770w е резултат от надграждането на няколко поколения лаптопи и с него НР удариха тавана на лаптопстроенето. От години тестваме такава техника и спокойно можем да кажем, че по-добър лаптоп просто няма. На такова качество другите производители не отговориха. В това число включвам и Fujitsu Celsius, които не са свалили нивото, но са толкова редки и екзотични, че не конкурират НР по нашите географски ширини.
Лаптоп без вградено програмирано остаряване, проектиран да работи вечно.
Подбираме маниашки техниката си и HP EliteBook 8770w при нас са в перфектно здраве и състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни