Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Лизинговата техника - нещо много повече от втора употреба

На употребяваната компютърна техника повечето хора гледат с пренебрежение. И с право. Тя е захабена, амортизирана, с незнайно колко оставащ жизнен цикъл. Прах, косми, миризми, хлебарки, съмнителна хигиена. Не се знае кой и за какво е ползвал тази техника.
Втора употреба? Понякога е трета, пета, десета... Дори и Thinkpad да е, пак е амортизирана, ползвана в лоша среда, поне няколко пъти заливана с вода или кафе, задръстена с прах и домашни акари, бацили, други гадини.
Всичко това е истина.
Въпреки това немалко хора купуват такава техника от борси като OLX, заложни къщи, познати. Като стана въпрос за борси, много често там циркулират временно закърпени машини, нагрят чипсет или видеокарта, колкото да изкарат няколко месеца.
Черно и бяло. Много хора мислят така. Нова техника и втора употреба от описаната по-горе. Логично е да се избере новата, колкото и по-нисък клас и с по-слаби параметри да е. При такъв избор и аз бих избрал ново и евтино, вместо нещо било някога скъпо, но сега е просто гнусно.
Между черно и бяло има и други нюанси и даже цветове, например нашите фирмени червено-жълти. Може ли да кажете за Софавто, че продава гнусни употребявани автомобили като тези на борсите в Горубляне и Дупница?
 
Нов лаптоп от корпоративен лизинг от резервите на JPMorgan, предлаган от нас

Нашата техника не е втора употреба. Тя е корпоративен лизинг. Средата, в която е използвана не предполага прах, косми, кучета и котки, лоша хигиена, разливане на бира и кафе. Най-често поръчваме техника от по-висок статус. Тогава това е техника, която в рамките на лизинга си дори не е влизала в експлоатация. Техника, предназначена за топ мениджърите и топ специалистите на най-големите световни компании. Показвали сме ви маркировки от Lufthansa, Mercedes Benz, JPMorgan, швейцарски баки, английски застрахователи, големи университети. Виждали сте понякога на корпоративен лаптоп, който е като нов, но с грубо издялан правоъгълник на горния капак? Там е бил Security Mark на ползвалата го корпорация.

Неуместно е да се правят аналогии между частна употребявана техника и тази от корпоративен лизинг. Както и между търговците, предлагащи такава. Лесно може да разпознаете втора и по-нагоре употреба техника от нашия пазар по кирилизацията на клавиатурата. Елитните лизингови техники по правило са със скандинавска наредба (датска, шведска, норвежска), понякога с германска, френска или британска.

Не са малко фирмите в България, които предлагат лизингова компютърна техника. Единици от нас обаче подбират топ версиите на моделите в максимално добър статус, с минимална или никаква експлоатация.

Корпоративния лизинг от държави с висок стандарт е единственият начин на нашия пазар човек да се сдобие с нещо качествено. Защото качеството на новите машини за нашия пазар и за този в Германия например се отличава много. Дори качеството на един ThinkPad T-series за Източна Европа и същия модел за Швеция много се различава. Периодично държави като Унгария, Полша и Словения вдигат шум около тази пазарна дискриминация, но неписаните правила в бедните пазари и слабите правителства следват друга логика. Корпоративния лизинг е единственият начин у нас да получите Made in Japan или Made in Germany техника. Нещо за което масовият потребител дори не подозира, че още съществува. На първата снимка в публикацията съм показал Made in Japan модел с могъщ Haswell MQ процесор и прекрасен IPS дисплей

В заключение ще ви покажа как изглеждат някои от лизинговите ни лаптопи. Ще се удивите, че дори модели, произведени отпреди 10 години идват при нас в ново състояние. Удивително е и състоянието на охладители и радиатори, без никога да са почиствани - те са без прах и косми. Доколко са амортизирани машините проверяваме с колориметър, децибелметър, температурни тестове...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни