Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Elitebook - еволюцията на най-елитната серия лаптопи

HP Elitebook е единствената компютърна серия, които оправдава бомбастичното си наименование. От 3 години твърдя, че това е най-елитната серия. Особено като Thinkpad след Haswell сериите поеха на заден ход като качество, запазвайки ускорението в цените нагоре. Следейки отчета от Google Analitics нямаше как да не забележа, че НАСА са сред редовите ми читатели. Поради това новите лаптопи на Международната космическа станция вече са HP ZBook, графичните братовчеди на Elitebook. За какво им е в орбита графична станция е интересен въпрос за дискусия, но явно бюджета е трябвало да се уплътни с възможно най-скъпите лаптопи от Земята.
Няма да ви позволя да се отплеснете във философски размисли, веднага подкарвам по същество:
Първо започвам с развитието на HP Elitebook като процесорна мощ. За разлика от спонсорираните драскачи на нагласени ревюта, използвам само наличните при мен лаптопи, които лично съм тествал, сервизирал, ползвал, продавал, снимал. Даже и iPhone-а който стои за провокация тук е моят личен. Единствено изключение за наличност е HP 850 G3, чиито резултати пресметнах теоретично, а и най-нагло заимствах от чужди тестове.
В тази редица започвам от предшественика на Elitebook, серията HP Compaq с легендарния, неубиваем модел 8530p. Всички модели са 15-инчови, само iPhone е малко по-малък. Като нови са стрували почти еднакви цени, даже и продукта на Apple.
Напомням, че процесорната мощ се измерва в GFLOPS или брой операции с плаваща запетая за секунда. Кореспондира с честотата, броят ядра и инструкциите.
Sandy Bridge процесорите виждат бял свят през 2011г. Всякакви мрънкачи и конспиратори с пяна на уста твърдят, че от тогава няма прогрес, а Intel безочливо ни лъжат. И се оказват прави, негодниците му с негодници.
В интерес на истината (моята де, за вашата не знам), новите процесори в тази елитна серия са от икономичните U-series. Хубаво икономия и екология, птички и пчелички, то тези процесори са запоени към дъното. Което е голяма подигравка с екологията. Защото, ако искаш по-мощен лаптоп, хвърляте този от новите серии и си купуваш друг. Това е всичко друго, но не и екологично. Старите модели имаха процесор на слот. Ако не те кефи двуядреника, поставяш 4-ядреник. Ако и това не стига, поръчваш от EBay Extreme Core i7, който прави смешни процесори като Core i7-6500U, превъзхождайки ги над 3 пъти като мощ. Превъзхожда и всеки запоен към дъното процесор, например Core i7-6700HQ.
Резултатът на HP Elitebook 8570p с Core i7-3740QM е несравнимо по-добър от останалите процесори. Истинските четири ядра поне още 5 години ще отупват всеки 2C/4T, ако ще Intel и 4-ри поколения на година да пускат... накъдето май е тръгнало. А това дори не е най-мощния процесор за HP 8570p.
В това сравнение показвам колко пари, в евро (тези от НАСА от левове не разбират) струва един сочен GFLOPS. Всеки иска сочните неща да струват евтино. Най-евтино струва хрупкавия GFLOPS на класиката HP 8530p. Малко повече пари, но за 3 пъти по-мощна машина струва GFLOPS-а на лаптопа с 4C/8T процесор. Цените на лаптопите са за втора употреба в момента. С изключение на HP 850 G3, който му е рано за втора употреба и изисква за GFLOPS 5.1 пъти повече от HP Elitebook 8570p с QM процесор. Ако обаче искате наистина скъп GFLOPS, купете си Apple.
След като изясних темата с мощността, а след това и цената идва най-важния въпрос за половината от човечеството. Половината, която избира всичко по дизайн, а не по съдържание. Хей, читателю, жена ви по какво ви избра?
На горните три снимки показвам визията на HP Elitebook 8560p и 8570p. Истински икони в промишления дизайн. И като хармония на линиите, и като луксозни материали - стомана и алуминий. Много приятна е HP интерпретацията на Thinkpad лапичката до камерата. Защо по-нататък я махнаха в новите модели, едва ли някой може да проумее. Моята теория, че шефът на дизайнерския отдел на HP, който е ветеран от Compaq се е пенсионирал. А на негово място е дошла или жена, или нежен мъж.
Дизайнът на новите серии потвърждава това. Сапунерски вид без особена идентичност. Ако смените логото с това на DELL, Asus или Sony, никой няма да забележи. Compaq индивидуалността е в миналото. За какво ви е индивидуалност в този свят на липсваща социализация? С новия дизайн на HP ще се харесате на всички жени, даже и на вашата. Няма да бъдете третиран като социопата с ръбестия Thinkpad или скучният мъж с тежкия Compaq Style Elitebook.
Това бе от мен, приятели. Яжте здравословно, пийте умерено, спортувайте редовно. Защото без здраве, и най-елитната техника няма да ви донесе щастие и лично развитие.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни