Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Велик ъпгрейд на стара машина с Core 2 Quad Q6700

DELL Precison 390 е произведен преди 10 години, през далечната 2007г. Може би последната година, в която техниката, от коли до компютри се произвеждаше качествено, в условията на реална, а не на фиктивна конкутенция.
Доказателство за което са по-късните модели на DELL от този клас, които запазиха дизайна на кутията, но не и надеждността. Това го споделям като човек, който е тествал работни станции на DELL от Pentium II до наши дни. Между другото, от наши дни избягвам да предлагам работни станции на DELL. Много по-малко проблеми създават на клиентите ми работните станции на HP и Fujitsu.
Причината за спада на жизнения цикъл на продуктите не е на DELL, а на Intel. Всички платформи след 2007-ма година имаха заложени принципи, и на програмирано остаряване и на тик-так концепцията за минимално нарастване на производителността.
Връщам се обаче към този красавец. DELL Precision 390 - машина мечта за времето си, машина на времето, може би вечна машина. Стандартно тя се се предлага с процесор Core 2 Duo. А Core 2 Quad версиите някога бяха по възможностите на богати хора.
Компютърът разполага с процесор Core 2 Duo E6400 и видеокарта Quadro FX 3500. Веднага ги разкарвам и поставям Core 2 Quad... не Q6600, а максималният за времето си Q6700. Мнозина ще се учудят, но за видеокарта избирам NVidia GeForce GTX 1060. Та тази карта не стартира на далеч по-нови машини, тъй като изисква PCI-e 3.0 стандарт. Имахме дори залагания в офиса.
Всичко стартира идеално. От опит знам, че стари работни станции, за разлика от нови потребителски компютри поемат всяка видеокарта.  
Вероятно забелязвате високия рейтинг да твърдия диск. Да, машината работи идеално с ново SSD.
А сега резултатите:
Ъпгрейда от Е6400 към Q6700 дава 2.75 пъти прираст на производителността в GFLOPS! Много впечатляващо. Завиждам на щастливците, които ще обновят по този начин машината си. Това е повече от мнозинството съвременни лаптопи. 
Почти същия прираст се отчете и при рендериране - 2,65 пъти. Дори се влияе и на OpenGL производителността. 
В 3DMark 06, Core 2 Quad Q6700 разкрива в много по-голяма степен потенциала на GTX 1060. Включена е още една конфигурация за сравнение. Която е с по-мощен процесор от малко по-късно поколение и 256-битовата класика Radeon R9 270x. 
В 3Mark 11 много солиден прираст с Q6700. Р9 270x вече не може да мери сили с GTX 1060. 

След този ъпгрейд се получава ретро машина, която може да се справи прилично в повечето приложения и в почти всяка игра.  

4 коментара:

бачи кико каза...

А какво ще кажете за доста нашумялата работа с ксеон процесори за този сокет? Които са в пъти по-евтини!

Dar каза...

3d mark не означава че става за всяка игра... Преди 3 години Core 2 quad с клок може и да се приеме като адекватен процесор но в момента е твърде далеч и няма работа с 1060

кен каза...

Нашумелите "Ксеон" процесори всъщност за Зион. Имаме тест и публикация за такъв мод. Колкото до Дар... няма нищо по-трудно от това, човек да си гледа неговата работа.

Unknown каза...

Може ли с нова AMD карта да пробвате да го подкарате, че ми стана интересно дали ще тръгне. Малко го спъва архаичния чипсет да изтиска всичко от новите технологии, но иначе е здрава машина. Не се ли притеснявате, че ще му издумкат кондензаторите на дъното след 10 години работа?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни