Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Недостатъците на синтетичната светлина - вреда или норма?

Има много спорове за това дали изкуствената светлина е вредна. Къде е истината, кой е прав, защо?
След множество тестове, изследвания и няколко висши образования установих следното. Тези, които грешат, грешат по-малко от тези, които изглежда да са прави!
Синтетичната светлина от монитори, проектори, смартфони, таблети, автомобилни фарове, домашни и офис лампи не е вредна за очите! Или поне не толкова, колкото е разрушителна за други системи на организма.
Работата с компютър ви натоварва? Изкуственото осветление ви смазва? Таблетите превъзбуждат децата и те не могат да спят? Не може да си обясните комфорта от романтиката на свещи? Имате неудържимо желание за екскурзия до Малдивите?
Няма нищо вредно или полезно в светлината. Всичко е нормално. Ще го потвърди всеки очен специалист. Всъщност очния специалист няма никакво отношение към въздействията на светлина върху духа и тялото ни.
Това, което се случва с човешкия организъм под влияние на синтетичната светлина е далеч по-дълбоко от претоварване на сензорните системи, очите.
Имате нужда от консултация със специалист относно аномалиите, свързани с изкуствената светлина? Необходим ви е екип от физиолог, невролог, психолог, физик, адвокат и инженер. Компетентен екип. С практически опит в тази сфера.
Такъв екип няма. Но имате мен...
Хомо сапиенс възприема света чрез сензори - зрение, слух, аромат, допир, температура, феромони и др. 80% от цялата информация, на чиято основа планираме действията си, работим, осъзнаваме себе си си Света се възприема чрез очите. Чрез анализ на светлинните изображения.
Въпреки, че мнозина смятат за уникални, убедени са, че светът е възникнал с раждането им, а изображенията, които възприемат са функция на финансовите им възможности да си купят новия iPhone, истината е друга.
Това е промяната на слънчевата светлина от обед до привечер. Случва се всеки ден. Проблемът не е в очите. Реагира психиката ни. Чувстваме се по-щастливи при пълен спектър, висок интензитет, максимален индекс на цветопредаване и цветова температура около 5500 келвина.
При облачни дни, зимата, в северни страни, човек чувства дискомфорт, депресия, необходимост да ползва стимуланти за "подобрение" на здравето. Всички знаем какво става с нас в облачен ден. Мнозина от по-интелигентните от вас са чували за депресиите в северните държави.
Психика и физиология се влияят от светлина. За което може да прочетете много дисертации, включително и от нобелови лауреати. Влияят се не само при човек, но и при всички живи организми, включително растения и гъби. Нещо повече, светлината не е само това, което виждаме между 400 до 800 нанометъра. Усещаме и взаимодействаме и със светлината, която не виждаме. Знаете ли, че топлината всъщност е инфрачервена светилна, която не виждаме, но усещаме по друг начин?
Свещта например осигурява топлина и уют, не само в преносния смисъл. Тя излъчва основно в инфрачервената област. Свещта топли, усещаме я и при затворени очи. тя има индекс на цветопредаване почти като слънчевата светлина.
Цивилизацията ни се опитва да замести естествената светлина с ето това. Синтетика, която няма нито спектъра, нито температурата, нито цветовата информативност, нито на слънцето, нито дори на свещ.
Технологично ограничение ли е изкуствената светлина да е толкова непълноценна или е част от някакъв заговор? Като инженер бях склонен да вярвам, че е ограничение, но като учен виждам пагубното влияние на пулсациите върху човешката психика. Пулсации, които е по-евтино да ги няма в осветителните тела. Но по някаква причина ги има. Може би поради тази.
Пулсации има почти навсякъде около обикновения човек. Телевизор, монитор, домашна лампа, смартфон, проектор, таблет, дисплея на работа, офис осветление... всичко.
По-необикновените хора обаче имат достъп до друга техника. Нетрептящи източници на светлина с по-пълен спектър.
Добри алтернативи има. Редки са, но ги има.
Знаете ли защо мозъкът се претоварва, човек изпада в стрес или друга психическа аномалия? Ще ви дам пример с отслабено зрение. Когато човек не вижда добре, започва да го боли глава. Това е така, защото не получава пълноценна картина, а мозъкът работи постоянно за да компенсира недостига на ясно изображение. Същото се случва, когато не получаваме достатъчно цветове или те са некоректни.
Стандартен монитор или телевизор осигурява едва 262 хиляди реални цветови оттенъка (6-битов цвят). Нашето зрение има нужда от около милиард цветови оттенъка. Гледате монитор и виждате оранжев цвят, който мозъкът ви коригира до червен, непрофесионалните монитори нямат червен цвят. Така е и с други оттенъци. Много по-малко направяме психиката, когато ползваме 8- или дори 10-битов дисплей, съответно с 16.8 млн. реални цвята и над 1 млрд. реални цвята. Важно е да отбележа, че реални цветове е нещо различно от обявените в брошурите интерполирани цветове.
 На снимката виждате натриева улична лампа. Много негодници все още слагат такива лампи в паркове, като градско осветление. Тази няма спектър, индексът ѝ на цветопредаване е отрицателен. Мозъкът ни се шокира от такава светлина - опитваме се чрез форми, аналогии да познаем кой цвят е зелен, жълт, син, червен... което е много натоварващ алгоритъм. Шофиране при такова осветление води до стрес, нервност, неадекватно възприемане на знаци, сигнали и образи.
Това е флуоресцетна лампа. Не много по-добра. Индекс на цветопредаване (Ra или CRI) едва 31, при слънчевата светлина, лампа с нажежаема жичка и свещ той е почти 100 (максимума).
"Добра" улична LED лампа. Наистина е много по-добра от древните икономични източници на светлина, но е много далеч от идеала. Като стана въпрос за икономии, законът за запазване на енергията важи и за лампите, колкото и да се опитват да отрекат това маркетолозите. За да има икономия, все нещо трябва да бъде спестено. Например спектър. Слънцето бумти в пълния спектър на термоядрения синтез. така и трябва.
Това е класическа лампа с нажежаема жичка. Отличен индекс на цветопредаване. 
Това е братовчедът на нажежаемата лампа - халогенът. Колкото по-мощна (неикономична) е халогенната лампа, толкова по-пълен спектър има. Расте и цветовата температура, и индексът на цветопредаване.
Пример за което е мощният халоген на автомобилният фар.
Като стана въпрос за автомобилни фарове, виждате, че ксенонът е много далеч от параметрите (информативността) на халогенната лампа. Още по-лоши са новите LED и "лазерни" фарове.

Някои смятат, че работата ми е да продавам стара техника и да печеля пари. Наистина изкарвам пари, но не от стара техника, а от такава без алтернатива. Голяма част от печалбата ми отива в инструменти и отделено време за изпитания. Обичам работата си. С нея помагам на хора да работят и живеят по-пълноценно. Мнозина работят по-пълноценно на нетрептящи монитори. На много хора съм препоръчал нетрептящи смартфони и таблети които дори не продавам. Те и децата им се чувстват много по-добре. Смисълът на човешкия живот не е в парите. Човек води смислен живот, когато със знанията си е необходим на обществото.
Препоръки:
  • За домашно осветление ползвайте халогенна лампа или LED без пулсации (много са редки), ако имате за цел икономия (в коридор например);
  • Помолете шефа си в офиса да постави електронен баласт на флуоресцентните лампи (ако няма) и да заменя старите лампи с 6000 келвина с пури с 3500-4000 келвина;
  • Сменете монитора си със стар професионален модел без пулсации, цената е до 300лв, а здравето - безценно;
  • Смарфони без пулсации са iPhone и тези от нисък клас;
  • Внимавайте с избора на лаптоп или таблет за дете, детската физиология е особено чувствителна, лошият избор води до свърхактивност, стрес. Добър избор са Apple, Google Nexus (някои) и Xiaomi;
  • Проектор? Много е сложно! Самият аз сменят вече 5-ти модел;
  • Телевизор? Не! Няма модели без пулсации. По-добре да ползвате голям 27+ инчов компютърен дисплей без пулсации или LED проектор без ШИМ.
Тест и практика:
  • Най-лесният начин да разпознаете наличие на пулсации е да размахате издължен премет (молив, отвертка или даже пръст) пред източника на светлина. Ако виждате насечено изображение (стробо-скопичен ефект), тогава си имате работа с пулсиращ източник на светлина. Ако изображението няма насечени форми, тогава имате комфортен източник с непрекъсната светлина.
  • Пулсации, освен с осцилоскоп, могат да бъдат засечени и с камера на фотоапарат или смартфон. При смартфон просто изключете или променете синхронизацията на 50Hz или 60Hz (зависи на колко е кратна честотата на пулсациите) и качете ISO на максимум.
  • За по-пълна картина на изследваната светлина са необходими поне: осцилоскоп с фотосензор, спектрометър, луксметър и калибратор с аналитичен софтуер. На снимката виждате част от моите инструменти за анализ.
Старите лампи с нажежаема жичка са забранени? Може и така да е, но находчиви търговци ги предлагат като лампи за светофарни уредби.
Това е моята препоръка за домашно осветително тяло.
Пълноценна (неикономична) лампа с много сериозна мощност (140 вата!). Нажежаемите лампи също имат пулсации, но тъй като това са нагорещени инертни тела, тези пулсации не дразнят зрението или поне далеч не толкова, колкото неинертните светодиоди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни