Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Свободата е робство

По-голямата част от Света живее в състояние на безалтернативна Свобода. Свобода да избираш едни и същи некачествени продукти, храни и услуги  под различни имена, в различни опаковки.
Едни и същи евтини лаптопи с брендовете на различни компании. Едни и същи вредни колбаси в различни опаковки. Свобода за избор на еднакви политици, издигнати от различни партии.
Имаш право да купиш стока, която има часовников механизъм да дефектира точно две години след покупката. В политиката механизмът сработва след четири години.
Имаш свободата глупави хора да те направят на глупак с глупаво проектирана техника и глупави политически програми. Свободно те облъчват с продуктова и политическа реклама, която би впечатлила само малоумник.

Напълно свободно си купуваш окови за и да те следят с компютър и смартфон. Операционна система, търсачка, GPS, WiFi, беззащитен хардуер от нисък клас.
Свободата в този ѝ вид е глупост. Глупостта е робство. Роби са не само глупавите, но и отличниците от колективните училища за затъпяване. Свободни са само хората с аналитично мислене.
Не бъди роб, купи машина, проектирана от и за господари. Сървър или работна станция. 
Нямаш толкова пари? Чудесно - не си роб на парите. Дори господарите нямат толкова пари, затова купуват на лизинг тези супер машини. Машини без ограничения за производителност и надеждност, без проектирано остаряване и без възможности за пробив в сигурността.
Ние предлагаме машини за свободни хора. Лизингови компютри на ниски цени.

Извън маркетинга
2016г, сме... много след 1984г. Дори Оруел не е гледал на тоталиратизма като функция на прогресираща в погрешна посока, мутираща свобода. Пишейки култовата си "1984" той е бил под въздействието на комунизма и израждането на капитализма до тоталитаризъм.
Идея си е нямал, че свободата без алтернатива е робство. Което няма нужда от окови, насилие, деспотизъм. Никой не може да ти сложи толкова ефективна окова, каквато може да си изковеш и поставиш сам. Особено със самозаблудата, че си свободен... С ентусиазма да бягаш в напълно погрешна посока, към пари, секс, синтетични знания и материално изобилие.
Предлаганата ни свобода е като наркотиците. Тя осигурява привиден кеф и води до пристрастяване. Пристрастен си към трупането на пари, сексуални завоевания, обзавеждане на къща, извайване на тяло.

Книгата на Оруел е красива, сантиментална, тъжна и заблуждаваща. Никое външно робство не е трайно, рано или късно идва революция. Само добре проектираното вътрешно робство е вечно. Робство изковано от училище, наука, пари, моногамно семейство. Матрица, печатаща роби. 

2 коментара:

Владимир Йонков каза...

Да, такава е реалността в момента. Имате ли вариант за излизане от това робство ? Какво е необходимо да бъде направено, за да можем трайно да излезем от матрицата ? Промяната на вида компютърни системи е само една много малка част от цялостната промяна на мисленето и ценностната система.
Поздрави за посоката, в която сте избрали да поднасяте информация и реални успехи в близко бъдеще !

admin каза...

Да сте живи и здрави Вие, защото сте пионери в тази "секънд хенд" област.
Да са живи и здрави Линус Торвалдс и Ричард Сталман.
Мисля, че това би отговорило на въпросите поставени Владимир Йонков,

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни