Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да избием парите от компютъра?

Колко мощни са новите видеокарти и колко пари можем да изкараме с тях? Става въпрос за практика, а не за мечти. Тоест за евтина машина, с не много скъпа актуална видеокарта.
Компютърът е HP Proliant ML 110 G6 с първо поколение 4-ядрен Core проектор в лицето на Intel Xeon X3430. Стилна машина, която струва толкова и изглежда така:
От ключово значение за такава машина е да не се прекали с мечтите и да не се постави видеокарта, която компютърът не може да поеме и захрани. Често срещана грешка при ъпгрейда на такава машина е опитът за поставяне на RX 460 и GTX 1050 без куплунг за вънщно захранване. Такива видеокарти могат да се захранят само по PCI-e, но само от топ игрови конфигурации и от работни станции от над среден клас.
Затова ъпгрейнахме HP ML110 G6 с такива видеокарти. На горната снимка, красавецът от XFX, AMD Radeon RX 460 4GB GDDR5.
Измерихме изчислителната мощност на R7 360 2GB GDDR5, RX 460 4GB GDDR5, RX 470 GDDR5 и GTX 1050 2GB GDDR5 чрез клиента на Bitcoin. Виждате резултатите на горната графика.
Bitcoin обаче не е изгоден за изчисляване с видеокарти, затова се насочихме към добив на Litecoin. Вижте колко пари може да изкараме с наличната мощност:
Сериозна сума! В нея е калкулирана и цената на електроенергията. Машината с R7 360 консумира 175 вата при това натоварване, с RX 460 - 165 вата, с RX 470 - 220 вата, с GTX 1050 - 155 вата.
Виждаме, че конкурентите RX 460 и GTX 1050 имат напълно еднаква ценност за копаене. 256-битова RX 470 е значително по-мощна от другите видеокарти и то при само 50 евро по-скъпа цена.
Резултатите получихме от такъв онлайн калкулатор:
Липса резултат от игрови тестове? Заповядайте:
От RX 470 няма резултат, защото в най-натоварените части на пакета, консумацията надминава 350 вата и машината с 300 ватово захранване се рестартира.

3 коментара:

Мартин каза...

За съжаление, в практиката сметките излизат други. Подобни калкулатори могат много лесно да те надъхат, а след време най-големия ти приход е от продажбата на хардуера.
Направете експеримент - пуснете машината да работи един месец и вижте резултатите. Може да ги споделите и тук :)

Unknown каза...

Добро предложение и аз бих следил с интерес , все пак ретро pc мания са доста добри в ревютата на качествена техника

Victor Boychev каза...

Данните в статията са грешни и заблуждаващи. Дано някой не се подведе.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни