Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Fujitsu Q5030 - микро измеренията на мега емоцията

Във всеки дом има няколко компютъра, те са толкова сиви и скучни, че почти всеки потребител бърза да ги смени с нещо по-ново, доставящо повече емоция. Намаления, промоционални кодове, машина след машина... но емоцията така и не идва.
Има решение. Опитайте моята рецепта. Никоя джаджа не може да достави по-голяма тръпка от микро компютър с възможности на зряла система. Един от най-впечатляващите компютри от този тип е Fujitsu Esprimo Q5030.
Чуден дизайн и удивително компактни размери, вижте сами:

Необичайно много екстри за машина с такъв размер: WiFi с мощна вътрешна антена, още един слот mini PCIe, 6 USB слота, eSATA, DVDRW, LAN, изход за оптичен звук. Всичко това отлично сглобено:
Перфектната сглобка се обяснява с означението Made in Germany, което на фона на масовото Made in China носи още по-голям емоционален заряд:
Дизайнът и изработката няма как да оставят никого равнодушен. Но как стои въпросът с производителността? 
Така изглежда хардуерът на Q5030. В случая ви показвам ъпгрейдната от нас бройка, в която сме заместили фабричния Intel Core 2 Duo T6400 със значително по-мощния Intel Core 2 Duo T9400, който има същия топлинен пакет (TDP = 35W). Но някога, T9400 е струвал много, наистина много пари. 
18 секунди е много приличен резултат в Super Pi. Най-новите микро машини с 4-ри и повече реални Atom ядра са много далеч от този резултат. 
17GFLOPS са сериозна мощ, зад да ви покажа че това наистина е много сериозен резултат, ще го сравня със следната машина:
Това е Thinkpad W510 с четириядрения Intel Core i7-720QM. Виждате, че микро компютъра с Intel Core 2 Duo T9400 надминава този резултат. 

Въпреки преклонната си възраст Fujitsu Q5030 работи с най-съвременни SSD носители. Комплектован по този начин, микро компютърът е сред малкото машини, които могат да предизвикат емоция и възхищение.

Цената на тази чудна машина е тази. За толкова пари може да се вземе по-мощен пълноформатен компютър, дори и лаптоп с подобни параметри. Но гарантирам ви, че никоя машина няма да ви достави тази емоция от работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни