Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

AMD Radeon RX 460 на HP ML110 G6

Нова видеокарта и стар компютър...
Възможно ли е като съвместимост, има ли смисъл като производителност?
Има, което ще ви покажа по-нататък.
Първо ще ви представя видеокартата. Това е 4GB версия на RX 460 от XFX. Ключов момент при избора на RX 460 за по-стара машина е наличието на външен куплунг за подаване на допълнителна мощност.
По-старите машини нямат възможностите на "новите" PCI-e 3.0 и нагоре и при натоварване машината рестартира или въобще не стартира, понякога при поставяне на карта над възможностите на шината, не може да се влезе в BIOS. Написах кавичките, защото PCI-e 3.0 е преоткриване на топлата вода в потребителския клас.
Всички стари работни станции от Core 2 Duo нагоре поколение с лекота захранват тази карта дори и без куплунг за захранване. Не само тази карта, но и алтернативата ѝ NVidia GeForce GTX 1050. HP Workstation xw4600 с чипсет Intel X38 без проблеми се справя със захранването не на една, а на две такива карти.
При HP ProLiant ML110 G6 обаче не е така. Това е сървър с единичен PCI-e слот и скромно за голям сървър захранване от 300 Watt. С всички RX 460 и GTX 1050 тази машина, както и къде по-нови потребителски машини изпитват сериозно затруднение с подкарването. Когато няма външен куплунг... който не забравяйте да включите.
Мнозина от вас с право ще предположат, че карта с толкова сериозна производителност и внушителен дизайн няма как да се захрани не само от PCI-e шината, но и от такова "слабо" захранване, 300 Watt. Пък било то и Delta. На снимката виждате, че консумацията на машината под сериозно 3D натоварване е едва 150 Watt, максимално професионалният ни ватметър за пълна мощност отчете 165 Watt. Това е далеч под номинала на захранващия блок.
Това е кадър от предшественика на RX 460, моделът R7 360 2GB GDDR5. Който също има външен куплунг, но много по-сериозна консумация. И то при по-ниска производителност.
Каква всъщност е производителността на AMD Radeon RX 460 4GB GDDR5?
  
Сериозни резултати! Въпреки, че с нови поколения процесори, видеокартата в синтетика показва значително повече. Но синтетиката в новите тестове оценява и процесорите, и то по доста спорен начин.

В реални игри, тримерни пакети за моделиране връзката на тази карта с Intel Xeon X3430 е оптимална. Достъпна машина с достатъчна видеокарта. За по-нови, мощни и скъпи конфигурации е необходима от RX 470 или GTX 1060 нагоре.

Спрямо нови машини от нисък клас, четирите ядра на този Xeon дават значително предимство в обработка на текстури не само спрямо базовите Pentium, но спрямо двуядрените Core i3 или Core i5. В GTA5 например този четириядреник се справя така, както не успява Core i3, ако ще да е от 6-та генерация.

Цената на HP ML110 G6 с нова RX 460 4GB GDDR5 и ново SSD е тази

Фантастично оферта за машина, която може да подкара и най-тежката игра под Full HD, а защо не и нагоре предвид 4-те GB бърза памет. Забавен е моментът с паметта, машината има толкова памет, колкото и видеокартата. Но за малко пари, HP ML110 G6 се ъпгрейдва до 32GB. А DDR3 небуферирана ECC се намира наистина много евтино. ECC прави и сините екрани при тежки натоварвания спомен от детството, когато сте ползвали потребителски клас машини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни