Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ъпгрейд на работното място


Години наред Thinkpad Т60 беше основен работен лаптоп в офиса. Складова програма, документи и интернет с много отворени прозорци въобще не го затормозяваха. Обработката на все по-големи снимки и видеа, както и работа с някои OpenGL приложения наложи нуждата от работна станция. Логично Т60 беше заменен от друга легенда.
Thinkpad W500.

Подложен на брутално натоварване от първия ден, като към стандартните офис дейности добавихме постоянно видеообработване, фотокоригиране, работа с най-различен тестови софтуер. Постоянен тормоз от видео и фотообработващ софтуер над процесора и рам паметта, които са почивали единствено вечер, ако лаптопа не е оставен да обработва нещо до сутринта. Безкомпромисно стабилна работа на лаптопа с не повече от 10 рестарта за около година и половина дължащи се на Windows-ъпдейтите. Със скромните си в сравнение с тези на по-нови лаптопи но върхови за модела параметри Thinkpad W500 предлага перформънс недостижим дори за по-нови лаптопи от по-нисък клас.
Зверския мултитаскинг от тежък софтуер и множество отворени прозорци на няколко браузъра лесно достигат лимита от 8GB рам, а двуядрн процесор като Т9600 рядко пада под 80% натовареност.
Въпреки, че системата отказва да спре да работи е време за ъпгрейд.
Thinkpad W520 е работната станция, която поема щафетата.
Защо не W510 или W530?
Пренебрегнахме W510 защото особено голяма разлика в производителността между мощен Core 2 Duo процесор и първо поколение i7 няма. Осезаем прираст в представянето на процесорите се усеща от Sandy Bridge поколението нагоре. W530 от своя страна е първия модел от серията, който ни лишава от легендарната механична клавиатура на марката. 

Очевидно Thinkpad W520 е най-логичния избор.
Подбираме си маниакално техниката. W520 не правят изключение. Уникално запазени с почти върхови за модела параметри. 4/8 ядрен i7 -2760QM процесор, 28GB RAM, Quadro 2000M и 256GB SSD.
Не сме егоисти. Има още няколко бройки Thinkpad W520 в същото перфектно състояние с лицензиран Windows 10 Pro.
Малко хора натоварват лаптопите до такава степен. Затова в повечето случаи Thinkpad W500 е предостатъчен.

2 коментара:

Topper каза...

"Егоисти"

Unknown каза...

ЕгОист е думата

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни