Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

MIL-STD 810G, Dell latitude E-серията и Tri-Metal™ дизайна

От зората на технологиите техниката се дели на обикновена и на такава със по-специални характеристики и възможности. Технологиите разработка или по поръчка на военните винаги са били над останалите. По тяхна поръчка е бил създаден първият сървър без да имат идея за какво ще го използват по онова време. Техниката, която използват трябва да покрива определени от тях стандарти поради спецификата им на работа. MIL-STD 810G е един от тези стандарти. Лаптопи, таблети и други устройства покриващи го са минали и издържали специфични тестове.

Какво представлява MIL-STD 810G?
Редица от тестове с определени норми и граници.
  • Надморска височина - Техниката покриваща този стандарт може да работи на много голяма височина до над 15км. на ниско атмосферно налягане.
  • Защита от прах и пясък - Проверява се защитени ли са портовете от проникване през тях на много малки частици, като минималната им големина е 850μm.
  • Влажност - Техниката се тества при 95% влажност при температура от 23°C до 63°C
  • Устойчивост на корозия - При работа на техниката в близост до брега, като пристанища или на кораби в морето, мъглата и соления въздух могат да причинят сериозни увреждания. Теста се провежда в естествени или изкуствено създадени условия в продължение на 30 дни.
  • Защита от вибрации - защита от сътресения при транспорт и други.
Сами разбирате, че обикновена техника няма как да мине тези тестове успешно и затова няма да се спираме на нея.
От много време насам истинската конкуренция между производителите е в премиум класа техника. При лаптопите в ниския клас няма значение каква марка ще вземете. Така или иначе взимате едно и също нещо с пребрандирано лого. По друг начин стоят нещата при високия клас лаптопи. За да покрият военния стандарт описан по-горе в развойните центрове на производителите, инженери и дизайнери творят и тестват най-нови технологии и сплави с които да изпреварят останалите.

Dell Latitude E6320 и Dell Latitude E6430 са представители на високия бизнес клас. Конструирани по тествания с MIL-STD 810G Tri-Metal™ дизайн на Dell.
Основните особености на лаптопите с Tri-Metal™ обвивка са:
  • Дисплей с антирефлексно покритие, защитен от скелет от анодизиран алуминий, който се получава след потапяне в електролит. Анодизирания алуминий е много лек и с около 30% по-издръжлив от неръждаемата стомана.
  • Магнезиева конструкция, подсилена в ъглите.
  • Стоманени панти.
  • Клавиатура защитена от разливане.
  • Прахово покритие, изключително устойчиво на износване.
  • Fast Response Free-Fall Sensor, който отчита падане мигновено и изключва харддиска, изолиран от  своя страна с каучук.





Външният вид на този клас техника е много разпознаваем. Той се определя от хардуерните особености и спецификата на дизайна, който следват. Истински процесор на сокет, масивна и ефективна охладителна система са неща, които няма как да се съберат в корпус с дебелина 1см. Slim дизайна на лаптопите по техно-магазините предполага малко или никаква здравина, Ultra-low волтажни процесори запоени за дъното.  Тези нови решения по-скоро наподобяват таблети, а не лаптопи, като единствения им плюс е автономната работа до 5-6 часа. Това разбира се е за сметка на производителността.
Споменахме за корпусите на Dell Latitude E6320 и Dell Latitude E6430 и за това, че са устойчиви на износване. Устойчиви до толкова доколкото човек сам не реши да остави следи.
Ето какви са главните забележки по лаптопите от този клас.
Корпоративната техника използвана в големи международни фирми съхранява изключително ценна вътрешна информация. Това е причината да се лепят фирмени стикери за защита от изнасяне, които в последствие могат да се махнат само като се изстържат.
Корпуса защитава хардуера именно от такава намеса, а и трябва да отбележим, че не всички лаптопи имат такива забележки, защото някои просто не са влезнали в употреба до момента на обновяване на техниката.

За да се постигне такова качество, основна заслуга имат производителите. Mалко са фирмите, които могат сами да произвеждат техниката си. Това са японските Fujitsu, Panasonic, Toshiba. Продуктите на останалите се произвеждат от ODM и OEM китайски подизпълнители. Основната разлика е, че ODM производителите произвеждат техника за много марки по собствен замисъл и дизайн. Това лишава от смисъл колебанието  при избора на лаптопи от ниския клас. Както споменахме по-горе вземате едно и също нещо.
OEM производителите от своя страна произвеждат техника проектирана и под стриктния качествен контрол на поръчителите. Най-големия такъв производител е Foxconn. От заводите им излизат Apple Macbook, Apple iPhone, високия клас на HP и Dell, дънни платки на intel, камерите на Canon и др.
Виждаме името на този производител и на вътрешната част на корпуса на latitude E6420 и E6430.
Dell Latitude E6430 произведен в завод на Foxconn по дизайн на Dell.
Latitude комбинира в себе си здравина, производителност и мобилност. Широката област на приложение определя името на серията (latitude-широта, свобода на действие). Драйверната поддръжка и незаложеното остаряване уголемяват още повече пропастта между високия и ниския клас лаптопи.

При нас почти неразличими от нови и с върхови параметри Dell Latitude E6420 и Dell Latitude E6430.

1 коментар:

Unknown каза...

До сега съм имал 5 лаптопа (Dell Latitude E6400;6410;6420;6330;6430) В момента използвам точно Е6430, лаптопа е като нов, без нито една драскотина, където и да било. Винаги съм се възхищавал на здравината им, лесния достъп до охлаждане и дискови устройства. Също така, при ниския клас възможността за ъпгрейд граничи с нулева. Като се започне от BGA процесори, памети които са запоени на самото дъно, пластмасови щипки измислени да направят корпуса на мармалад след 5тото обслужване, което отнема повече от час и тн. При Е6430 смятана на процесор от i5 към i7 отне 5 минути. Подмяната на RAM от 4 на 16 Gb отне също толкова време, а поставянето на SSD на мястото на оптичното устройство още по малко, благодарение на механизма за лесно премахване на това устройство. (Лаптопа поддържа до 3 батерии едновременно ако не се лъжа.). Не веднъж съм мисли, какво да взема след него, тъй като не си използвам лаптопите, понеже робувам на идеята, че настолните компютри са царете що става въпрос за основна машина. Служебния ми лаптоп е нов Think Pad от Lenovo модел T470. Отново, добра машина. За съжаление наподобява повече на таблет отколкото на компютър. Малко се захласнах. Поздрави.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни