Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Олекотената версия на Workstation

Всеки малко по-запознат знае, че Mobile Workstation е S-класата при лаптопите. Направени без компромис с качеството, внедрени последните иновации, постоянна драйверна поддръжка, стабилност на работа недостижима за останалите лаптопи. Да имаш работна станция е много яко, но много малко хора използват пълния им потенциал.
Какво е предназначението на Workstation-ите?
Тежък индустриален софтуер, SolidWorks, 3DS Max, CAD, CAM, CAE, рендериране и т.н.
Замисъла на изработка, охлаждането, захранването на работните станции са от друго измерение. Като нови този клас компютри са невъобразимо скъпи за обикновения потребител, защото качеството струва пари. Това е и първото сито, което отсява хората купуващи такава техника.  Трябва наистина да имаш нужда от такава машина за да дадеш толкова пари за нея.  Инжинери, архитекти, дизайнери. Никой от тях не купува Workstation да цъка в интернет и Facebook.

За тези и други нужди, като работа с документи, таблици и дори игри, Workstation-ите имат своя олекотена версия. Това са компютрите и лаптопите от бизнес класа. Предназначени за хората, които не се занимават с тримерен софтуер но също не искат да правят компромис с качеството.
Що е то бизнес клас компютър?
Отново най-високо качество на изработка и внедрени последни иновации. Драйверна поддръжка като на Workstation. Мисъл за максимално комфортна работа с техниката.
Можете ли от следващите две снимки да кажете кое е Workstation и кое е бизнес клас лаптоп?
Трудно, нали? Магнезиево шаси, масивно охлаждане с двойни медни тръби и вентилатор по технологията Maglev присъщо само на Premium клас лаптопи.
Друга присъща черта за високия клас техника е мисълта за здравето на човека работещ на нея.
На снимките долу. 
HP Elitebook 8560p и Dell Latitude E6420 нямат трептене дори и на минимална яркост.
Ще обясня за незапознатите, какво е ШИМ и защо е добре да го няма.
Широчинно импулсната модулация (ШИМ) е управление на подсветката чрез палене и гасене на лампите или диодите. До определена честота това се хваща от човешкото око в резултат на което зениците се свиват и разширяват много бързо в зависимост от амплитудата на пулсациите. Това води до дискомфорт, болки в очите, нервност, силна умора и дори мигрена.
Производителите имат решение на този проблем но то отново се внедрява в Premium класа техника. При тях подсветката се управлява или аналогово, без палене и гасене  или трептенето е на толкова висока честота, че е отвъд човешките възможности да се улови.
Магнезиевата конструкция и алуминиевия корпус загатват за индустриалния дизайн и здравина.
След като здравината, поддръжката и замисъла са еднакви с единствената разлика, че в работните станции са вградени професионални видеокарти, спокойно можем да наречем бизнес серията лаптопи олекотени Workstation-и.
Бизнес сериите на различните производители:
Thinkpad T-series и Thinkpad X-series
HP Elitebook p-series
Dell Latitude
Fujitsu LifeBook

3 коментара:

yaniatanasov2 каза...

А w-серията какво се явява, гледам че са с по големи дисплеии и имат външни видео карти, това ли е разликата ?

Unknown каза...

W-серията е най-високия клас Workstation. От там идва и W-то. Поради естеството на работа, която се върши на тях те са само 15 и 17-инчови. Бизнес серията лаптопи имат 12, 14, 15-инчови модели.

Unknown каза...

Здравейте колеги, ако някой има поглед върху бизнес лаптоп HP 9470m да сподели мнения. Аз имам лоши впечатления от екрана. Ниска резолюция, мат и малък ъгъл на виждане. Потърсих в интернет, дали може да се замени тази лоша матрица с по - хубава с резолюция HD+ , но навсякъде пишат, че кабела е несъвместим. Дали има някакво решение ?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни