Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Да си купиш нещо ново и да изгориш!

Samsung предложиха самовзривяващи се смартфони, а Ferrari - самозапалващи се "адски" автомобили.
Ето, че и AMD се включи в играта със зверски горещите машини. Новите AMD RX 480 палят дъна и захранващи кабели, защото консумират много повече от това, което е обявено.
Това е признато и от самите AMD. Първоначално проблемът бе установен от ентусиасти и тестващи блогери. Оказва се, че RX 480 има много по-висока консумация, а от PCI-E слота на дъното се черпи над 100 вата енергия, което е проектирано за до 75 вата. Такава чудовищна консумация дестабилизира системата и води до риск за дънната платка. AMD признаха проблема и обещаха чрез драйвери да пренасочват консумацията от PCI-E слота към външния куплунг. И ето какво се получава...
Това са общо 3 запалени такива кабели в офиса ни по време на тестовете на RX 480. Коравата Workstation машина оцеля, мнозина по цял свят са нямали такъв късмет и сменят дъна.
Вероятно от снимките ще има много дискусии и съмнения, колко китайски са кабелите, колко им било малко сечението, от какъв материал са и други хрумки в духа на любителската електротехника. Истината е, че с такива кабели са били захранвани GeForce GTX 1080 и далеч по-старата Quadro FX 5800. Никакви проблеми. От друга страна, кабелите наистина не са най-чудната изработка, но точно поради това те подействаха като предпазител ("бушон" по селски). Работната станция има и захранване, и дънна платка, които могат да оцелеят, но стандартна машина би се отправила към Силиконовата си долина (не онази до LA).
Външните 8-пинови кабели не оцеляха, но вътрешните 6-пинови на работната станция HP Z420 машината работи. Вградените кабели са много солидна изработка, термоустойчиви, с голямо сечение, проектирани за 512-битови професионални видеокарти. Но въпреки, че са проектирани за чудовищни карти, тези кабели пак греят необичайно много. Самата карта имаме чувството, че всеки момент ще се запали, а на вентилаторите ще им изскочат перата от зор. За шум няма да споменаваме, даже сървър под максимално натоварване е по-тих. 
Толкова зор за какво, се питат всички?
Това е NVidia GeForce GTX 1060 (3GB), не грее, безшумна е, много ниска консумация. GTX 1060 срещу RX 480 като производителност?

 
RX 480 и GTX 1060 3GB в 3DMark 11

RX 480 и GTX 1060 в Bitcoin копаене

В Bitcoin традиционно AMD е по-производителната карта при сравнение на продукти от един клас. Като софтуерни сензори всичко изглежда равно, даже GTX 1060 е по-горещата карта. Като консумация RX 480 показва удовлетворителни данни. Но на практика нещата са много по-различни. 

В заключение искам да кажа, че съм фен на AMD и особено съм засегнат от такъв провал. От друга страна ползвам друг техен нов продукт, RX 460. Скромна карта с невероятно ниска консумация, тиха и студена. А по мощ се равнява на AMD R9 270, което ми е напълно достатъчно за да набирам този текст и да играя на всички игри на любимия си монитор HP 2035, който е с 1600x1200 резолюция.
 
Извод. Купувайте проверени машини от предни поколения, флагмани, които доказано нямат проблеми. Изчакайте компонент или система да се докаже като работеща. Иначе рискувате да изгорите във всеки един смисъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни