Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Спектър и цветопредаване на различни осветителни тела


Сред основните параметри на светлината са нейният спектър и възможността за показване на правилните цветове (индекс на цветопредаване, Ra или CRI). Благодарение на развитието на технологиите тези показатели вече не са мистерия, а могат да бъдат анализирани с качествени уреди.
Уредът, който използваме за изследване на светлината е Seconic C-700. Made in Japan говори достатъчно за качествата му.
Започвам представянето на спектъра и CRI от най-добрият източник на светлина, Слънцето.
Дневна светлина, 14:07, слънчев ден

 
Дневна светлина, 17:56, слънчев ден 

Дневна светлина, 19:20, слънчев ден 

Виждате, че дори слънчевата светлина си променя свойствата с идване края на дена. Класическите 5500K цветова температура се деформират до над 20700K привечер. Топлия спектър значително намалява интензитета си. Индексът на цветопредаване пада с 10 пункта. 
След Слънцето показвам параметрите на другия естествен източник на светлина, огънят. В случая виждате свещ с много висок CRI и непрекъснат спектър. Тъй като свещта не е силно нагорещено тяло, при нея синият спектър е с много нисък интензитет.

Лампи с нажежаема жичка, халогенни лампи

Лампите с нажежаеми жички, към които спадат и халогенните крушки, имат най-близки параметри до спектъра на огъня, както и до високият му индекс на цветопредаване.
Халогенна крушка

АРТ крушка, реплика на класическите едисонови лампи с дълга волфрамова жичка

Халогенно осветление на автомобил за лоша видимост

Флуоресцентни (луминесцентни лампи)
 
Луминесцентна пура в офис

Флуоресцентните лампи са вторите най-масово предлагани лампи след лампите с нажежаема жичка в газ. Тези лампи са много по-икономични, но заедно с това имат прекъснат спектър с много нисък интензитет. Някои от тях имат и нисък индекс на цветопредаване. 
Евтина енергоспестяваща, флуоресцентна E27 лампа с трагичен CRI

Флуоресцентна фотолампа с температура 5600K, висок CRI и много богат за този тип лампи спектър

Флуоресцентна подсветка (CCFL) с добри параметри се ползва и в монитори и лаптопи, произведени до 2010г.

LED светлина

LED челник с отвратителна синя светлина, която се губи в дъжд и мъгла

Класическата LED лампа има такива параметри. Студена цветова температура, посредствен CRI и спектрограма, отличаваща се с пик в синия спектър. По-късните LED лампи имат по-поносима от човек светлина.
Светлина от автоматична LED лампа пред магазин 

Евтина безименна китайска LED лампа

Прилична китайска LED лампа

LED лампа от елитен производител, в която вече се вижда и зелен спектър 

LED лампа от конкурентен производител с малко по-добри параметри 


Прехвалените RGB LED подсветки на мониторите всъщност имат тези ужасни параметри


Далеч по-добра светлина идва от стандартен дисплей на лаптоп от висок клас

Улично осветление

Въпреки развитието на технологиите, българските улици и паркове се осветяват с най-долнопробното осветление, осигурено най-често от съмнителни фирми в съмнителни търгове.

Натриева лампа с отрицателен коефициент на цветопредаване и тесен спектър


Луминесцентна улична лампа

Учудващо е как, откъде и с каква цел фирми доставят толкова лоши осветителни тела. Такива лампи би трябвало да са незаконни, защото са опасни за живота и здравето, не носят достатъчна информативност. CRI от -10 до 30?! Невероятно ограничен спектър, над 60% от видимите за човек вълни от който напълно липсват. Не е за вярване, че има толкова некадърно проектирани продукти.

Xenon срещу халоген

Тази част е гвоздеят на материала и за мнозина вероятно ще бъде най-интересна. Така мечтания от мнозина истински ксенон срещу добър халоген. Вижте истината...
Mercedes E-klasse с ксенон и халоген

Ксенонът, истински фабричен

Халогенният фар

Виждате, че халогенът е по-добър и от най-авангардното осветително тяло, ксенонът. Такъв е изводът и от целия материал. Изберете халогенна лампа за домашно, офис, всякакво осветление. Такава лампа осигурява по-добро цветопредаване, непрекъснат спектър от всеки друг източник. В допълнение, инертното нагорещено тяло каквото е лампата с нажежаема жичка по естествен начин гаси пулсациите на напрежението, при LED те са много по-агресивни. При автомобилните фарове, хубавият халоген няма алтернатива като далекобойност и осветление при тежки метеорологични условия. Дори и ксенонът не се доближава до него по цветопредаване, затова се използват двата типа светлина в комбинация. 

1 коментар:

sathv каза...

Какъв е Ra при скъпите монитори за фотообработка? Дали рекламираното 100% покритие на sRGB не е измама с тази led подсветка?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни