Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Quadro K4000 срещу GeForce GTX 1060

Преди самия тест ще направя едно уточнение за да е по-ясно какви класове и поколения видеокарти сравняваме. Потребителския аналог на професионалната Quadro K4000 е GeForce GTX 660. GTX 1060 е няколко поколения по-нова видеокарта.
Tестовата машина е HP ML110 G8 с процесор Xeon E5-1220 v3 (Haswell) с 8GB RAM.
Ще използваме Benchmark-теста на SolidWorks, който натоварва всички компоненти, както и професионалния Specwpc.
Резултата на процесора зависи от това, колко бързо ще обработи задачите и ще създаде графика. Хард диска се тества като се засича времето за отваряне и запаметяване на файл.

Ето представянето на GTX 1060
Резултатите на конфигурацията с Quadro K4000
Резултатите на процесора и харддиска не се различават много в двете конфигурации.
Голямата разлика се вижда в графиката.
Тя показва с каква бързина се мащабира и се въртят големи и сложни обекти без лагване.
Веднага се вижда огромната разлика в представянето.
В графичната обработка прираста в производителността е над 120% 
Теста показва наглед, как някои функции са орязани или заключени в потребителския клас карти. RealView е една от тях. GTX 1060 не показва резултат на този тест, защото просто не го поддържа.
Ще включим в теста и Radeon RX 460, която е една от най-новите видеокарти на AMD.
Резултатът показа единствено, че при AMD положението е същото.
В професионалния тест Specwpc, Nvidia Quadro K4000 отново смазва потребителските видеокарти от последно поколение.
Интересно е, че в този тест AMD RX 460, се справя по-добре от GTX 1060, но отново е далеч от К4000
Потребителските или както още ги наричат геймърски видеокарти се представят далеч по-добре в друга област. Игрите. Там професионалните видеокарти са догонващи.  GTX 1060 подкарва най-новите и тежки игри на високи настройки и много висока резолюция.
К4000 също би го направила но с много по-малко кадри отколкото геймърските си събратя дори и от пълния си аналог GTX 660.
Причината за това са драйверите. 
Quadro обработват образа по различен начин в OpenGL, имат отключени повече графични функции и в драйвера си имат профили на професионални приложения.  В драйверите на потребителските карти са внедрени профилите на игри и  BenchMark-тестове, което определя и тяхната насоченост.
Предимство на по-новите видеокарти като GTX 1060 са повечето паралелни ядра (CUDA). С тях видеокартите смятат в пъти по-бързо от централния процесор. Затова новите, макар и потребителски видеокарти са много подходящи за видеообработка.
Всяка жаба да си знае гьола.
Потребителските видеокарти не могат да мерят сили в професионални OpenGL приложения като SolidWorks, Catia, Maya и т.н. с професионалните Nvidia Quadro и AMD FirePro.
В гейминга властелини са GeForce и Radeon.
Quadro са реалния показател на това, какво е истинското развитие на графичните чипове. 
Нова видеокарта излиза едва когато има нова архитектура. В същото време се пускат много графични карти от едно поколение, които просто са преименувани и с оптимизирани драйвери.
В крайна сметка, каква видеокарта ще използвате зависи от това за какво ще се използва, защото разликата в цената им е наистина голяма. Употребявана Quadro K4000 струва доста по-скъпо от чисто нова GTX 1060 с 6GB Рам.
Ето тяхното предназначение:
Quadro K4000 - OpenGL приложения, като SolidWorks, Catia, Maya, 3DS Max, CAD, CAM и т.н.
GeForce GTX 1060 - игри, мултимедия, видеообработка.

1 коментар:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни