Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на естествения интелект

Години наред тестваме хардуера на изкуствения интелект. Справедливо бе да организираме и тест на естествения интелект. 
Тази задача за съобразителност придоби известна популярност в социалните мрежи. Хиляди хора се опитаха да я решат, почти никой не успя.
Въпреки привидната си простота, задачата е по-скоро уникална, отколкото посредствена. Достойна е дори за олимпиада по математика.
Отлична диагностика на интелекта на хора в мрежата, огромна част от които признават, че са глупави, мнозина от които демонстрират много акъл чрез думи и без дела.
Прехвърлих задачата на дисплея на този Apple за да подскажа, че компютрите могат да се ползват и за калкулатор на толкова елементарни задачи. Елементарни след като се осъзнае логиката им с аналитично мислене. От 6000 човека, разгледали задачата в нашия Фейсбук, за огромно мое разочарование с изключение на един човек, никой не бе и близо до правилния отговор.
А правилният отговор не е само число. Най-честите числа като отговор за 40 и 96. И в двете има логика, и то логика която ги обединява. Реално има поне два начина да се достигне до отговор 40 и поне четири начина да се достигне до 96.
По-интелигентните и нестандартно мислещи хора биха могли да открият още логични отговори като 52 и 92. Няма да ви казвам как се получават, надявам се да го видим в коментарите под материала. Подсказка: и тези отговори вървят по пътя до 96.
От всички 96-ци единствено правилна е получената по тази логика:
А логиката е парабола от възможни решения, f(x) = (x-3)(x+1) или f(y) = y(y+4). Забавното е, че събираемите са тригери, увеличаващи се с единица, на отстояние три единици, което по-интелигентните го усещат бегло, но недокрай.
Самата задача може да бъде разглеждана и като подредба от n реда, в която редът с неизвестното се е натресал след нагло изпускане на четири реда с отговори 32, 45, 60 и 77. Тогава дори ограничената логика ("40") си идва на мястото.
За да затвърдя този урок по логика, ви давам две аналогични задачи и се надявам да няма издънки :)
Бих определил задачата като ранжиране на хората по интелектуални и психични особености:
  • Отказ от отговор е показател за глупост;
  • Грешен отговор е показател за глупост и наглост;
  • "40" е стандартен, скучен човек, без особена дълбочина в анализите;
  • 52 или 92 е оригинален човек с нестандартно мислене;
  • 96 чрез ползване на излишъка, но без осмисляне е добър интелект;
  • 96 чрез редица 1, 2, 3, 4... 8 е любопитен интелект;
  • 96 чрез индукция на редици (в отрицателното и в положителното множество) и анализ на функционална зависимост е притеснителен гений;
  • настървено търсене на всички решения и логики е гений маниак. 
Извод. Да имаш компютър с над 100 GFLOPS изчислителна мощност и да не можеш да решиш задача за научен калкулатор е показател за това, че технологиите правилно се развиват само към подобряване на дизайна и актуализацията на цветовете и светлинките на техниката. 

4 коментара:

11 каза...

33

11 каза...

33

Petio Hristov каза...

96 е отговорът и го намерих за 5 мин + ексел

Petio Hristov каза...

На втората загадка :
3 + 4.5 = 9 /струваше ми още 5 мин , като по-горния ми пост/

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни