Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Хибридното осветление - единствена алтернатива на слънчевата светлина



Човек анализира околният свят и планира действията си чрез своите сетива. Основен сензорен канал за анализ на средата е зрението. Изискванията към качеството на светлинната информация са много високи и се определят от особеностите на човешкото око, на аналитичното мислене, имат обратна връзка дори с психиката. Параметрите на основния сензорен канал, с който анализираме околната среда са следствие на хиляди години еволюция.
Все още единственият източник на качествена светлина е Слънцето. В момента няма нито един изкуствен източник, който да има дори близки параметри до слънчевата светлина.
Основните недостатъци на изкуствената светлина спрямо слънчевата са:
  • Неравномерният, прекъснат, липсващ спектър;
  • Недостатъчния, неравномерен интензитет;
  • Пулсациите, в следствие на променливо напрежение, ШИМ регулация или други съображения.

От всички изкуствени източници, по-естествена светлина за човешкото око осигурява най-старият електрически източник, лампата с нажежаема жичка. Параметрите на това осветително тяло са аналогични на светлината от огън, свещ или други древни източници на изкуствена светлина. Светлината от нагорещено тяло има непрекъснат спектър и цветопредаване, близко до слънчевата светлина. Затова халогенните източници на светлина все още нямат алтернатива при автомобилите, където изкуственото осветление е критично за анализ и вземане на решения при екстремални условия.
Твърди се, че нагорещените тела имат излишен разход на енергия и затова трябва да се примирим с недостатъците на синтетичните светлинни източници. Но когато тази малка икономия е за сметка на разход от здраве, възможности за ефективна работа и пълноценна почивка, тогава тази логика не е правилна. Справедливо е да се предложи качествена алтернатива дори с голям разход на енергия, защото по логиката на този популизъм би трябвало да се забранят алтернативите на климатици и автомобили над определена мощност. 
Най-използваните в момента източници на светлина са флуоресцентните лампи и светодиодното осветление. След първоначалната (маркетинова) еуфория по тези икономични източници на светлина, все повече хора ги отхвърлят като алтернатива на лампата с нажежаема жичка. Затова след забраната на най-добрия изкуствен източник на светлина, се появиха по-модерни нейни модификации във вида на "халогенни" лампи.

Особено вредни за здравето на човек са синтетичния спектър и пулсациите от компютърната техника, която предизвиква аномалии в човешката биофизика.
Всичко описано по-горе води до извода, че технологиите не само, че не ни осигуряват по-качествена светлина (информация), но напротив, опитват се да наложат по-ограничени светлинни източници. Отговорът на човешкия организъм са много нови смущения в здравето, стрес, мигрена, депресия и др., за което има все повече научни и любителски изследвания 

На първата снимка виждате спектъра от мой прототип за хибридно осветление. На последната снимка виждате колко по-добра светлина има друг хибрид на 3 метра от източника на светлина. 
Ако имате интерес за тест, изследване и реализация на такъв проект, свържете се с мен на e-mail: kunamail@abv.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни