Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP Z420 Workstation и GeForce GTX 1060

 
Обикновено хората гледат с пренебрежение на старите компютри. Какво означава стар компютър? Теоретично силициевият компютър не старее и на практика е почти вечен.
Добре запознатите с компютърните технологии и специално с процесорната архитектура знаят, че след 2011г., тик-так обновленията дават несъществен прираст на мощ. Самите Intel открито заявят, че този ръст е 3-5% спрямо предходно поколение. При AMD ръстът отдавна е спрял.
При паметта, била тя RAM или SSD, прогрес няма.
Големият прогрес от поколение към поколение е най-вече в графичната част от компютърната система. Там битката между AMD и NVidia е наистина люта. В ниския клас пък Intel агресивно усъвършенстват вградените графични решения, които вече не са само за офис, те декодират отлично съдържание със свръх-висока резолюция, могат да подкарат от прилично до отлично поне 80% от всички излезли игри.
Въпреки, че графичните процесори се развиват по-бързо от CPU, от 2012г. досега сме свидетели само на ребрандинг (преименуване на един и същ продукт) на графични чипове, като новите бяха по-бързи от старите заради драйверни шашми на производителя.
В средата на 2016г. най-накрая се случи нещо интересно на графичния фронт. AMD пуснаха ново поколение Polaris, NVidia изкараха Pascal. На думи революционни графични решения, на практика - също.
Хитът на сезона е NVidia GeForce GTX 1060, която на приятна цена осигурява комфортно подкарване на всички съвременни игри на максимални настройки в FullHD. AMD имат аналогична като цена и производителност карта в лицето на Radeon RX 480, но традиционно при "червените" стартът на нов продукт е тромав и проблемен откъм драйвери и наличности.
Към момента по-изпипана откъм поддръжка и оптимални възможности е GTX 1060, затова се насочваме към нея. Видеокартата съществува в два варианта, с 3GB графична памет и с 6GB. По-евтиният вариант освен по-малко памет, има и по-малко CUDA ядра (1152 срещу 1280). Дали има голяма разлика, ще видите по-долу.
Това е 6GB-вия вариант на GTX 1060 от Asus. Абсурден вариант! Икономична карта (120Watt) от горния среден клас на такава колосална платка и с цели три вентилатора. Взета е платка и охладителна система за много по-мощните GTX 1070 и GTX 1080. Заедно с други важности като 8-пинов и 6-пинов куплунг за захранване, светлинки, метална пластина на гърба. В крайна сметка немалко пари за излишности.
В нашия тест основен участник е GTX 1060 в късата си база от EVGA, която на значително по-скромна цена от тривентилаторен кютюк на топ-производител осигурява почти същата мощност. Защо почти същата? Защото това е фабрично клокната версия. Един вентилатор и 6-пина за захранване, компактен размер за всеки компютър. Карта за работа и кеф, не цирк с фойерверки и костюм с мускули.
Като споменах размери и захранване, ето я GTX 1060 от EVGA в древен Pentium 4 компютър с PCIe слот от първо поколение. Побира се, работи и се захранва отлично, за разлика от тривентилаторните версии.  
 
HP Z420 Workstation, въпреки огромния си потенциал за мощ е компактен и елегантен компютър, в който място за светещи щуротии с много вентилатори по принцип има, но на практика би изглеждало неуместно.
Това е хардуерът, с който тестваме GTX 1060 3GB. 4-ядрен процесор и само 8GB памет. Въпреки, че машината може да работи с 8-(16-) ядрен Xeon E5 процесор и над 64GB ECC памет, решихме да го оставим в конфигурация, близка до тази, каквато би било редно да се използва за тази карта.
3DMark 2003 и над 130 хиляди точки. Правим го от любов към старата техника, игри и софтуер. Нямаме спомен дори най-високият клас видеокарти от близкото и далечно минало да са постигали такъв резултат.
3DMark 2006 е един от най-коректните, който знам и винаги уважавам резултата му.  Показва с колко една нова видеокарта е по-добра от флагманите на предишни поколения. При равни условия, без драйверни удари под кръста и фаворитизиране на един производител спрямо друг.  
3DMark 11 с впечатляващ резултат. Над двойно по-голям от видеокарта от същия клас от предишни поколения като GTX 660 или R9 270X.
А това е резултатът в 3DMark 06 от 6GB версия и то на далеч по-мощния процесор Xeon E5-2670. Удивително, нали? Неклокната GTX 1060 6GB може да бъде по-слаба от клокнатата GTX 1060 3GB. В интерес на истината ще ви споменем, че все повече от новите игри изискват над 4GB видеопамет, особено ако се подкарват на 3K и 4K резолюция.
В нашият Facebook профил ще ви представим как се държат HP Z420 с GTX 1060 в най-нови и тежки игри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни