Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Грешните аналози на истинските монитори

 

IPS мониторите станаха много популярни, поради което се появиха евтини панели, означени като E-IPS, AH-IPS или само IPS. Добрите IPS монитори запазиха високата си цена и останаха само във високият клас. Ако някога добър IPS монитор струваше 3000лв., то сега адекватният му заместник пак струва толкова, че и повече.

Адекватните заместници? Много често безскрупулният маркетинг води до объркване в класовете на мониторите, за което вина нямат потребителите. Пример за което е DELL U2410f и неговият "заместник" DELL U2414H. Никакъв заместник не е евтиният 6-битов модел със скромен обхват спрямо 10-битовия професионален H-IPS ветеран с широк цветови обхват. Друг пример е HP ZR2440w, който също е 6-бита, с евтина WLED подстветка с много тесен цветови обхват. Търговци и разбирачи смеят да го сравняват с професионалния HP LP2475w, което издава сериозни пробойни в компетентността.

Истината изисква детайлно вглеждане, особено когато от разбирач до производител се опитват да те манипулират. Затова ползваме скъпи инструменти и собствена методика за анализ, които няма как да бъдат излъгани. Спектрометър, колориметър и осцилоскоп.

По какво се отличава добрият монитор от псевдо-аналога му? Какви качества търсим в мониторите? Защо всъщност изборът на монитор е толкова важен?

Няма по-критичен компонент от техногенната среда, която да влияе по-пагубно за човешкото зрение от компютърния дисплей. На практика човек наистина се зомбира пред некачествен монитор. "Добрата" новина е, че лошият монитор прогонва нормалния потребител само след час два работа. Но не всеки е нормален, а работата не е само два часа.

Кой монитор е добър? Този, който има следната съвкупност от качества:
  • Няма ШИМ (пулсации) на първо място. Или поне няма в горната част на регулацията на яркостта;
  • Човешкото зрение има нужда от десетки милиони и дори няколко милиарда цветови оттенъка за да възприема света. Ако не му се даде тази палитра, мозъкът започва да компенсира липсата на цветове с вътрешна корекция. Следват мигрена, стрес, безсъние и преумора. Въпреки, че даже 6-битовите монитори са описани като с 16 млн. цвята, това са интерполирани (фалшиви цветове). Нашето зрение не се влияе от интерполирани, а само от реални цветове. Истинският брой цветове на евтин IPS или *VA панел са едва 262 хил. цвята. Добрите монитори имат 8- или 10- битов цвят и съответно истински 16.77 млн. или 1 млрд. реални оттенъка;
  • За да се възприеме обективно картината е нужен възможно най-богат спектър. Всички монитори имат проблеми с него, но най-трагично е положението при LED моделите. Евтините до средно скъпи монитори масово са с WLED подсветка, в чиято основа стои син или UV светодиод с жълт луминофор. Това е синтетика, лъжа за зрението. И отново протест на нервната система във вид на стрес и преумора;
  • Цветовият обхват също е много важен. Особено си личи липсата му, когато човек има хоби или професия фотография. С монитор под 90% sRGB обхват корекцията под Photoshop е време на вятъра, а крайният резултат е срам. Добрите монитори имат 100% sRGB обхват, а най-добрите покриват и значително по-широкия AdobeRGB. 
На началната снимка ви показвам DELL UltraSharp 2408wfp, който няма пулсации над 77% яркост, има 8-битова картина с истински 16.77 млн. оттенъка, спектърът му е достатъчно богат за да осигури картина с широк цветови обхват (AdobeRGB). Моделът е с ярък и контрастен S-PVA панел.

Признак за истински монитор са консумацията и максималната яркост, там поне от лъжи никой не вижда смисъл. За да има икономии, трябва да има липси. В случая ниска консумация и ниска яркост показват, че има по-малко битове, по-тесен обхват, непълноценен спектър и агресивно ШИМ управление. Монитор с яркост около и под 250 cd/qm и консумация под 50Watt (за 24") не си струва. Примери:
  • DELL 2408wfp е обявен с яркост 400 cd/qm и максимална консумация от 110Watt.  Професионален 8-битов модел с широк цветови обхват;
  • DELL U2414H е с яркост 250 cd/qm и максимална консумация от 16Watt.  Мултимедиен монитор за домашна употреба с 6-битов цвят;
  • DELL U2410f е с яркост 400 cd/qm и максимална консумация от 75Watt. Професионален модел с H-IPS панел, 8 (реални)/10 (разширени) бита, широк цветови обхват.
Някой с основание ще допусне, че LED мониторите са много по-икономични. Но новият професионален 10-битов RGB LED модел DELL UP2414Q има яркост 350 cd/qm и консумация от 90Watt. Цената му никак не е като на също звучащия U2414H. 

Внимавайте. В Интернет има много истина, но тя е дълбоко заровена под пластовете невежество и дезинформация. Доверявайте се само на доказани авторитети.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни