Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Високият клас, единствената защита срещу програмираното остаряване

Не останаха производители, които да обслужват основната цел в инженерното проектиране, качеството и дълговечността. Производителите продадоха душата си на маркетинга.

Техниката не се развива, всичко е фалш. Дори напротив, често параметрите ѝ стават по-слаби, материалите по-евтини, а удовлетворението на потребителя все по-малко.

Знаете ли, че един бизнес лаптоп от 2012г. със Sandy Bridge процесор Core i7 от QM серията е много по-добър от всеки нов Core i7 лаптоп с U процесор и почти всеки HQ процесор? Не знаете? Проверете. И докато търсите, вижте данните на старите XM процесори. 

В тези условия най-доброто, което може да направи производителя е да се довери на новата инженерна наука "програмирано остаряване". Не, че го иска, не че не уважава клиентите. Това е битка на оцеляване. Който не ползва това оръжие, не оцелява.

Как действа програмираното остаряване? Ето някои негови основни принципи при лаптопите:
  • Системата за охлаждане заедно с охладител, термотръби, паста и термални подложки са проектирани да осигурят жизнен цикъл от две години. За този период машината става все по-грееща, неефективна, сини екрани. Потребител започва да мисли за купуването на нова машина;
  • Забрана на ъпгрейди. Все повече лаптопи имат процесори с BGA монтаж, а не както някога на слот. Вече няма как да се ъпгрейдва машината или да се обслужва при дефект на най-важния компонент, когато той дефектира след прегряване. Истински вечен лаптоп има процесор на слот и видеокарта на MXM, които могат да бъдат свободно заменяни с по-добри и по-нови;
  • Все по-малките нанометри са една голяма лъжа, която цели по-малко материал и по-малък жизнен цикъл. Спомнете си класическите Pentium 3. Pentium 4. LGA775 процесори и платформи. Те са вечни. А първото поколение Core? Не оцеля. Не оцеляват и следващите. С по-малко нанометри топлинната деградация за 2-3 години е много по-лесно и евтино достижима;
  • Корпусът. Когато шасито на един лаптоп не е облечено в метален екзоскелетон, то деформира с времето, а многослойната платка дефрадира, охладителите бягат от оптималната геометрия. Машината умира в следствие на атрофия на скелетната структура;
  • Батерия и захранване са друг ограничителен фактор. Които често спъват и производителността;
  • Отказ от драйверна и друга софтуерна поддръжка. Много подъл номер за потребителските машини. Високият клас имат поддръжка над 10 години след производството си, за всички операционни системи.
Тогава какво? На коя машина да доверим знания, работа, спомени? Има такива машини. С тях работят професионалистите. Нови не са по джоба на нормален човек. Но на някои места в перфектно състояние се продават лизингови машини от този клас без програмирано остаряване. Това е добра сделка. Ние предлагаме точно такива машини. Най-добрата техника, произведена някога. Техника, в която няма капани, вечни машини. Взимайте употребявани машини от клас Workstation, това ви гарантира максимален жизнен цикъл на техниката.

 
HP EliteBook 8560w - процесор Core i7-2670QM на сокет, видеокарта Quadro 2000m на MXM слот, почти вечен охладител с магнитна левитация (MagLev), магнезиево шаси

  
Магнезиевият екзоскелетон на Thinkpad W510

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни