Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Разликата в статусите

Често ни упрекват, че цените при нас са по-високи. Казват ни че "абсолютно същия" монитор, компютър или лаптоп е много по-евтин при наши колеги отколкото при нас. Да ама НЕ. Техниката е абсолютно същата само по обявения статус. А какво е в действителност?

Купихме от наши конкуренти един от най-добрите монитори произвеждан някога, а именно HP L2035, като цената му за статус А (без забележки) е същата като цената на нашите монитори със статус А- (със забележки). Такава разлика е притеснителна и би накарала и най-верните ни фенове да се замислят при покупка.

Казвали сме в много статии. че тестваме всяка техника, която получим. Ние сме най-подготвените в България за тестове на монитори. Разполагаме със спектрометър Sekonic C-700 струващ около 3000лв., LUX-метър, осцилоскоп, USB-микроскоп. Никой друг не е вложил толкова много пари в техника, която да използва само за тестване и затова не вярваме в обявените статуси от продавачите. Имало е случаи в които сме връщали стока, защото след тестовете ни се е оказвало, че статуса е различен от обявения от доставчика.

На пръв поглед и с програмата за тестове на Eizo, монитора наистина няма забележки. Не видяхме нито изгорели пиксели, нито петна или тъмни участъци. За нашите колеги това е напълно достатъчно да обявят монитора със статус А. Ние обаче продължаваме със тестовете. Натрупали сме достатъчно опит и дори няма нужда да тестваме мониторите с цялата техника с която разполагаме. Можем да се ориентираме по резултатите на един от уредите.

Lux-метърът показва реалната яркост и в зависимост от резултата може да се разбере дали лампите на подсветката са изхабени и отслабнали или има още живот във тях.
LUX-метърът показа 158 LUX-а по средата и 135 LUX-а в краищата на монитора, което значи, че той е към края на жизнения си цикъл.
Уредите показват истинсото състояние и не се влияят от субективната преценка на хората. Показаните резултати напълно отговарят на цената на монитора. Това не е статус "А". Не е дори "А-". За нас това си е направо статус "В".

Ако направите тест с LUX-метър на чисто нов монитор със CCFL-подсветка, ще видите, че LUX-овете в краищата са по-високи от тези по средата. С течение на времето се изравняват и след още известно време лампите на подсветката отслабват повече по краищата и по-малко по средата. При максимални LUX-ове 220-230 за HP L2035, значи че този монитор отдавна е дал най-доброто от себе си и е към края на жизнения си цикъл. Нещо повече. Към края на живота си CCFL-подсветката, вече не е толкова полезна, защото облъчва хората.

Ето един наш монитор със статус А.
Огромна разлика в яркостта, в картината и най вече в оставащия живот.

Статусът на употребяваната техника е разтегливо понятие и много често е подчинен на субективно мнение. Уредите са единствените обективни измерватели, без да се влияят от човешката преценка. Без тях статуса подлежи на интерпретация в повечето случаи лична, единствено с цел печалба.
Не се доверявайте на празни приказки.
Ето нашите монитори.
Тествани и проверени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни