Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ШИМ контрол чрез софтуер в действие

 
Пулсациите на подсветката в следствие на ШИМ (шир. импулсна модулация) е основният здравословен проблем при ползването на почти всеки лаптоп, включително дори ThinkPad.
Колкото тази пулсация е на по-ниска честота, толкова неприятния ефект, дразненето на зрението са по-агресивни. Виждате на първата снимка, честотата на модулацията на подсветката на ThinkPad W500, която възлиза на 227Hz.
 
След стартиране на софтуера IntelPWMControl, честотата вече е 600Hz, пулсациите са недоловими за човешкото зрение, комфорта значително се е покачил.
Интересното при този софтуер е, че не работи на всяка външна (дискретна видеокарта). В случая обаче това е възможно на ATI FirePro V5200.
Важно уточнение. 600Hz за инертната CCFL е много висока честота. За инертните LED ще са необходими над 1500Hz честота за да се постигне аналогичен ефект.
Ползването на софтуера е на ваша отговорност. 

1 коментар:

Unknown каза...

Един въпрос... Как, по дяволите, да подкарам IntelPWNControl под Win10, благодаря Ви!

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни