Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Завръщането на Mobile Workstation

Някога пазарът бе богат, предлагаха се все по-скъпи, мощни и впечатляващи машини. Показваме ви една от тях, 17-инчовия гигант ThinkPad W700, появил се през 2008г. Този лаптоп имаше продължение във вида на W701. И до там с 17-инчовата W-series на Lenovo.

HP и DELL не се притесняваха да предлагат най-скъпия, върхов клас лаптопи, 17-инчови Mobile Workstation. DELL с малко спорно качество, HP пък постеменно изместиха ThinkPad в сърцето на професионалистите.

Lenovo продължи с производството на 15-инчови работни станции, но като че ли след прекрасния W500, следващите модели започнаха да компенсират качество с все по-яростен маркетинг.

Lenovo наскоро възродиха 17-инчовата си линия с Thinkpad P70 (6-то поколение Intel Core), но изработката и дизайна на пръв поглед са далеч от нивото на първият им гигант, W700.

HP, DELL и Lenovo са ясни, а останалите? Има ли и други на пазара на Mobile Workstation?

Fujitsu никога не се е отказвал от този клас, напротив серията им Celsius винаги е била добър пример за добра работна станция на добра цена. Fujitsu Celsius H910 (Sandy Bridge поколение) е първата 17-инчова работна станция на японската компания. Последваха H920, H930. 

Този елитен пазар толкова се разви, че на него дори се върна голям някога играч. Toshiba с впечатляващият си като параметри модел W50. За първи път Toshiba предлагат модел с тежка категория Quadro видеокарта (К2100). От друга страна, Toshiba просто поставят Quadro видеокарта на техен геймърски лаптоп и запазвайки евтиният му дизайн и изработка, го наричат Tecra Workstation.

Същият премаркиращ подход ползват и MSI, които произвеждат чудовищни като параметри "Mobile Workstation" машини, сериите им WT, WS. В интерес на истината нелоши машини, не много по-лоши от новите "Thinkpad".

Интересен проект са работните станции на уж германския производител Schenker. Модели с впечатляващи параметри.

Ако ще е до геймърски премаркировки, вземете си един 17- или направо 18-инчов Alienware и му сложете не една, а две Quadro или FirePro от EBay. Ще се получи чуден Home Made Mobile Workstation. Ето как ние сменихме AMD Radeon 5870m с Quadro 3000m на Alienware:

Много важно събитие в света на преносимите компютри са новите мобилни Xeon процесори за възраждащият се пазар на мобилни работни станции. Въпреки, че това са почти пълни аналози на стандартните Core процесори, прогрес в лаптопостроенето има.

Друго важно събитие при работните станции е все по-масовото вграждане на IPS дисплеи. За съжаление само истинските Mobile Workstation производители вграждат стойностни 8- и дори 10-bit панели с широк цветови обхват. HP ги наричат DreamColor, а при DELL те се водят PremierColor.

Явно пазара вече е запълнен с Mobile Workstation от знайни и незнайни производители. Къде е истината, коя е истинската работна станция? Това са моите критерии за определяне на качествен Mobile Workstation:
  • Задължително видеокартата да е на MXM слот, позволява лесна смяна при дефект и бъдещ ъпгрейд с по-нов модел;
  • 4-ри слота за памет, което позволява евтин ъпгрейд до 16GB и дори до 32GB, с новите Xeon може би и повече;
  • Качествен дисплей с поне 8-битов цвят, над sRGS обхват и без ШИМ. Евтините IPS не струват, доказват го TN+Film панелите на Apple Macbook Pro, които са много по-добри от бюджетния IPS;
  • MIL-STD-810 стандарт, който гарантира, че машината е поне частично ударо-, влаго- и прахо- защитена. Такива са лаптопите с магнезиево шаси, отводнителни отвори, качествено проектирана система за охлаждане.
На всички тези изисквания отговарят работните станции на HP, много от моделите на DELL, някои на Lenovo и Fujitsu. Но без да го съблечен и тестваме, за никой нов модел не може да гарантираме. Конкуренцията е голяма, потребителите невежи, гони се цена и параметри.

2 коментара:

Unknown каза...

HP 8570W с процесор i7 3520m с колко слота за рам памет е? Kой ThinkPad W*** (освен 2-та 17'' модела) е с MXM слот за видео ?

Unknown каза...

Какво е мнението Ви за Lenovo ThinkPad W510? Купих си употребяван такъв, но го ползвам само за Facebook.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни