Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Жегата като най-голям тест за качеството на машината

Факт е, че много компютри дават фира лятото, в най-голямата жега. Особено лаптопите.
Почти всички компютри път в този горещ период работят под границата на възможностите си, процесорите "тротват" за да оцелеят, вентилаторите вият. Изненадващи сини екрани и рестарти.
И не е само до жегата от сезона, а е от сезона на отпуските и игрите.

Моят съвет е да не отлагате вчерашната работа за утре, а веднага да направите профилактика на охладителната система на машината си. Сменяте термопастата и издухвате, насъбралият се прах. Термопаста, Arctic, най-универсални са MX2 и MX4. 
Внимавайте със струята от компресора, без обезвлажнител, вкарва влага. А при много силна струя, се откъсват ребрата на турбинките и мачът с този охладител приключва. най-добре се обърнете към професионалист или наистина кадърен приятел. 
Каквото и да правите обаче, охладителната система на машината има определен капацитет и ако той не е предвиден за такова горещо време като лято в България, тогава най-добре да не мъчите компютъра или да сте в климатизирано помещение.
Има компютри, които не го е страх от жегата. Не са тези от хипермаркетите, ако ще и най-медния Zalman да им поставите в комбинация с най-скъпата термопаста.
От значение е дънната платка, схемотехниката ѝ, фази, самият процесор.
Изображенията в този материал са от HP ProLiant ML110 G6, сървърна машина в компактен Tower формат. Тази машина от жега не се бои, не и при такова солидно охлаждане.
Прекрасен охладител, тип "кула" с медни термотръби. В случая отвежда топлина от 95-ватов процесор, но според мен има ресурс да се справи дори със 150-ватов. 
Когато машината е проектирана да бъде единна система, с предварително проектиран въздушен поток, тогава жегата не е особен проблем. Виждате от първата снимка как зад основния охладител системния вентилатор поема топлия въздух и го отвежда извън кутията. От снимките по-долу пък става ясно, че е помислено и за охлаждането на фазите на процесора чрез три насочващи ребра.
Интересно е да видите сравнението на охладителя на HP ML110 G6 с боксовият Foxconn охладител на Intel.
Intel Burn Test сериозно изпича процесора, но дори и тогава машината остава тиха. Едва 42 децибела, при изключен компютър в тихото помещение децибелите са 37. И все пак в екстремални ситуации, вентилаторът може да вдигне обороти и шумът да достигне впечатляващите 55 децибела. Но това е сървър все пак, малко чудовище у дома. 
  
Като стана въпрос за чудовищност и Intel Burn Test, вижте каква стабилност има машината при 100 итерации в теста. Стандартен компютър, всеки лаптоп до този момент или е бил син екран или след изнасилване на охладителната система е намалил честотата и резултатите си. 
Още снимки на тази уникална машина :
На последната снимка показвам компактната, но мощна 128-битова NVidia Quadro 600, с която най-често комплектоваме машината. Както всяко Quadro от графичен клас, тук охлаждането е на ниво, значително по-високо от това на потребителската GeForce серия.

Конфигурации и цени на HP Proliant ML110 G6.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни