Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Lenovo M93p - чудовищна мощ в микро формат

 
Може ли микро компютър да достигне мощността на голяма машина? Доскоро миниатюрните машини бяха с Intel Atom процесори и тяхната производителност бе крайно незадоволителна. Lenovo обаче разчупват традициите като вграждат зрял хардуер в изключително компактен корпус. Моделът спада към бизнес класа и носи означение M93p. Вместо да описвам хардуера, ви негов детайлен отчет.
Intel Core i5-4570T, поколение Haswell. Впечатляващо нали? Впечатляващ е рейтинга на процесора, но и на вградената графика Intel HD Graphics 4600 с DX12 и прекрасно декодиране на FullHD и 4K.

Няма как да не съм скептичен към една вградена видеокарта, затова първо тествах нейните възможности.
От 3DMark01 до 3DMark06 все впечатляващи резултати. Ако проверите в интернет, тази видеокарта поддържа впечатляващ набор съвременни игри. Оказва се, че микро машинката е един впечатляващ мултимедиен шампион с прилични игрови възможности. На подобно ниво е например видеокарта като NVidia GeForce GT 630. Но оптимизацията на Intel е толкова добра за игри, че ви учуди какви заглавия се подкарват без проблеми на това вградено видео. В същото време AMD и NVidia умишлено чрез драйвери спъват старите си карти за да лансират нови.

А процесорната част?
10 секунди в Super Pi, не е за вярване! Микро-компютрите с Intel Atom го можеха за 1 минута.
44GFlops е нещо доста впечатляващо за толкова компактен компютър. Това е повече от Core i3 - 2100 и почти колкото на древния мастодонт Intel Core 2 Quad Q9650.
Много приличен резултат в Cinebench. Рендериране над нивото на първо поколение 4-риядрени Core i7, добър резултат в OpenGL.

Без никаква ирония, признавам, че производителността на този микрокомпютър е впечатляваща. Как е конструирана машинката?
Добра конструкция, заимствала много от лаптопите. Единична термотръба, достатъчна след като няма графичен чип. Два слота за So-DIMM памет под 2.5-инчовия диск. Вграден модул за WiFi.

А сега, най-важното. Компактен, та малък. Колко да е малък?
Впечатляващо нали?

За съжаление компактният размер не позволява да се вгради захранване в корпуса, затова се ползва външен адаптер. На тази снимка виждате и богата комплектация от входове и изходи на миниатюрната машина. DisplayPort, VGA, LAN, 5x USB 3.0, Audio in и out. M93p дори има вграден говорител за звук. Пищялка, разбира се, но върши работа. 

Още снимки:
Lenovo ThinkCentre M93p е уникално устройство, поради което цената му като ново не е никак ниска. Вероятно някой би направил "сметка", че за тази цена би могъл да купи лаптоп с подобни параметри. 

Ако решите, че имате нужда от тази прекрасна микро машина за по-разумни пари, вижте нашата оферта, ъпгрейдната с нов SSD.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни