Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Липсата на прогрес при Intel Core i7

Този клип не е наш. Правим го за първи път. Защо чуждо видео? За да няма обвинения в манипулация и необективност, поради комерсиални интереси.

Избрахме руско видео. Многомилионна държава, способни момчета, които разбират от компютри. Криза, която не предполага излишни разходи за нови компютри. Липсва и продажно отношение към американски технологични интереси. Те показват истината, ние също.

Истината е еднаква по цялата планета и напълно съвпада с нашата. Реалните четири процесорни ядра са си четири ядра. При липса на значими архитектурни промени производителността с тях в компютърни игри от 2009г. досега малко се е променила. Това е смисъла на цялото видео, проведено на античния Core i7-860. Трябвало да "ботълнеква"? Нито при нас в България, нито в Русия, нито при истински изследователи от всички държави по света това не става.

Четири ядра на процесора са минимумът за комфорт в най-новите игри. Не се чудете, че на машината HP ML110 G6 с Intel Xeon X3430 (реални четири ядра), с видеокарта над Radeon HD 7770 всичко се играе чудно на прилични настройки. Това е нормално.
На тази машина може да се постави и споменатият Core i7-860, както и видеокартата от видеото AMD Radeon R9-290x. Уверявам ви, че спрямо наличния четириядреник X3430 разликата ще малка, защото HT по-скоро пречи на играта, отколкото да помага за нещо.. Ако пък държите на четири ядра с HT, по-добрият вариант от i7-860 е Xeon X3470.

Във видеото се спомена за LGA1366 и голямата полза от 6-ядрен процесор на хубава цена за тази велика платформа. Шест-ядреник на топ-платформа е по-добре от всякакъв Скайлайк с реални четири ядра. 
Това е HP ProLiant ML330 G6 с 6-ядреният Xeon X5650. С мощна видеокарта като NVidia GeForce GTX 660, той струва само толкова. Много по-малко от ламаринена сглобка с подобна производителност. Това е машина от топ клас: много по-надеждна в тежки натоварвания, поемаща много повече и много по-качествена ECC памет. И много по-евтина е тази памет, 64GB при правилно пазаруване ще ви струват по-малко, отколкото 16GB DDR4.

Това е положението у нас и в чужбина. Ако във вашия дом е различно, дайте пари за нова система от нисък клас или от висок, ако имате 2-3 хиляди лева в излишък.

Въпреки всичко, скептици много. Те вероятно си мислят, че това видео е единичен случай?
Друг изпитател, същия процесор, видеокарта GTX 980Ti. Човекът, а и повечето зрители са потресени от кадрите в секунда.

2 коментара:

Unknown каза...

Имам i5-5200U в лаптопа (2 ядра, 4 нишки) и в десктопа - XEON E5430 на s.775 с лепенка и овърклок на 3,2 Гхз.
И двата процесора смятат суперПИ 1 мегабайт за ~ 16 секунди. Разликата е в това, че по-старият XEON хаби 95W и малко отгоре заради оверклока, а новият модерен i5 - само 8,7W, което е има няма 10 пъти подобрение в производителността за еденица енергия.

Unknown каза...

Наистина при интелските десктоп процесори няма гобям прогрес поради няколко причини

- Става все по-трудно да се смаляват транзисторите
- Интел реално нямат конкуренция. Ако правят незначителен прогрес с всяка нова серия чипове, то AMD са спрели някъде 2011-та.
- Всеки иска да има мега мощния процесор, макар и да не знае какво точно означава това. А истината е че всеки модерен процесор си е предостатъчен за целите на 90% от потребителите.

Прогресът е осезаем при мобилните устройства. Както и при вграденото видео. Направо съм възхитен от възможностите на HD 3000, която дори не е вече нещо ново.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни