Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

DELL 2408fp - уникат с широк цветови обхват

 
Компютърната техника се развива, за повечето хора това е безспорен факт. Но дори и фактите са обект на преценка от човек с аналитично мислене.

Случвало се е и пак се случва технологиите да поемат по грешен път. Помните вероятно задънената улица на Pentium 4?

В момента при мониторите все повече инженери, а и потребители да осъзнават, че LED технологията е една задънена улица. Синтетична светлина, която е чужда на човешкото зрение и най-вероятно не влияе добре на здравето ни.

Все още по-добрата технология за подсветка на монитор се явява CCFL (cold cathode fluorescent lamp), флуоресцентната подсветка. Защо? Ще видите по-нататък в материала.

Върхът на по-добрата, класическа подсветка са Wide Gamut CCFL, широкообхватните лампи с многокомпонентен луминофор. Тази технология се вгражда само в дисплеите от най-висок клас, предназначени за професионална работа. Повечето стандартни монитори (особено LED) трудно покриват sRGB цветовото пространство. Широкообхватните монитори покриват sRGB и го разширяват до Adobe RGB, където се появява потресаващите червени и зелени оттенъци.
По-лесно ще ви обясня за какво става въпрос чрез тази визуализация. Това са данни от колориметър Datacolor Spider 4. В зелено е дадено sRGB пространството, оптимумът за монитор. В червено е обхватът на тествания монитор, в случая на DELL 2408fp.
 
Wide Gamut CCFL мониторите бяха върха. Стандартни WLED монитори няма как да мерят сили с тях. Затова за професионалният клас се въведе RGB LED, която технология виждате на горните снимки. Използван е принципа "колкото повече, толкова може би повече", но резултатът е, че "количествените натрупвания не водят до качествени промени". Използването на три светодиода наистина осигурява широк обхват, но с цената на истинска трагедия за очите. Много ограничен, прекъснат спектър, рекордно нисък индекс на цветопредаване и натрупване на пулсациите от LED триадите. Най-неприятният ефект е цветовото изместване, когато човек премигне или премине с поглед бързо от една част на картината към друга.

С всичко описано по-горе искам да ви покажа, колко трудно се проектира широкообхватен монитор. И защо разглежданият в публикацията DELL UltraSharp 2408fp е уникален.

Широкообхватните монитори първоначално се появяват при Eizo и NEC, но по-масово идват чрез 24-инчовите топ модели на HP и DELL. Два от най-великите модели в историята са HP 2475w и DELL U2410f. За тях няма да прочетете в явен вид, че са широкообхватници. Но са уникални, затова маркетолозите на едната компания ги наричат Dream Color и Premier Color.

HP 2475w и DELL U2410f са шампиони от лагера на IPS дисплеите, по-точно и двата модела имат 100% идентична H-IPS матрица, която при DELL U2410f се позиционира като 10-битова (над 1 милиард цвята).

В някои случаи по-интересна е PVA технологията, където също има велики модели. И то не само мониторите на Eizo, в които се предпочита PVA панелът. S-PVA широкообхватник е може би най-великият корейски монитор, Samsung 245T.

DELL 2408fp е S-PVA Wide Gamut монитор, който е аналог точно на Samsung 245T. Но за разлика от мониторите на Eizo и Samsung, при 2408fp няма амплитудна модулация в целия диапазон на яркостта. Реализирано е нещо, по-интересно, което ще видите по-нататък в материала.
 
 
Интересен факт. Широкообхватен монитор в сравнение дори с най-скъпия телевизор е много по-цветен, по-контрастен, по-ярък. Което е логично, телевизорите са с 6-битови панели и максимум sRGB обхват.  

DELL UltraSharp 2408fp

За да се покаже дали един монитор е качествен не е достатъчна журналистическата полемика и бомбастични определения като "страхотен" и "невероятен". Необходими са професионални инструменти, отработена методика, аналитично мислене и много опит.
Моят опит е такъв, че дори само с тази единствена снимка мога да ви покажа, че представям на вниманието ви качествена техника. Дори тази снимка е достатъчна да се разбере, че:
  • Пред вас е широкообхватен монитор, покриващ Adobe RGB;
  • Няма ШИМ до 77% яркост;
  • Солидна яркост;
  • Прекъснат, но богат за CCFL спектър;
  • Слабичък индекс на цветопредаване от преминаващата светлина на подсветката.
По-подробни данни за монитора се получават от аналитичната част на софруера на Datacolor колориметъра.
Няма да разяснявам отчетите, който може да ги разбере, няма нужда от разяснения, а който не може, никои разяснения няма да помогнат.
 
Искам да фокусирам вниманието ви, че това е монитор, който осигурява:
  • Картина без пулсации при над 77% яркост;
  • Широк цветови обхват при реален 8-битов цвят (16.77млн. оттенъка);
  • Огромна яркост от над 500 лукса, стандартен нов лаптоп има яркост около 200 лукса;
  • Честни 1300:1 стойностни за статичния контраст, което наистина е много, много повече от всеки стандартен монитор и осезаемо повече от IPS панелите.
 
Знам, че съвременният маркетинг изкарва по-старата техника като "енергиен змей" с чудовищна консумация. Консумацията на DELL 2408fp е 89 вата при максимална яркост, 55 вата при 50% яркост и така нататък. LED монитор с аналогична яркост консумира на 20-30% по-малко енергия. Което ще се отрази на месечната ви сметка с 2-3лв. Но ще ви осигури комфорт за здраве и зрение, пълноценна картина за работа, които дори не могат да се измерят в пари.
HP 2475w е монитор-легенда заради своя максимален набор входове. DELL 2408fp разполага с не по-малък набор от цифрови и аналогови входове. Може да се комбинира картина от два източника на сигнал. Особено предимство спрямо HP е възможността за изкарване на HDMI или Display Port звука през стереожак. Към най-добрият и мощен Saundbar спрямо всички аналогични приставки от други производители. Тайната е в отделният куплунг за захранване, а не в немощните 5В през USB.
 
Не е за вярване какъв звук излиза от това устройство. Затова няма да се напъвам да ви обяснявам. Заповядайте да чуете. Възползвайте се и от доставките ни, в които към цената на монитора е включен и Soundbar. 

Пробвали ли сте да подкарате на монитор сигнал от DVR, Set top Box или външен DVB TV Tuner? Мисия-невъзможна за повечето модели, но не и за DELL 2408fp. DELL 2407fp например отказва да разпознае цифров сигнал от такива устройства.
Няма такъв телевизор! С толкова цветна, контрастна и ярка картина. 
 
Някой вероятно би се впечатлил от качественият кард рийдър, вграден в монитора. Но не и аз. Наличието на подобна екстра издава позиционирането на DELL 2408fp като модел насочен към фотография и обработка на цвят. 
След калибрация този монитор е подходящ инструмент за фотография, дизайн, предпечат. С което отново искам да ви напомня, че няма нужда да учите наизуст настройките на Photoshop от велики майстори. С велик монитор като този, ще бъдете истински майстори, защото ще виждате какво правите. На смотан монитор, само зубрене на настройки му е цаката.

Заключение. Не правя ревюта за техника, която не е уникална. Представих ви S-PVA широкообхватник, без пулсации в работната зона, с отлична яркост и контраст. В заключението ще спомена и за отличното покритие на дисплея, което не е агресивен мат с "кристал ефект", неутрализира отблясъците ефективно и не губи контраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни