Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

HP ProLiant ML110 G6 - уникална машина на невероятна цена

Ерата на Tower компютрите е в миналото. Заместиха ги лаптопи, таблети и дори смартфони. Носталгията по тях обаче е жива. Има ли основание тази носталгия или тя, както и ретро музиката, е просто мила картинка от нашата младост?

Tower компютрите винаги са били най-удобният и надежден формат компютри. По-мощни, по-модулни, с много повече възможности за обновление от всеки друг тип машини.

Пазарното присъствие на Tower компютрите носи много повече полза за потребителя, отколкото за производителя. Добрите настолни компютри самоубиват пазара със своята неубиваемост.

Например една класика от 2008г., DELL Optiplex 755. Вечен компютър. Оборудван с Core 2 Duo Q6600 той на практика няма нужда от смяна цяло десетилетие. Може да бъде ефективно ъпгрейднат с нова видеокарта, памет до 8GB и дори SSD. Показвали сме в нашия видеоканал как на такава машина се подкарва всяка съвременна игра.

След ерата на вечните LGA775 и LGA771 компютри, идват компютри със заложени механизми на програмирано остаряване. Платформи еднодневки, липса на поддръжка, евтино шаси, захранване и охлаждане. Евтини машини за евтини нужди, с малък жизнен ресурс. Така хората се насочват към купуването на мобилни вместо на настолни машини.

Дотук с обобщенията и философията. Ще ви предложим стабилна машина на ниска цена. И то съвременна.

Няма място за спор, че новите версии на класически серии компютри не са това, което бяха. Бизнес компютрите вече не са подходящи даже за домашна употреба. Единственото приемливо качество предлагат Workstation и сървър машините, два пазарни сегмента, в които заиграването с качество и програмирано остаряване е табу. Но това са скъпи, големи и обикновено шумни машини. 
Нашето голямо откритие е HP ProLiant ML110 G6. Необичайна машина от един пазарен сегмент, който по принцип не е проектиран нито за у дома, нито за в офиса. Това е сървър, "рядка птица" в компактен Tower формат.

След като е истински сървър, значи можем да спестим одите за качество и изработка. Всичко тук е на високо ниво. Пък и защо приказки след като може в снимки?

Дизайнът
От галерията по-горе се вижда, че освен вътрешно, машината е истински красавец и отвън. Подробно за което в следните три изгледа.

Графиката 
Описанието на този Tower сървър не е опит за преоткриване на топлата вода. И друг път на фокус при нас за домашна употреба са били подобни машини. Които умишлено или не, са осакатени от производителя откъм възможност за графичен ъпгрейд. Те или въобще нямат PCIe слотове, или графичните слотове са скъсените и ограничение x8, x4 варианти.
В HP ML110 G6 на разположение е истински PCIe x16 слот. Дали обаче той е достатъчен за подкарване на мощни видеокарти?
Малките видеокарти са ясни, тествахме го с чудовищната 320-битова NVidia Quadro 5000! Премина всички изпитания без намек от нестабилност.

Захранването
Само 300 Вата? Но как успява да захрани и 4-риядрен Xeon X3430, и могъщата Quadro 5000? Това е Delta, японско захранване, поставяно само в най-истински машини. Тези 300 японски вата са много повече от 600-800 китайски вата.
Като стана въпрос за Китай, вероятно всеки истински фен с носталгия си спомня за Ирланските DELL, които по-късно бяха заменени с евтините китайски. DELL имаше и други добри сглобки, в Чехия и в Полша. HP ML110 G6 е чешка сглобка.
Пред нас е сървър. С какво са известни сървърите? Брутална мощ и чудовищен шум... поне така смята масовият потребител. Вижте охладителя на ML110 G6. Старата школа, много алуминий, масивна вертикална кула и медни термотръби.
 
В сравнение с добър боксов охладител.

По-тих от всеки лаптоп. А ефективност?
Само перфектния охладител и стабилното захранване на процесора може да осигури толкова стабилни резултати в чудовищно тежкият IntelBurnTest. Опитайте на лаптоп, на сглобка, или на каквато и да е друга машина. Нестабилни са и с най-често намаляващи резултати, заради самозащитата чрез тротлинг. При ML110 G6 се обзалагаме, че и при 100 итерации, резултатите ще бъдат пак толкова стабилни.

Хардуерът 
Това е хардуерът на машината и нейният рейтинг според Windows 7. Вероятно се досещате, че ползваме SSD. Скоростта с който е феноменална, особено на стабилна сървърна машина. Процесорът? Четири истински ядра, без HT. Да, процесорът е от първо поколение Core, по производителност е еквивалент на нов двуядрен с HT Core i3. Предвид стабилността, работата с този процесор е по-комфортна дори от класика като i5-2500K.

Максимумът
Ако това Ви е малко, този компютър поема и по-сериозни процесори, най-достъпен от които е Xeon X3470 (4-ри физически и 8 логически ядра, 2.93-3.6GHz, 8MB кеш). Предлагаме и такава конфигурация.
  
Погледнете обема на паметта. 28GB! HP ML110 G6 поема 8GB ECC DDR3 модули. За съжаление имахме само три такива модула, добавихме и още 4GB. Паметта с корекция на грешките (ECC) е сред главните предимства на сървърните платформи с Xeon. Такава памет осигурява стабилност и надеждност без необходимост от рестарти, липсват и сини екрани при тежки изпитания.

Друго голямо постижение при конфигурация "максимум" е видеокартата. AMD Radeon R9 270 е могъща видеокарта за възможно най-достъпна цена. Шампионът на горния среден клас.
 
Максимумът в натоварването. Intel Xeon X3470, AMD Radeon R9 270, 28GB ECC RAM. Едновременно пуснати SpecViewPerf 11 и Intel Burn Test (максимум). 80 градуса процесор, 250 вата пикова консумация, 57 децибела максимален шум.

Производителността
 
Първо искам да ви покажа колко GFLOPS изкарва сървърът с X3430. Но не резултатът е впечатляващ. А стабилността му даже и при 100 итерации, разликата е в десети след запетаята. Такава стабилност е просто потресаваща. Стандартен компютър (несървър) към края започва да изкарва ниски резултати поради нестабилност на платформа и охлаждане.
Ще ви изненадам, но с по-силния Xeon X3470 процесор не са осезаемо в повече. Това е така, защото виртуалните ядра в повечето задачи не се раздават така, както прозорчетата в таск мениджъра.
 
Стабилността си е стабилност, но малко над 30 GFLOPS са малко. Но зависи и коя програма как изчислява този показател. В SiSoft Sandra същата машина достига 56 GFLOPS, което вече е доста внушително.
При рендериране обаче, разликата между X3430 и X3470 е много сериозна. Може би сте виждали и и далеч по-впечатляващи резултати. Но имайте предвид, че тази машина рендерира постоянно на максимум, докато един нов синтетичен шампион след час тежко натоварване започва да "тротва", а често се стига и до син екран.

 
Поздрав за любителите на Super Pi :)

И на wPrime.

Да си припомним класическите 3DMark, с версията от 2003г. Малко не достигна на HP ML110 G6 да превърти оборотомера на 100 хиляди.

Особена разлика в графичната производителност с X3430 и X3470 няма или поне това е така при сравнително непроцесорозависимата NVidia Quadro 600.

 
 
Големите разлики идват от големите видеокарти.

В 3DMark 11 разликата между AMD Radeon R9 270 и NVidia Quadro 600 е потресаваща!

 
 
Но Quadro 600 доминира сериозно R9 270 в професионална графика. Вижте резултатите в Catia, Maya и SolidWorks. Даже с по-слабия процесор, конфигурацията с Quadro 600 доминира сериозно.

Ефектът на дефекта
HP ML110 G6 е истински сървър и като такъв няма вградена звукова система нито на ниво чипсет, нито като отделно устройство. Звук може да бъде изкаран от HDMI/DisplayPort на видеокартата Quadro 600 например, но за много потребители това не е опция.

Проблем? Не и когато срещу скромно доплащане добавяме една велика звукова карта, Creative Audigy 7.1. Аудио карта със звук, какъвто никоя вградена или бюджетна карта не може да осигури. Тази класика на Creative има перфектна драйверна поддръжка дори за Windows 10. 
 

Най-добрата операционна система?
Когато се обсъжда темата за операционни системи, в нея на намесени Windows 7/10, Linix и Mac OS. В тази компания продуктът на Microsoft не е шампион.
Съвсем друга е ситуацията, когато пред потребител изгрее шампионската система на Бил Гейтс. Родната система за HP ML110 G6 е Windows Server 2008 R2. Комбинацията от професионална машина и надеждна, стабилна система от висок клас осигурява на потребителя спокойствие и комфорт.

Видеопрезентация
 
Изводи. Уникална машина на невероятно ниска цена. Сървър у дома, какво по-стабилно, надеждно и вечно? И разбира се достатъчно мощно поне за още 3 години.

Цените за перфектни като на снимките по-горе бройки.

Произход? Корпоративно обновление от елитни европейски фирми. 

2 коментара:

Georgi Mitev каза...

може ли цена за моделът с 28ГБ РАМ и R9 270?

Unknown каза...

Добър ден. Бихте ли ми казали каква точно памет сте използвали в теста?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни