Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Истината за проекторите

Истината за проекторите, а и не само е, че хората са прекалено глупави за да има тя значение. Което означава, че стоките нямат истинска стойност. Най-скъпата инвестиция в даден продукт е маркетингът му, който има за цел да даде "знания" на невежите.

Това е поредната ни тема, в която ще хвърлим светлина върху най-големият дефицит на съвременната цивилизация. Аналитичното мислене.

Проекторите? Все по-модерни, все по-достъпни. Защото са LED, с все по-голям контраст и с много повече лумени от старите модели. Какво е лумен? Едва ли много хора знаят наистина и с реално въплъщение на теоретичните измерения. Тоест истината спокойно може и да я няма.

Ние обаче сме идеалисти, въпреки че същите глупави хора, които не знаят какво е лумен твърдят, че сме просто търговци. Идеализмът в комбинация с инженерно образование е най-големият враг на неистината.
 
Включваме LED проектор и измерваме неговият светлинен поток на разстояние 3 метра от проектора, тоест върху отсрещната стена. За целта използваме японски спектрометър. Получаваме стойност за светлината на това разстояние от 57.9 лукса. Което ни се струва малко.
Особено за този проектор производителят твърди, че има 2800 ANSI лумена. Същото твърдение солидарно поема и всеки търговец от всеки континент.

За да не се бъркате чрез луксове и лумени се измерва светлина. Първата величина показва количеството светлина върху осветяваната повърхност, а втората показва светлината от източника. Тоест те са свързани. Луксовете са лумени на квадратен метър, ако чак толкова някой го интересува. И така, от сериозните 2800 лумена получаваме на 3 метра само 58 лукса. Има нещо гнило.


Същата постановка, същото разстояние. Но този път с истински проектор, който не се продава в магазини за перални и хладилници. Професионален модел на Sanyo, който не е предназначен за наивници. Обявената му светлинна мощност е 2500 ANSI лумена. Но на разстояние от същите 3 метра той осигурява 368 лукса. Тоест 6.36 пъти повече от уж по-мощният LED проектор.

 
От показанията на спектрометъра се вижда, че проектора с класическа UHP лампа (снимка по-горе) има значително по-богат спектър. Цветовата температура на истинския проектор е истинска, тоест същите 5500 келвина като от Слънето в хубав безоблачен ден. При LED светлината е доста облачна и студена, над 10 хиляди келвина. Келвините показват колко студена или топла е светлината. Човешкото око възприема добре топла светлина, например свещта има 2000 келвина.

Някой консултант в мегамаркет за електроника вероятно ще всее ужас и паника, че класическите проектори им горят лампите. Донякъде са прави, тези лампи на 2-3 години се амортизират и имат нужда от смяна. Дърпате дръжката, която виждате над лампата от снимката и сменяте лампата, 20 секунди време и около 30-70 долара разход, в зависимост от модела.

Също така съвременният маркетинг ще ви плаши, че старите проектори харчат огромно количество ток. Това не е вярно, те не харчат ток, а консумират енергия, която се характеризира с мощност. Наистина LED е малко по-икономичен, 160Watt срещу 200Watt за професионалният модел. Но предвид над 6 пъти по-слабата му светлина това е нищо.

Инструменти и физика? Стига абстракции. Ето и малко практика.
Ярък ден, южна тераса, 12:08 часа. LED проекторът. Има някакво изображение, някакво не е като да няма.

Две минути по-късно, класическият професионален модел. Разликата е огромна.

Последният коз: LED проекторите са много по-компактни. Да, когато са с ниска мощност наистина е така. Но в случая сме взели за сравнение един от най-мощните LED проектори.
 
Отново истината е друга. Класическият професионален модел е много по-компактен.

Добрият модел, който ви представихме е Sanyo PLC-XU87. Лампата му, както споменахме по-горе е UHP (Ultra High Perfomance), която по принцип на действие е газоразрядна, а не нажежаема, както си мислят лаиците. Такъв тип лампи имат сериозен срок на експлоатация, икономични са почти колкото LED, но са далеч по-ярки и с много по-добри светлинни характеристики. 

LCD матрицата на модела е 3 LCD, в която има три течнокристални дисплея за възможно най-реалистична картина. С 3 LCD донякъде сили може да мерят само DLP проекторите. Стандартните едноматрични LED, каквито се предлагат евтино и масово са далеч от 3 LCD, колкото TN+Film дисплей от 8-битов IPS.

Екстрите на стария  Sanyo PLC-XU87 впечатляват: това е стабилен мрежов проектор, който има и LAN, и WiFi връзка, наличен е USB порт, прилични вградени говорители.

Оптичната система на истинския проектор е от истинско стъкло с качество и производствена цена като на фото-обектив. Чрез тази стойностна оптика, може да осигурите огромен образ на близко разстояние или да фокусите в прецизно в дъното на голяма зала.


Други истински модели, всеки от които тестваме истински, в нашата листа.

Хайде да приключвам, че имам да гледам на този проектор...

1 коментар:

Portokal каза...

Аз имам такъв модел, въпроса ми е: оригиналната лампа е 145w а заместителната която намерих е 165w това ще повлияе ли на охлаждането или по някакъв начин на работата му?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни