Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Истинският маркетинг

 
"Маркетинг" е яко направление в икономиката, което се изучава във всеки университет, колеж, курс за лично израстване на поредния гуру.

Но маркетингът не е абстракция, заучени стратегии и хора на заплата. Никоя заплата на света не може да осигури добър специалист по маркетинг. Защото маркетингът не е предлагане на стоки и снимки, а предаване на емоция. И осигуряване на зависимост.

Мнозина конкуренти и диванни философи (които "никога няма да купят нищо от такива като нас") недоумяват защо ние успяваме, защо въпреки "грубото" ни отношение. А любезните гаражни търговци и изглупелите от любезност консултанти в техномаркет се провалят, принудени да продават под себестойност.

Първо правило на маркетинга е уважение. Към себе си! Отправна точка за успех е личния маркетинг. Ако сам не може да се представите добре на живо или във Фейсбук, просто не сте за тази работа. Ще ви издам тайната, че персонал избирам по профилите им във Фейсбук. Ако не може да представи себе си добре, позитивно и творчески, е поредния разход на пари и време.

Уважение към себе си има и фирмата, която предлага стоки и услуги. Тя съществува за да се развива, а не да оцелява, подмазвайки се на клиенти. Всяка компания има свой пазарен сегмент, в рамките на който има уважение между двете страни в сделката. Фокусът извън този сегмент или дисфокусът в своя... води до фалит.

Класическият маркетинг е концепция от теоретици, които никога не са продали нищо, включително и книгата си по маркетинг (този, който им плаща да пишат тези щуротии осигурява маркетинга на творбата). Никой няма интерес всеки да знае как се продават стоки, как се осигурява зависимост към услуги. А е толкова лесно, концепцията е на хиляди години. Сега хората са си въобразили, че за 5 години в университет ще успеят. Вероятно ще успеят да станат секретарки на самородните маркетолози, на които никой не им е промивал мозъците с науко-подобни теории.

И аз съм учил маркетинг, в УНСС, и в ТУ-София... едновременно, бях и отличник със стипендии на двете места. Глупости за оценки и 90лв. поощтрение + общежитие. Истинския живот има други правила. Най-важното от които е, че елитния търговец сам създава правилата и не учи, а него го изучават и имитират.

Някога маркетинга бе лъскав, корпоративен и кух... до края на миналия век. След това обаче много маймуни се качиха на клона и концепцията му започна да издиша. Когато нещо започне да издиша, се появява дефицит.

Най-големият дефицит в съвременната икономика и търговия е дефицитът... на доверие в маркетинга. Липсва истински маркетинг. Няма добри специалисти. Говоря за добри реализатори и творци, а не за зубрачи и плагиати на чужди идеи. Ето я и основната болка на българската икономика. Не, че нямаме качествени стоки и услуги. Имаме импотентен маркетинг. Само кражби и зле интерпретирани чужди идеи. Примери? Вижте логото на Еконт...

Директният маркетинг. Това е настоящето и бъдещето в маркетинга. Добра стока и отлични услуги от човек, който застава с личността си, предава лична емоция на клиента. И го прави зависим не с ниски цени. Клиентът е пристрастен от харизма, компетентност и професионализъм. Да, трудно е! Един Стив Джобс успя и все още всички го имитират. Имитират и нас в България няколкото стотин фирми, предлагащи компютри втора употреба. Но както казвам, те са просто шибани имитатори, които нито знаят какво предлагат, нито ги интересува на кой... дори не им пука, че са некомпетентни.

На кой?! Ето и друга основа на маркетинга. Личното отношение. Правилната техника, необходимата услуга, за точния човек. Хората усещат това отношение и го искат от всеки. Това е професионализъм, всичко останало е проституция. Аз продавам Workstation на хора, които наистина са горди от работата си. А тези, които просто си въобразяват, че с добра машина ще станат добри специалисти, отпращам далеч... с провокативен маркетинг, в който те се саморазпознават като пишман специалисти.

В Ерата на Интернет да предлагаш нещо хора, които се самозаблуждават че с консумация на стоки и услуги ще станат велики е пагубно за организацията. Те надават вой, пишат злобни материали, наемат адвокати, действат подло. Ресурсът на неутрализираш негативните им влияние нея оправдава печалбата от тях, загубите се калкулират.

Личния пример! Най-важния компонент. Без лично да познавате, ползвате, да сте горд със стоката и услугата, никой няма да ви повярва. Аз съм фен* на ThinkPad и ползвам ThinkPad, всичките ми роднини и познати са с ThinkPad, когато продавам ThinkPad хората усещат това. Друг пример: в любима веган сладкарница временно персоналът не е бе от тази група, нито харесваше безместна кухня, нито сурови торти... до смяната му с нов, нещата вървяха не добре, всички търсиха собствениците и не купуваха от фалшивия статист на заплата.

Най-доброто?! Понякога личния пример се изражда в досадно насаждане на ограничени твърдения. Пример: продавач на фототехника с малка заплата има фотоапарат Canon, съответно твърди, че само Canon е фирмата, а Nikon и Olympus са играчки за лаици, посетители в сериза и т.н. Жалка гледка, отблъскваща клиента. Той ще намери друг търговец, другаде, който е фен на неговите предпочитания. Кой губи от това? Фенщината е най-големият приятел на маркетинга, но и един от най-големите врагове. За да кажеш, че нещо е най-добро, трябва да си изпробвал всичко останало. Това е нашият подход. Имаме най-добрите компютри, произведени някога и след тестове, анализи със скъпи инструменти и сравнения показваме истината. Показваме я публично, на всичко, инструментите нямат пристрастия. Понякога се изненадвам, че нещо на което съм фен е трагично в сравнение с конкурента му. Престанах още през 2008г. да бъда фен на марките, станах фен на истината и качеството. И основах Retro-PC-Mania.

Компетентност. За да следва някой личния ти пример, мнението ти кое е добро и кое не, трябва да си компетентен. Това става не с приказки очи в очи с не много компетентен човек, който и сам знае, че е такъв. Авторитетът се извоюва чрез обществено признание и смелост за диспут по всички реални и виртуални канали. Защо нашите конкуренти нямат Фейсбук или блог? Защото не им стиска да бъдат разкрити, че зад любезността им стои некомпетентност и лицемерие.

* всъщност съм фен на истинската техника. В момента знам, че HP Elitebook е по-добър от ThinkPad.

Обобщавам. Личен маркетинг, директно представяне, фокус върху правилния сегмент, индивидуално отношение, правилната стока за правилния човек, личния пример и компетентност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни