Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как се избира лаптоп в две стъпки (снимки)

Има много материали за това как да изберете лаптоп. Рекламни материали, целящи или да Ви объркат, или да Ви преинформират с информация, която невежите автори смятат за важна.

В интерес на истината и ние сме писали подобни "наръчници". Толкова ни бяха скучни, че или не ги завършихме, или ги претупахме.

Забравете глупостите за мегахерци, поколения процесори и видеокарти. Има два параметъра по които оценявате дали един лаптоп е наистина добър.

I. Шаси и конструкция

Първата ни снимка по един цинично-провокативен начин показва как се оценява истинския лаптоп. Същото е дори с автомобилите, които са добри не според външните си ламарини, а като се види какво има под капака и като се качат на стенд и се огледа шасито им.

На снимката виждате ThinkPad W510, един от последните стойностни лаптопи, преди търсенето от неразбиращи лаици да деформира пазара и ThinkPad вече да са бледа сянка на това, което бяха някога. При това запазвайки потресаващо високите си цени.

Охлаждане, шаси, панти, конструкция и производител на дънната платка, брой слотове за оперативна памет, възможност за ъпгрейди и периферия... по това разбираме стойността на лаптопа. Желателно е машината да има и MXM слот за външна видеокарта. Незнайно защо Workstation на Lenovo нямат тази екстра. HP Elitebook Mobile Workstation са с MXM, някои DELL Precision също.

II. Дисплеят

На снимката виждате осцилоскоп и фотодатчик, който показва липса на пулсации, колориметър, който отчита цветовото пространство и спектрометър

Също толкова важен параметър, ако не и по-важен са характеристиките на дисплея. Не официалните алабализми за контраст, милисекунди и незнайно защо гордото съобщаване на отвратителната технология LED, а наистина важните.

Важните са:
  • Наличие или не на ШИМ (широчинно-импулсна модулация) за регулация на яркостта на подсветката. Това са пулсации, които влияят зле на нервната система, зрението и работоспособността. Най-високият клас лаптопи нямат ШИМ. По тази причина Macbook Pro има вярна армия фенове, които не искат да го сменят с нищо друго. И са прави... всеки ThinkPad има подлудяващи пулсации (освен ако не сме го моднали ние, както X220 с IPS нетрептящ панел). Някои от HP Elitebook Mobile Workstation също нямат ШИМ, както и работните станции Fujitsu Celsius;
  • Реален брой цветове. Идва от битността на матрицата. Хубавите дисплеи са 8-битови и дори 10-битови при върховите 17-инчови работни станции. За сравнение: 8-битов панел е с реални 16.77 млн, цвята, стандартните TN+Film и евтини IPS са се едва 232 хил. реални цвята;
  • Цветовият обхват е важен ако работите с изображения или просто искате да се радвате на истински цветове. Обхват под 80% от sRGB започва сериозно да товари човешкия процесор за да компенсира интерполираната лъжа за изображението. Първо, че забравяте за прилична корекция на фотографии, второ, че започва да усещате умора от постоянната корекция на мозъка ви за недостигащите най-често червени и зелени оттенъци;
  • Спектралните характеристики се определят основно от вида на подсветката. Малко светлинни източници могат да осигурят добър спектър. Синтетичната светлина от LED със сигурност е далеч от добрия спектър. Важни са CRI (или Ra, индекс на цветопредаване) и цветова температура. Някои спектрални характеристики значително се подобряват след калибрация на дисплея, каквато услуга ние извършваме.
  • Други характеристики са реален контраст, ъгли на видимост, вид на покритието (матово или гланцово), максимална яркост.
Важните параметри никой няма да ви ги каже, те са фирмена тайна. Може да отделите известно време и да проучите различни теории на форумни келеши за тези параметри. Най-добре е обаче да следите наши материали, в които обявяваме тези параметри отчетени с апаратура, която обикновен потребител не притежава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни