Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Максимален ъпгрейд на любима машина: DELL 780 с Q9650

 
Времето минава, но тръпката остава. Компютрите са тръпка. една от най-големите. Тази тръпка е най-близо до истинската, към човек. Защото за разлика от всяка друга машина, към която човек има тръпка, в компютъра има разум, изкуствен интелект, силициева невронна система, той е врата към друг свят, виртуалния и говори със собствен език, на единици и нули.

Затова толкова хора се привързват към старата си "разумна" машина  и от сантименталност я ползват далеч след като тя вече е безнадеждно остаряла за новата технологична реалност. Други хора пък неразумно наливат пари за ремонти в старата техника, които струват много повече от самата техника. Всичко това е от любов и сантименталност.

В този материал е посветен на тръпката и любовта...

Стара любов ръжда не хваща. Но остарява. Когато обичате някой, не искате ли той да бъде колкото по-дълго млад и силен? Да не ви бъде бреме, а истински партньор. Не развалина, а класика, с която да сте горд. Ако наистина обичате, длъжен сте да го направите.

Тук ще ви покажа как да направите отново млад и силен стария си любим компютър. Процес, който ще ви донесе много удоволствие. Невероятен резултат, който не само ще подмлади компютъра, но и вас, връщайки ви отново към прекрасните времена на силни хардуерни страсти и копнежи.

Машината, която съм избрал е DELL OptiPlex 780. Компютър от класическото бизнес поколение на DELL. Последният от вечните DELL на LGA771...
  
Изходната позиция на компютър е тази. Едноядрен Celeron, само 2GB памет и вградена видеокарта Intel GMA 4500. Слабо, много слабо за 2016г. Виждате и ужасно ниския рейтинг в Windows 7.

Възможностите за ъпгрейд при наличие на тази минимална конфигурация са много. Core 2 Duo E8500 например с 4GB DDR3 и ATI Radeon HD 5450 ще осигури един много приличен работен компютър.

Но като ще е да е! Любов е все пак, а за любовта средства се не пестят...

Най-мощният процесор за тази машина е Intel Core 2 Quad Q9650 на 3.00GHz, с 12MB кеш. Истинско силициево чудовище дори и в наши дни. Мечта за всеки ентусиаст от едно време. Е, времето е дошло да си начешем крастата и да видим какво толкова има в този безумно скъп някога процесор. Цената сега е друга.

  
Ъпгрейдът с видеокарта при класическите DELL Opiplex е голям проблем. Незнайно защо конструкторите са решили да ограничат поставянето на видеокарти чрез инвертиран PCI-e слот и "изядено" от охладителя пространство. Под ръка имах само една прилична видеокарта, AMD Radeon HD 6570. Звучи скромно... преди да разберете, че това е модификацията с GDDR5.

 
Ето какво се получи, истинско ретро чудовище. Което се вижда и от рейтинга на машината. Поставени са 12GB DDR3 RAM, защото нямах под ръка още две 4GB-ви плочки, с които да достигна максималните 16GB. За твърд диск се използва SSD Samsung 840 EVO 120GB. 

Резултатите...

 
Super Pi 1M преди - 32 секунди

     
Super Pi 1M с Q9650 - 15 секунди

  
5GFLOPS преди 

 
40GFLOPS, 8 пъти повече с Q9650 

 
865 точки в 3DMark 06 с Intel GMA 4500 

 
10593 точки в 3DMark 06 с Q9650 и HD 6570 GDDR5 

 
4K видео с 6 кадъра в секунда със слабата машина 

 
4K с максималните(24fps) кадри с обновената любима 

 
Приличен резултат на обновената машина в тежкия 3DMark 11 

Заключение. Резултатите са налице, осигурих на старата машина нов живот. 8 пъти по-мощен процесор, 12 пъти по-производителна видеокарта. И като специалист знам, че тази стара машина е съпоставима с нови машини в синтетика, но на практика работи много по-мазно от тях. И това не е втората машина, която да спаси положението при авария на основната. Това е като Mercedes 124, машина с която няма проблем да си свършиш и основната работа.

Пожелавам ви много любов, към машини и хора. Любов, а не суета. 

2 коментара:

Unknown каза...

Много ми хареса статията, през 2007 и аз си купих една стара машина със amd sempron която ми служеше дълго време, след като и се повреди дънната платка я оставих под леглото ми до преди 2 години. Сега съм наместил i5 4570, 8gb kingston furx, HD6770, OCS700w и kingston V300 SSD. Нищо общо с това което беше, но когато я включвам се връщам доста назад. Пък и виждам доста учудени погледи от хората които правят директна връзка между кутията и хардуера вътре. Поздрави. М. Енчев

Unknown каза...

Здравейте,
Аз също имам DELL OptiPlex 780 Mini Tower - Е8500 процесор, ъпгрейднал съм видеото с "MSI NVIDIA GeForce GTX 750 Ti OC, 2048MB, GDDR5" и съм сложил 16GB RAM. Машинката работи повече от прекрасно, но за някой игри имам чувството че процесора я "спъва", затова съм се замислил за ъпгрейд до Q9650.
Въпроса ми е: Ще е достатъчно ли фабричното захранване ? Или трябва да се ъпгрейдне и то?
Ако трябва да се ъпгрейдва захранване - какво бихте препоръчали ? по форумите на DELL пише че трябва да е "EPS 12V 2.93" сертифицирано !
Като сме на темата - пробвали ли сте да сложите XEON - на такъв OptiPlex 780 ?
По мрежата казват - че само 3та серия Xeon - които са си LGA775 сокет - се подкарват.
Много ще ми бъде интересно - ако направите такъв опит и го побликувате.

Поздрави. Д.Стоев.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни