Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Кратък наръчник за избор на таблет

 
Кратък наръчник, без излишна реклама, философия и апокалиптични разсъждения.
Първо ще спомена какво имам предвид под таблет. Това е Android или Apple OS устройство с хардуер и софтуер, аналогичен на този в смартфон.

Таблетът служи за браузване в Интернет, музика, Youtube, Facebook, филми при пътуване, все повече интересни игри. С две думи предназначен е за комуникация и забавление. Но най-отговорното му използване е като средство за усмиряване на деца. Да, това не е полезно, не е традиционно и т.н., но живеем във времена, в които децата го искат... и получават.

Толкова с уводните разсъждения.

Как се избира таблет?
  • Най-важен е дисплеят. Той не трябва да има пулсации, които са следствие на ШИМ за управление на яркостта. Трептящата светлина влия негативно на зрение и психика. На началната снимка ви показвам Nexus 7 (Tegra 3), който няма ШИМ. Желателно е дисплеят да е IPS на LG, тъй почти всички от тях нямат пулсации, имат прекрасни ъгли на видимост, сочни цветове. OLED дисплеите на Samsung често са с ШИМ. Дисплеят задължително трябва да е защитен със закалено стъкло, Gorilla Glass например. При липса на пулсации, налични добри цветове и защитено стъкло таблетът става подходящ за контролирана употреба от деца. Как да установим ШИМ с подръчни средства? Така.
  • Вторият по важност параметър при избор е стабилната поддръжка. Възможността за обновяване на софтуера. Без това таблетът много бързо губи актуалност. Таблети с отличен хардуер работят ужасно заради лоша поддръжка. Доверете се на тези, които са създали операционните системи, Google Nexus и Apple iPad. При тях всичко най-често е перфектно, няма забивания, жизненият софтуерен цикъл е максимално дълъг. Samsung също имат чудесна поддръжка, но рискувате с дисплея. Asus като подизпълнител на Google имат прилични модели с добра поддръжка. Lenovo предлагат отлични модели но с трагично софтуерно подсигуряване. Китайския колос Xiaomi има прекрасни модели, но поддръжката най-често е за китайския регион. Китайски компании като Onda, Pipo, Ainol предлагат прилични модели на ниска цена, но те нямат ресурса на големите компании и отличния хардуер работи спорно.
  • Следващият критерий за избор е хардуерът. Правилото е да не се насочвате към екзотики. При Apple екзотики няма, но сред Android таблетите има огромно разнообразие от чипсети. По правило екзотичните чипсети имат слаба поддръжка и много игри и приложения не стартират, хардуерното ускорение на филми не работи. Вижте с какъв хардуер работят Google Nexus и Samsung. Qualcomm хардуерът е S-класата, а NVidia Tegra е 7-мата серия. Има прилични чипсети с 4-ри и дори 8-ядра от Mediatek, Amlogic, Rockchip, но те са екзотика. Дори Intel в момента са екзотика. Изберете модел с 2GB оперативна памет. Ако изберете модел без SD слот, ще е добре вътрешната памет да е поне 32GB.
  • Съществен параметър, ако цените дълговечност и оцеляване в детски ръце е корпус и шаси. Елитните модели са с магнезиево шаси и перфектна сглобка. Те са шампиони по дълъг жизнен цикъл. Най-евтино от елитните като корпус модели са Google Nexus, нищо излишно, само ефективност и здравина. Apple са здрави машини, но са жертва на суетата, алуминиевият им корпус лесно губи привлекателност, дисплеите им са крехки. Samsung имат прекрасна сглобка. Asus имат и добри, и не чак толкова модели. Xiaomi най-често са маниакално изпипани.
  • Размерът? Препоръчвам, особено за деца около 7 инча с 1920x1080 резолюция. 8 инчовите с Retina дисплеи грабват в началото окото, но това много тормози хардуера и на практика е излишно. За по-големи от 8 инча, най-добре се насочете към нетбук или лаптоп.
Ето някои интересни модели, които сме срещали, продавали и тествали.

 
Xiaomi Mi Pad - уникален като хардуер и изработка, IPS Retina, без ШИМ

Onda V975w под Windows - прекрасна изработка, няма нужда от поддръжка

10-ката на Ainol, добро качество в Apple стил за никакви пари, отново мудна поддръжка, лоша WiFi връзка

Относно избора на таблет за деца (ако ножът е опрял до кокала и няма как):
  • таблетът трябва да има минимални здравословни последици, тоест да няма пулсации на дисплея, безжичните излъчвания да не излизат извън регламентираните граници;
  • трябва да е здрав като стъкло и корпус;
  • по възможност ударо- и водо- устойчив;
  • стабилен, без зависвания; 
  • да може да подкарва множество игри;
  • в малките ръце най-удачно стои 7-инчов модел;
  • да е евтин.
На всички тези условия отговарят Nexus 7, дори и първа генерация или употребяван Apple iPad.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни