Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Разбивачи на митове: да издухаме заблудите

 
Според общоприетите сред простолюдието схващания, сървър с две захранвания от по 700 вата, харчи точно 1400 вата, почти колкото духалка за отопление. Немалко хора са убедени, че чрез сървър могат да отопляват помещение.
Ще проверим това на практика. Не само за консумацията, но и за шума.
За да харчи и шуми максимално, сървъра го натоварваме за около час под най-яката игра за 2015г., Witcher 3. Достигаме консумация от 268 вата и шум от 56 децибела.
Духалката харчи 1900 вата и вдига шум от 57 децибела.
Това са фактите.


Моделът и параметрите на сървъра са тези. Отвътре той изглежда така, виждате и консумацията му без натоварване (Windows Desktop).


Материалът е взет от нашата Facebook група, Extreme Hardware Maniacs. Ако искате да оборите твърденията ни, да споделите други факти или да поискате разследване на други заблуди, пишете ни там.

1 коментар:

ГГБ каза...

В една статия бяхте измерили и шума на един нормален марков компютър - бяга ми марката и модела. По мои спомени беше 46db. Разликата в шума със сървъра - 10db ..видимо не много а всъщност 10 пъти повече ако вярваме на измерванията ви. Говорейки за шум - измервал съм пералнята си и тя при пране дава 50db /тих модел/.
Шумът има кумулативно действие и според мен не е добра идея да се закупува такова оборудване за дом или офис, макар и вие да се опитвате да го предлагате като подходящо за такава цел. Ако искате да измервате духалка - вземете една с радиален, а не с аксиален вентилатор - нищо чудно да бие сървъра ви в тестовете за шум.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни