Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

За какво може да се ползва сървър?

За какво може да се ползва стар сървър? Под стар имам предвид 2-3 поколения по-стар от актуалните в момента. Тоест не чак толкова, освен ако не сте нежна душа, която обича да драматизира всичко.

Без излишни приказки, ето за какъв сървър става въпрос:

 
 
Впечатляваща някога машина, струвала почти колкото автомобил, която сега може да купите на цената на китайски смартфон. Прекрасни параметри даже и в днешни дни. За тези, които разбират от параметри.
Отклонихме се. За какво може да се ползва такъв сървър? Сериозен, двупроцесорен сървър. Не от новите Tower тенекии с потребителски процесор, наименовани незнайно защо като сървъри.
Да тръгнем по обратния път. Какви машини ползват хората за сървъри? Всякакви. От потребителски сглобки до сериозни Workstation компютри. Последните в интерес на истината доста приличат на сървъри като платформа и производителност. Но само ако са от среден до висок клас, в което няма да задълбаваме. DELL Precision T5400 и гиганта T7500 приличат максимално на този сървър и донякъде могат да поемат задачите му.

Явно само най-сериозните несървъри, могат да го играят сървър. Защо? Защото сървърът е свърхкомпютър, който с лекота се справя със задачите на компютър. На сериозен компютър, за тези от маркети за перални и хладилници не може да става дума.
Какво отличава толкова x86 сървъра от настолен компютър?
  • Чипсета и платформата, които са друго измерение спрямо потребителските машини. Много по-сериозно откъм надеждност, бързодействие и дълговечност измерение;
  • Паметта! Тя е четириканална в случая с тази машина, а не едва двуканална както при гордостта на пубертета, машина с Core i7 Haswell (или каквото там излиза през половин година). Паметта в случая е FB-DIMM. Без излишни подробности, най-добрата памет в компютърната история. За разлика от потребителските машини с максимум 32GB памет, тук ограниченията стигат до 128GB, но реално за тази машина с нейните 8 слота постижими са едва 64GB RAM;
  • Процесорите XEON (Зион), работят по двойки, четворки и т.н., по-икономични са от цивилните си събратя. Като производителност имат аналози, в този случай аналогът е Core 2 Quad Q9550 със същата честота и същите 12MB кеш. Но Core 2 Quad по двойки не работи;
  • Дисковата система на сървъра е най-голямото му предимство спрямо всяка друга машина. RAID/SAS контролер със собствена памет и захранване, 10000-оборотни свърхнадеждни дискове. На това завиждат даже и притежателите на Workstation;
  • Всичко в тези машини е максимално подсигурено. Потресаващо мощно охлаждане и системна автоматика за защита. Могъщи захранващи блокове, два на брой;
  • Ако има машини с инстинкт за оцеляване, това са сървърите. Те пазят информация за милиони долари, работят по 24 часа на денонощие, под чудовищни натоварвания.
Доста гръмки твърдения на думи. А дали на дела е така? Дела в картинки:
Платката за самодиагностика
Бързият SAS диск

RAID/SAS контролерът със собствена памет

Най-качествената памет в компютърната история, FB-DIMM

Един от двата 700Watt захранващи блока

Явно всички машини искат да притежават качествата на сървър.  Но може ли сървър да замести на 100%, а защо не и повече стандартен компютър?

Основана слабост на сървърите спрямо потребителска машина и особено Workstation е липсващата или орязана графична система. Сървърите са снабдени с антични графични чипове на ATI или Matrox и това не се променя даже в най-новите сървъри. Просто ATI ES1000 и Matrox G200 явно са вечни откъм поддръжка от всички операционни системи и са неубиваеми. Тези графични ядра са безкрайно слаби в наши дни. Техните корени са от около 2001г.

Не са много 1U сървърите, които могат да играят ролята на актуална графично, мултимедийно, та даже и игрово машина.
HP Proliant DL360 G5, който избрах за модел в тази статия е точно сред тези малко машини. Вижте снимките по-горе, този сървър има пълноценен PCIe 16x слот, на който поставяме една доста бърза видеокарта, NVidia Quadro 2000. Може да се поставят и по-нови, стига те да са в slim формат. 
Без много приказки, ето на какво е способна машината:
 
 
Прекрасна производителност! Машина, която може да се ползва като пълноценен Workstation за CAD. Отлична възможност за фотографи и видеомонтажисти да рендерират бързо изображения с могъщи процесори, много оперативна памет без натрупване на грешки и скоростни (и вечни) твърди дискове RAID.   
А игрите? Crysis 2 с до 60fps, малко ли ви е? Тогава сложете Кеплер Quadro или slim NVidia GeForce или AMD Radeon от последно поколение.

HP, DELL или IBM? За мен тези страсти са излишни. DELL за мен са по-слабото и евтино изпълнение, IBM и HP са безспорните шампиони.  
 
HP DL360 G5 в своята категория има най-голяма педантичност към детайла и екстрите. Вижте DVD писачката с лазерно гравиране, специфичната за HP звезда за монтаж и демонтаж. Нещо много важно, IBM нямат PCIe 16x. Така, че 1U сървърът HP остава безспорен лидер в класа си. 

Предлагаме тази машина на цени от малко над 100лв. Вижте сами цените и параметрите.

В заключение добавям един коментар по тази тема от Facebook групата ни Extreme Hardware Maniacs:
"Качествените сървъри са изключително надеждни машини. Проектирани са да осигуряват на операционната система и приложенията голяма изчислителна мощ при значителни и продължителни натоварвания. Освен това и в голяма част от случаите притежават огромен потенциал за Upgrade, както сте анонсирали относно RAM паметта. SAS дисковете нямат нищо общо с дисковете на настолните машини, да не говорим с тези за лаптопи. Те осигуряват много по-добра производителност и надеждност. RAID контролера има огромни предимства, като има различни варианти за настройки и комбинации. Често използвани са RAID5 масиви, при които N на брой дискове се обединяват в едно логическо устройство, което се презентира като един виртуален диск в операционната система. Масива може да функционира нормално и без загуба на данни при отпадане на един диск, без значение кой е. Единственото условие е да не отпадне и втори диск. По този начин при изгаряне на който и да е диск не се губят данни, като се дава възможност същият да се подмени без спиране на машината, при което RAID контролера автоматично подготвя и добавя диска към RAID масива.
В повечето случаи сървърните машини са подсигурени с повече на брой и по-добри и производителни Ethernet адаптери, с допълнителни възможности, които често липсват при настолните машини (например Jumbo MTU).
Някои сървъри притежават и допълнителни екстри като iLO или IPMI, които позволяват да се управлява машината отдалечено на ниво KVM, да се монтират отдалечено виртуални CD и т.е, което дава възможност за пълен management и вдигане на сървисите при crash-ване на операционната система или процеси от нея, които не позволяват логване посредством ssh.
Като цяло сървърните машини са конструирани за монтиране в сървърни помещения и съответно rack-ове, но нищо не пречи да се използват и в домашни условия, стига шумът да е приемлив, защото съм виждал сървъри зверове в това отношение, но има и такива, които са много тихи. При необходимост трябва да се постави и видео карта и машината става змей." (Автор Стефан Гардев)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни