Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Вещоманията и мърлящината


 
Световната икономика, политика, взаимоотношения се движат от мърлячите.

Хората си купуват нов компютър, защото не могат да поддържат софтуерно стария, не знаят как да му увеличат паметта, да сложат SSD. Защото са мърлячи.

Сменят се автомобили, защото шофьорът е некадърник и амортизира машината. Амортизира я и с безхаберие за поддръжката ѝ, маслото, горивото, посещенията не при професионалисти, а при някой пишман майстор. Нехае даже за смяната на летни гуми със зимни. Колата е мръсна, миризлива и отвън, и отвътре. Мърлячи.

Избират нови политици, постоянни избори. Защото не носят отговорност за избора си, не проявяват гражданска позиция. Надяват се новото да работи по-добре и без тяхно участие. Те не могат да пишат проекти, предложения, петиции, подписки, даже жалби. Мърлячи.

Сменят си приятелите, защото са се осрали със старите. Били са егоисти, нямали са време, когато приятелите са имали нужда от тях. Намирали са си извинения, но не извиняваха приятелите си. Мърлячи.

Късат връзка след връзка, защото им липсва хигиена в любовта, интерес към чувствата на другия. Търсят някой да ги обича безрезервно, без те да дават същото. Това няма как да стане. Никой не обича мърлячи.

Сменят си хранителните режими, диети, спортове. И  пак са дебели и болени. Защото са мърлячи. Точно така, висша степен на мърляч е този, чието тяло е затлачено от лой, холестерол, а системите не функционират добре.

С принципа "Купи, хвърли" няма да прокопсате. Някога сте имали безупречен компютър, обичаща ви половинка, истински приятели, здраво и стегнато тяло? А сега какво имате?

Най-голямата мърлящина е в първоначалният избор. Компютър от супермаркет, политик от билборд, любов от дискотека. Живеем в мърлява държава. Защо? Заради потресаващата маса мърлячи.

Това е материал от моя личен Фейсбук. Материал, който смятам за удачно да развия още тук, в работния блог. Ще го развия в технологичната му част. За хардуерната мърлящина.

Наблюдавам в работата си как хората търсят причини да захвърлят смартфон, компютър, таблет, монитор за да си купят нещо по-ново. Хвърлят ги като мръсното си бельо, което не могат да поддържат, да перат. И купуват евтино бельо като за една седмица, докато излезе това от новата колекция и на промоция. Качеството? Майната му, си казва потребителя.

Потребителят се оплаква, че имало програмирано остаряване. Но как да няма? Търси техника за мърлячи, от мърлячи. И я сравнява с истинските компютри от едно време. Мърлячът даже не знае, че и в това време има същите качествени неща, каквито винаги е имало. Просто някога не се е предполагало, че мърляч има нужда от компютър. Сегашните компютри от магазини за перални и хладилници са бутафорни като дрехи за покойник. Друг е въпросът, че мърлячът  финансов аутсайдер и търси аргументи за "киселото грозде", игрорирайки съществуването на истински машини, които нови струват колкото автомобилът му.

Причината за лошото качество не е в измамника производител. А в мърлячите на пазара, които купуват масово боклуци. По същата причина, мърлячите наложиха на пазара парцалките H&M, които докараха до просешка тояга компании, които предлагаха качество на не много по-висока цена. По тази причина IBM се оттеглиха от производството на лаптопи и компютри.

Ще ви разкрия и една фирмена тайна. Защо вече не ползваме услугите на голям, вътрешен сервиз? Защото се позиционирахме там, където ни е мястото и чрез статии и твърдо отношение, оставихме мърлчите извън нашия пазарен сегмент. Компютрите, които продаваме могат да дефектират само при мърляч. Нямате си представа какво има в компютъра на мърляч. Прах на фитили, косми, трохи и хлебарки. Често мърляча носи залят с Кока Кола, бира или вино лаптоп и се прави на луд, ако мине номера, мине.
 
Хлебарки в продаден някога от нас лаптоп (не е продаден с тях)

На снимката в началото на статията виждате компютър HP Z400 с Quad-Core Xeon, Quadro 600, 8GB ECC DDR3 RAM, 240GB SSD. Работи феноменално бързо и напълно безшумно с водното си охлаждане. Вечна машина, която за някои е стара, защото е от 2012г. Същите тези някои за същите 700лв. си купуват еднодневка от супермаркет. Защото са... ? Познахте!

4 коментара:

Unknown каза...

Виж като цяло в адски много неща си прав. Хората масово купуват китайски компютри и както казваш ти компютри еднодневки от супермаркети за перални хладилници. НО просто сегашната икономика е така изградена, че да има супер потретбление. Едно време бях чел статия за мерцедес и фолксваген. С направата на мерцедес 124 и голф 2 двете фирми почти са фалирали. Защото колите са им били здрави и надеждни, дори и за мърлячи. Човека си купува кола и след това забравя. Така компанията няма приходи от продажби, на никой вече не е изгодно да прави нещо, което да издържа години наред. Другият момент е, че техниката се развива със страшно бързи темпове, излизат ссд-та все по нови и бързи, видео карти, дъна и т.н. Игрите стават все по-тежки, скайп са го направили половин вирус! Със ъпгрейди знаете, че не става. Да ъпгрейдваш един стар компютър или лаптоп е напълно безсмислено, заровени пари в нищото. Дори да добавиш повече рам или ссд идва момента, че дъното ти е старо и слабо, че процесора ти е двуядрен, че видеото вижда адски големи мъки при възпроизвеждане на хд клипчета в ютюб и т.н. Иначе браво за темата, хареса ми, защото казваш много истини, но има неща за които не си прав :)

Димитър Лазаров каза...

ASROCK 970_PRO3_R2.0 AM3+ 129.68лв.
AMD X6 FX-6100 AM3+ BOX 183.61лв.
8GB SODIMM DDR3 1600 82.94лв
SSD KINGSTON 120GB V300 SATA3 102.30лв.
MSI Nvidia GTX750TI 2GB DDR5 270.92лв
Кутия Colorful COMPETITOR 550W 63.36лв.
Общо 832,81

кен каза...

Компоненти за мърляч. Сбирщайн за ръкоблудство и нищо повече :) Точно купи, хвърли и си вземи Intel сървърна платформа. Колкото до игрите и свързаните с тях философствания на лаици, често показваме, че даже с компютър от 2007г. се играят всички игри без проблем и то на FullHD. Само който понятие си няма от компютри, си въобразява, че при x86 процесорите има кой знае какъв напредък от Pentium III насам.

glogger каза...

Темите ми харесват. Радвам се, че открих този блог.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни