Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Войната на цветовете

Отскоро тренирам бокс. При най-добрия треньор в българския бокс. Като специалист по светлина, спектър и фотография избрах червеният цвят за ръкавиците.
Защо? Защото възприемаме света на 80% чрез зрителна (светлинна) информация. Светлината е електромагнитна вълна. Виждаме тези вълни, които имат дължина между 400nm (виолетово) и 800nm (червено), между тях са другите нюанси като жълто, зелено и т.н.

Спектър на слънчевата светлина

Ако сте учили електротехника като мен, лесно щяхте да хванете логиката на това да изберете червени ръкавици вместо сини. Червеният цвят се вижда от по-далеч, защото има повече дължина на вълната.
Затова всички аларми, опасности, светофари, забрани са в червено, да се виждат отдалеч и да изпъкват спрямо всичко останало.
Във фотографията червеният цвят е уникален, защото човек с червени дрехи е център на внимание, но едни червени цветя или червеникави есенни тонове просто изсмукват вниманието от човека и снимката е провал.
По-малко катастрофи стават с червени коли. Виждат се отдалеч. Виолетово Ферари ще видите, когато е прекалено късно.
Червен е плаща в коридата, но не заради бика, който е далтонист. А заради публиката, която го вижда от далеч и концентрира вниманието си там.
Фокусниците отклоняват внимание с червени плащове и периферни атрибути.
На червеното реагираме инстинктивно. Ето защо избирам червени ръкавици. Въпреки, че това е нож с две остриета. Противникът ще е фокусиран върху ръкавиците, ще реагира по-бързо на тях. От друга страна човекът с червени ръкавици по-лесно ще определя дистанцията, по-добре ще финтира и ще всява смут.
Смятам, че изборът на цвят на ръкавици, екип, обувки е много по-важен, отколкото си мислят спортисти треньори. Публиката, която е неутрална, инстинктивно ще симпатизира отдалеч на червения боксьор, защото го вижда по-добре. Съдиите по-лесно ще разпознават отстрани червените удари, вместо сините.
Идеалните ръкавици за мен са с виолетова предна част и червена задна. Цветовете и дизайнът на дрехите, цветът на обувките, които също показват действието на боксьора.
Войната на електромагнитните вълни не е само с цвета, но и с контраста, оттам и обема. Черното е компактно, бялото е обемно. Едното депресира, другото отпуска. Тук вече идат в бой нюансите. Също и психологията.
Светло червено или тъмно, за обема. Важни са и осветителните тела в залата, всяко от които има различен спектър и пречупва цветовете по различен начин. При дневна светлина бих избрал друга стратегия за цветова война.
Добрата цветова стратегия може да осигури нищожните пикосекунди, но все пак предимство или недостатък за някой от противниците. Не е малко. На снимката съм с камуфлажни дрехи, които маскират чрез неутрални и топли нюанси и много нисък контраст. тоест тялото ми не е мишена. Мишена са ръкавиците ми.
В този кратък материал са споменати само някои от анализираните от мен концепции. Които се базират не на философски настроения, а на практика, опит, теоретична подготовка в електротехниката (където имам двугодишен опит като университетски преподавател), а също и разпознаване на образи в роботиката (където имам докторантура). Повече концепции, в щаба на най-добрият български треньор по бокс, докато ковем новите български шампиони.
Вижте материала ми как светлината влияе на психиката ни във всички аспекти.
Студеният спектър на залязващо слънце

Червеният спектър, но с високо CRI на халогенна лампа

Лошите параметри на LED лампа


Материалът в оригиналният ви вид е публикуван в групата ни, Extreme Hardware Maniacs. Където може да научите много други полезни неща.

1 коментар:

Unknown каза...

Истината е, че човешкото окото вижда зеления цвят най-добре (550-560nm).

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни