Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Връщане към корените с Lenovo Thinkpad SK8855



   Безспорен факт е, че механичната клавиатура на IBM/Thinkpad-лаптопите си остана най-добрата клавиатура правена някога. Нито един производител на такава техника не успя да достигне такова съвършенство в това отношение. HP внедриха много от иновациите на IBM в своята серия EliteBook и макар, че клавиатурите им са много добро изпълнение не предоставят комфорта на IBM-ските. С това IBM още един път доказва, че е най-големия мислител на иновации в света. Не е толкова лесно да създадеш нещо толкова уникално и перфектно, че дори и най-големите колоси в тази сфера с неограничени финансови ресурси да не могат да го изкопират. За жалост, малко след като IBM преотстъпиха производствените си мощности на Lenovo през 2005 година, китайския производител видимо свали качеството. Намесиха се редица икономически и финансови фактори и в световен мащаб се прокрадна идеята да се икономисва от всичко. В Lenovo започнаха да поставят обикновени неща в необикновена техника и така също като лаптопите IBM/Thinkpad, така и механичната им клавиатура се превърнаха в легенди, които носят единствено носталгия на феновете им.
   Явно някой в Lenovo е бил в творчески застой и е решил да се върне към класиката и да вдъхне живот на едно славно име в компютърната техника. Ние в RMania няма как да не отразим тази правилна крачка назад. Колкото и да сме критични и взискателни, винаги даваме един "like" на този, който направи нещо качествено. Новото творение на китайския производител всъщност е "старо". Това е клавиатура от IBM/Thinkpad-лаптопите, представена по различен начин. От Lenovo не са искали да променят нищо и затова са взели долната част на тези легендарни лаптопи и са я превърнали в клавиатура за настолен компютър. 


Като гледаме клавиатурата се чудим, дали от IBM не са подсказали малко на Lenovo, какво да правят, защото клавиатурата носи изцяло техния дух и дизайн от едно време. Механична с Trackpoint и с типичните само за техните клавиатури отводнителни канали.

Освен, че носи духа на IBM, клавиатурата носи и комфорта създаден от тях. Типично за механичните клавиатури всеки натиск на бутон се усеща много отчетливо и стегнато. Trackpoint-а реагира по различен начин на по-силен и по-слаб натиск, нещо, което другите големи производители внедриха много след IBM. Липсва притеснението, че ще разлеете нещо на клавиатурата, защото течността ще се изведе през отводнителните канали. Единствената ни малка забележка е пластмасовия корпус и въпреки, че се усеща много здрав, ни се струва, че ако беше магнезиев, тази клавиатура щеше да стане шедьовър. 

 При компютърната техника има  неща, които не се променят с времето. Колкото и поколения хардуер да се смени те си остават еталон за качество. Така е например при професионалните монитори на EIZO, HP, DELL, NEC, които независимо колко стари са обикновено са много по-добри от новите. По същия начин стоят нещата и при клавиатурите. При тях, също като при мониторите най-важен е комфорта при работа, а както казахме в началото, комфорта създаден от IBM е труден за копиране. Наред с другите неща дизайна на клавиатурата също е запазена марка на Thinkpad. Той е уникален, разпознаваем и надали има човек на който не допада. Типично за такъв продукт от висок клас е, че в него е помислено за всичко и затова корпусът е с матова повърхност и по клавиатурата не остават отпечатъци. Това са причините заради които хората, работили някога на лаптоп IBM/Thinkpad с механична клавиатура, остават фенове на марката завинаги. И ако в Lenovo бяха последвали максимата, че ако нещо работи добре то не се сменя, сега всички щяхме да работим на лаптопи с такава клавиатура.
Може да видите клавиатурата в ценовата ни листа.

1 коментар:

Dimi каза...

Ами да тъй като гледам транспорта от китай до България е около 40 лв. :)
http://www.ebay.co.uk/itm/Lenovo-Thankpad-travel-USB-keyboard-Trackpoint-SK-8855-line-Hide-Waterproof-/252054599906?hash=item3aaf9ff8e2:g:-LIAAOSw5VFWQD0l
А и при тая цена не е за всеки :)
Иначе е перфектна

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни