Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Как да изберем най-добрият лаптоп? (в допълнение и редакция)


Изборът на лаптоп е удоволствие. Прилича на избор на партньор за флирт. Понякога избраният лаптоп се купува. Което е флирт с хепи енд. Както и при избора на партньор, връзката с лаптопа рядко е дълготрайна и щастлива. Често тя е съпроводена със скандали, стрес и дори бой. Стига се до твърдението "всички мъже (жени) са едни и същи", "всички лаптопи са китайски боклуци".

От опит с жените и с лаптопите мога да ви кажа, че те въобще не са едни и същи. Важна е целта ви, какво търсите и какви умения имате. Нормално е да имате взаимоотношения с едни и същи партньори, ако избирате по еднакво безотговорен начин. Ако нивото ви е ниско, попадате на лоши лаптопи и обратното, професионалист работи в висок клас техника.
Къде греши човек, защо избира все неподходящият мобилен партньор?
  • Първо човек, особено ако е жена избира лаптопа по дизайн, цвят и материал. По хубост първосигнално избираме и спътник в живота. И горчиво съжаляваме в последствие;
  • При избора се доверява на марка, най-често на Apple и DELL. Страни от HP, защото така е модерно, а всеки Fujitsu е "боклук". Asus и Acer са яката работа за малко пари, Samsung се връзва на телефона и пералнята на жената. Малцина знаят, че всяка марка има ниски класове, малко марки имат бизнес клас и върхът в лаптопостроенето Mobile Workstation. Apple имат великолепния Macbook Pro, но продават на лаици евтиният никаквец Macbook Air;
  • Всички искат лаптопът има да е "чисто" нов, както и жена им да е девствена. Често новите лаптопи, особено в България, въобще не са девствени;
  • Човек, който има ниско самочувствие избира евтин лаптоп. Жена без самочувствие, даже и да е хубава, умна и способна, се самонаказва с едни и същи бастуни и едни и същи трошливи лаптопи за малко пари.
Ядосах ли ви? И аз много съм се ядосвал на некачествена техника, купена "изгодно". После се ядосвах на себе си, че съм купувал без да мисля.

Имам опит, 8 години избор измежду всичко, произведено някога и някъде. Включително и от най-високият клас. Затова сега ще ви споделя накратко как се избира добър лаптоп.
  1. Кои сме ние и какво искаме. Правим честен анализ на възможностите и потребностите си. Ако ще ползваме лаптопа за фотография, тогава лаптоп с IPS панел, за игри - с дискретна MXM видеокарта, за CAD - Mobile Workstation, за впечатляване на колеги и партньори - нещо от висок клас. Всичко това, взето заедно го има Mobile Workstation. Струва много пари нов, но защо да не вземете перфектна употребявана бройка на няколко пъти по-ниска цена? Та само след две седмици употреба никой не може да разбере, че не сте взели "чисто нова" машина;
  2. Класът. Истински лаптопи винаги е имало и пак ще има. Някога всичко бе от висок клас, на много високи цени, затова всеки си "спомня" как тогава машините не се чупеха. Тогава обаче нямаше лаптопи на никакви пари. Колкото да ви е странно и сега има вечни машини Made in Japan. Винаги 6 са били фирмите, които предлагат високи класове бизнес и работни станции лаптопи. Това са сериите Lenovo Thinkpad (Japan), DELL Precision, Fujitsu LifeBook/Celisus (Japan/Germany), HP Elitebook, Apple Macbook Pro, Panasonic Toughbook (Japan).
  3. Корпус и охлаждане. Thinkpad през последните две години охлабиха фронта на качеството. Новите Thinkpad Т-series (след T430/530) ги описвам като претенденти за добра покупка. Затова даже и пред нас да е лаптоп от елитна серия, винаги поверявате какво има в него. Търси се магнезиево шаси на корпуса, солидно медно охлаждане с термотръби, контактуващо с  видеокарта, процесор, чипсет. Хванете корпуса и огънете. Не вярвайте на карбонови алабализми на консултанта. Огъва ли се, хлабави ли са пантите, хлопа ли клавиатурата, калпава ли е сглобката... има и други марки.
  4. Платформата. Елитната платформа е изработена със скъпи компоненти, от най-добрите OEM/ODM производители, понякога в собствените заводи в родината на централата, както е при Panasonic и Fujitsu. Подробности, в този наш материал.
  5. Процесорът. Ще ви изненадам! Той не е толкова важен, колкото изглежда. Добре сглобена машина от висок клас, с качествени схемотехника и захранване работи по-добре от евтина машина със същия процесор. Това е факт, за всеки който от нов евтин лаптоп с Core процесор поне за малко поработи с ThinkPad T61 с Intel Core 2 Duo. При новите лаптопи има една процесорна особеност. Mobile Workstation модификациите с двуядрени процесори поддържат два слота памет, а тези с 4-риядрени процесори работят с 4-ри слота. В първия случай може да надградите лаптопа с 16GB памет максимално, а във втория - с впечатляващите 32GB. И още нещо важно, избягвайте лаптопи с икономични процесори, запоени към дъното. Това са калкулатори, ще останете изненадан как такъв Core i7 е по-тромав от Core 2 Duo. Освен това запоените процесори са рискови, те са въплъщение на концепцията "чупи, хвърли".
  6. Видеокартата. Тук вече ситуацията е сериозна! Ако не сте дизайнер, архитект, инженер, геймър, фотограф, най-добре ползвайте лаптоп без отделна видеокарта. Вградената видеокарта в процесорите на Intel е предостатъчна за потребностите на човек, който само чати, гледа филми, слуша музика, ползва офис приложения. Но ако сте графичен професионалист, тогава ви трябва лаптоп с отделна видеокарта. И тя най-добре да бъде на отделен слот. MXM видеокартите лесно се сменят ако изгорят, или остареят като поколение. Знаете ли, че лаптопите остаряват на две години заради видеокартите, иначе като процесори са актуални поне 5, че даже и 10 години? Лаптопите в 90% от случаите дават фира заради изгоряла видеокарта. Такава бе статистиката от нашия сервиз за 6 години работа. С MXM такива проблеми няма. Има възможност за актуализация, и лесна поправка при евентуален дефект, след изнасилване на лаптопа с най-новите и тежки игри.
  7. Дисплеят. Това е най-важното в лаптопа. Няма лош лаптоп с хубав дисплей. Няма и хубав лаптоп с лош дисплей. Тук темата е толкова обширна, че идеята за кратко ръководство ще се изроди в сколиране безкрай от ваша страна. Добър дисплей е този, който е с добър спектър, без ШИМ, с висока резолюция (не прекалено), хибриден матов дисплей. За съжаление трябва да ви съобщя лошата новина. Откак всички преминаха на LED, RGB LED, лаптопите тотално ме загубиха като интерес. Синтетичната диодна светлина даже и без ШИМ, не става! CCFL бяха по-добри. Затова Thinkpad T60p с S-IPS вече 10 години остава ненадминат като комфорт (а и като клавиатура явно). Повече за избора на дисплей тук.
  8. Поддръжката. Ако сте избрали лаптоп по горните критерии, със сигурност лаптопът ви ще има добра драйверна поддръжка, актуализации на BIOS, форуми за информация, където да контактувате с компетентни професионалисти. Ако сте спестили някои от условията и сте се отдали на разврат с дизайн и ниска цена, тогава поддръжка не очаквайте. Някакви калпави драйвери за едно поколение операционна система и дотам. 
  9. Нов или втора употреба? Аз бих взел втора употреба, но в идеално състояние. Ако имате късмет с търговеца, ще ви изкара и някой с лепенки и етикети. Стига да не е от онези ремаркетирани, обновени или както там ги наричат наши колеги. Бракувани, изтеглени от пазара дефектни серии. Среща се най-често при DELL (напоследък) и HP (някога). Предпочитам нещо проверено предпоследен модел, отколкото авантюра с нов модел. Има отзиви, обратна връзка, преминали са "детските" болести. Не всяка фирма има удачни нови модели от висок клас. Понякога такива предлагат HP, друг път DELL, допреди две поколения Thinkpad винаги бе на върха. Нов лаптоп от топ клас е 3-4 пъти по-скъп (3-6хил. лв.) от негов предшественик, който се продава при нас или при колеги. Икономията никак не е малка, разликата в скоростта несъществена, а предимството в качеството на новия модел спрямо стария най-често е с отрицателен знак.
  10. От къде втора употреба? Освен нас, има и още двама коректни търговци, но няма да им правя реклама. Коректни като подбор на работоспособна техника, като честно обявяване на статуса на техниката, като гаранционни условия, като плащане на данъци. От скоро разбрахме, че съществува цяла верига малки и даже средни търговци и OLX бандити, които продават крадени лаптопи, включително и от висок клас. Ако не искате да бъдете оперативно интересни и да бъдете засечени в мрежата по ID на крадената машина, дайте малко повече пари, поискайте фактура или касова бележка, гаранционен договор с подпис, печат, серийни номера. Иначе рискувате да попаднете на чужда жена с мъж боксьор. 
Най-вероятно очаквате примери. Кои лаптопи според мен отговарят на всичките критерии по-горе?


Thinkpad W510 с четири слота за DDR3 памет, който работи с общо 32GB оперативна памет

      В заключение ще ви кажа най-важното, което не бе уместно да споменавам в началото, иначе не бихте си направили труда да прочетете това. Колкото и да четете такива наръчници, оптимален избор за вашите нужди може да направи единствено хардуерен ментор, експерт бе задни мисли. Ние сме такива, други няма. Но проверете все пак, прочетете материалите им, питайте персонала им за ШИМ и спектър, за GLOPS на процесора, за MXM.

Заповядайте в офиса ни за експертна консултация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни