Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

В търсене на най-уютната вечерна светлина

Откакто имам уреда на Sekonic, анализът на светлината при стана значително по-професионален, научно издържан и безпристрастен. Този път ще ви спестя лекциите за монитори и проектори. Но не си мислете, че не подготвям мега материал и за тях.

Обект на това изследване е... свещ. Точно така, най-древният изкуствен източни на светлина, с който нашите очи са привикнали от хилядолетия. Всъщност защо да е изкуствен? Напълно естествен е, но за разлика от колосалната термоядрена звезда около която се въртим в несвяст, при малкото огънче имаме контрол.
Далеч съм от мисълта да ви карам да преминете на свещи, 21-ви все сме все пак. Но имайте предвид, че сексът на свещи е винаги много по-вълнуващ от този, осветен с енергоспестяваща лампа. Това не са приказки, а многобройни креватни тестове, които съм провел. Тук е момента да напомня, че за целта търся още тестъри, от женски пол. Знаете къде да ме намерите.

Защо сексът, а и въобще романтиката, уютът, почивката на свещи имат по-добри измерения от тези с модерните синтетични източници?

Доскоро не знаех точно защо. Но модерната японска джаджа може би ще ми подскаже причините?

Анализирам светлината от свещ и виждам:
  • CRI или Ra със стойност 96.7. Толкова има и Слънцето. Толкова нямат изкуствените LED и флуоресцентни източници. Какъв е този параметър? Индекс на цветопредаване, който показва доколко правилно при дадена светлина се виждат правилните цветове.
  • Топла светлина около 2000 келвина. В сравнение с обедната слънчева светлина (5000 келвина) е прекалено топло (жълто), но слънцето при залез става все по-топло, а на нас ни става все по-уютно.
  • На практика син цвят няма, дори и зелен. Обаче кривата на цветовия интензитет е плавна и насочена към червената зона. Затова... червено вино, червено бельо, червен лак за нокти, рози и ягоди. Червената светлина е много по-проникваща и хвърляща драматични сенки от светлината от LED.
  • Не на последно място, светлината от свещ няма пулсации. Но това се измерва с друг уред, който няма как да държа с една ръка.
Явно светлината от свещ е еталон. Нещо, към което трябва се стремим, търсейки алтернативен източник, захранван с електрическа енергия.

Започвам сравненията:

LED лампа, много далеч от еталона. Нисък CRI (Ra), студена светлина, отвратителен спектър

Луминесцентна офис лампа. Нисък CRI, хладна светлина, гребенообразен спектър

Улична лампа с отрицателен CRI и невероятно тесен спектър

Уау, колко са далеч от истината осветителните тела, които ни заобикалят!

Връщам се на класическите източници на светлина.

Халогенна лампа, която е братовчед-заместник на тези с нажежаема жичка, но на много по-висока цена. Много близко до свеща. Прекрасен CRI, ето на такава лампа стават прекрасни снимки. Но светлината е малко по-студена от тази на свещ.

Връщам се още назад във времето...

Бинго, това е! Почти 100% съвпадение с характеристиките на светлината от свещ. Същата спектрограма, почти същата цветова температура и CRI.
Каква е тази феноменална лампа и защо свети така? Това е съвременна реплика на едисонова лампа, дълга волфрамова жичка, опушено стъкло, филтриращо UV светлината. Красота и уют не само като светлина, но и като вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни