Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Нощта на един компютърен маниак

Как минава вечерта на човек, който обича техниката? Може да се напише есе или възторжена ода за това. Но само с думи, емоция и действия трудно се предават. Думите за излишни за тези, които са в този хардуерен филм и излишни за тези, които не си падат по този жанр мания.
Затова ще ви покажа вечерта ми след работа в снимки. Работата по компютъра е свързана с маниакално желание да се възроди стара машина по начин, който я прави по-производителна от нова техника. Отдаденост, граничеща с маниакалност, позната доскоро от любителите на ретро-автомобилите.


Цел

Взимам най-старият си домашен компютър на 7-8 години и се опитвам да го доведа до състояние да смаже като мощ и надеждност мини компютъра ми от миналата година с Core i5 (Ivy Bridge). Възможно ли е? В мисията имаше немалко гафове и подводни камъни, но вижте сами

Какво се случи на практика?

Във фото-историята по-напредналите от вас ще видят два сериозни гафа, единият свързан с избор на процесор, вторият с избор на подходяща оперативна памет. Лакомията на маниака замъгли съзнанието му, което прие желаното за действително, а именно, че Core 2 Extreme QX9560 ще бъде подкаран успешно на мини компютър. За щастие на резервната скамейка бе Core 2 Quad Q9560.
В бързината да не се нощува в офиса бе взета и ECC памет, вместо стандартна DDR2.
Правилната памет бе доставена по-късно, в което е предимството работният ти офис да е на 200 метра от дома ти.

Резултатите

Какво бе постигнато от смятана на един мощен процесор с друг, от една бърза нископрофилна видеокарта с друга, от двойното нарастване на оперативната памет и смяната на магнитния диск с SSD? Отговорът - в снимки.
Хардуерът и рейтингът

GFLOPS

Super Pi
 
3DMark 03 

3DMark 11

Играя

Тежкият Crysis 3 в тежката начална сцена с дъжда. Ниска резолюция и средни настройки.

Доволен?

И още как! Резултатите надминаха всякакви очаквания.

Лека нощ :)

3 коментара:

Веселин каза...

Аз да ви кажа имам Fujitsu ESPRIMO E5915, много му грее харда, не знам защо, около 47-51 градуса, налага се да отварям капака, защо ли, предполагам заради мястото-под захранването е или друго?

Веселин каза...

Та исках да кажа, че май тип кутия(права) са по-удачни като техника?

Unknown каза...

Похвално за ентусиазма! Попаднах на една неточност в статията. Предполагам сте имали предвид QX9650,Q9650 вместо QX9560,Q9560. Аз също съм се заел да напомпя моя HP Compaq dc7900 (q45, e8400, 2gb ddr2, integrated video).
В началото мислих да пробвам мода за Xeon, но попаднах на инфо в нета, че въпросният компютър не разпознавал правилно процесора, което ме отказа. A мода на биос на марков компютър не ми е ясен. Сега мисля да взема Q6600 или направо някой Q9xxx, 4x2GB, 128SSD и GeForce 210.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни