Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Истината за LED лампите. Алтернативите

Опитвате се да ядете здравословно, да спортувате, почивате сред природата. Много средства за здраве, което е чудесно. Здравето е единственият актив, който имаме.
В този материал ще ви разкажа за може би най-важният компонент компонент за добро здраве. Това е добрата светлина. Добрата изкуствена светлина, естествената е ясна, тя е перфектна. Идва зима, кратък ден, все повече време на изкуствено осветление.

 

"Ползата" от синтетичната модернизация

LED лампите от промоция в супермаркет са много зле, нали?
Студена, бледа и като цяло много неприятна светлина. Взима ги ентусиазиран член на семейството за да бъдем модерни, но останалите трезвомислещи му поставят ултиматум да разкара тази гадост. И така, тези лампи събират прах в някое чекмедже или се подаряват да светят икономично на село. Пари на вятъра.
Защо е така? Защото лампите са евтини китайски, нали? Хубава теория, след която на другия ден се купува друга лампа... Ikea, Osram, Philips. Тя също не осигурява комфорт или поне не кой знае по-голям. Накрая се примиряваме, адаптираме, страдаме, имаме странна мигрена, умора, отпадналост.
Реших да взема за проба нещо яко и скъпо, нещо топ. А какво по-топ от продукт на лидера в лампостроенето, Philips.
Вижте първата снимка в публикацията, на нея тествам лампа а 20-на лева и уреди за тест за над 3 бона... след 8 години опит в тестването и анализа на светлинни източници. На пръв марковата LED лампа свети топло, приятно и несравнимо по-силно от китайска промоционална лампа. Тренираното ми око обаче отхвърля и тази маркова светлинна мерзост.
Мое мнение, но какво показват уредите? Първо лампата има пулсации, трептения с мрежовата честота (100Hz). 100 пъти в секунда тази лампа се пали и гаси, което срива нервната ни система. 100 бързи, остри пулсации с висока амплитуда. И старите нажежаеми лампи трептяха, но са по-инертни и изглаждаха тези трептения, амплитудата бе по-малка.
Старите лампи... ? Те имаха прекрасен спектър и индекс на цветопредаване (CRI). Въпреки големите приказки, виждаме че тук CRI е по-малко от 90, жалките 83. При Слънцето, свещ и стара волфрамова лампа имаме CRI 100... максимума. Затова на тяхната светлина (слънце, свещ и крушка) фотографиите ставаха перфектни откъм баланс на бялото.
Спектърът също не е кой знае какво. Изпържен е чрез филтри да дава нещо, което липсваше на старите лампи, дава жълтизна. Синьо - донякъде, зелено - йок, червено - слабовато. Поредният модерен изкуствен източник с крайно синтетична светлина. Като синтетичните витамини в добавките, синтетичните подсладители, синтетичната надуваема жена.  Няма синтетични неща, които да са полезни за нас, несинтетичните хора.
Излъгано е дори за консумацията. На опаковката гордо се мъдри мощност от 8 вата, реалната с наш уред е едва 6.5 вата. За светлината важи следното правило на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече. Всички икономии са за сметка на нещо, за сметка на спектър, на липса на импулси. Няма как - закон за запазване на енергията! Слънцето да е икономично? Грее та облаци от плазма се вдигат, термоядрени урагани се вихрят на повърхността му.
Във връзка с тази тема, ще ви спомена, че вече се вижда светлина в дъното на тунела, защото в САЩ от военните вече са гепени за граждански цели плазмени лампи, които наподобяват процесите в слънцето... свети мощна плазмена дъга. Тези лампи се за улично осветление, което има потресаваща дневна светлина. Някой ден може и такова осветление да дойде у дома.

 

Алтернативите

На пръв поглед алтернативи няма, освен може би класическите стари лампи с нажежаема жичка. Но при поглед с инструменти и тестове на множество лампи се откриват следните алтернативи:
  • За любителите на модерното предлагаме тази LED лампа. CRI не е кой знае колко висок, но няма пулсации. Много топла светлина и спектър, аналогичен на Philips и всъщност на която и да е LED лампа. Отлична изработка, много по-добра от тази на марковите лампи. Предназначение, за вътрешния китайски пазар. Цена при нас.
  • Това е едисонова лампа, дядото на по-съвременните лампи с нажежаема жичка. Осигурява CRI почти 100, много топъл спектър. Инертна светлина, която изглажда пулсациите от 100Hz до такива с много по-малка амплитуда. Светлината от такъв източник се усеща много по-комфортно от тази на всяка енергоспестяваща лампа. И като в доброто старо време лампата е с опушено стъкло, което филтрира UV лъчите. Цена при нас.  

Извод: Много внимавайте с източниците на изкуствено осветление. Това, което си причините сами, никой не може да ви го причини. Особено вредни са те за децата.

3 коментара:

Unknown каза...

а при лед лампите на 12V право напрежение не би трябвало да има никакви пулсации

EndlessBlade каза...

По голяма тъпотия скоро не бях чел.

кен каза...

ЕндлесТъпейд, я кажи сега този ли ти е по-тъпия блог http://captivatedbythemuse.blogspot.com/, или втория http://bg-parody.blogspot.com/?

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни