Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Сервизът и касовите бележки


Експерти по теория и най-вече практика на качествените ремонти многократно сме подхващали  теми за сервизната дейност. В тази тема обсъдим една болезнена за повечето сервизи тема, за неиздаването на касови бележки и въобще работата на сервизите не в сивия, а направо в черния сектор.
Защо обръщаме такова внимание на този въпрос? Та нали всички сме бунтари, мразим корумпираната политика и администрация, несправедливите данъци, които отиват незнайно къде, но не и по предназначение. Акцента в този материал не в корупцията, а във фейерплея. Фейърплея не само по отношение на колегите, но и към клиента.
По правило клиентите на българските сервизи не получават фискален касов бон, като в най-добрия случай им се дава бланка с на ръка изписана сумата за извършената услуга. Искането за касов бон се превръща в борба, като тук се изтъкват какви ли не доводи, основния от които е, че това е услуга без начислено ДДС и ако искате касова бележка трябва да ви начислят още 20%, като така повечето клиенти се отказват от нея. В някои особени ситуации това е допустимо, но в повечето не е. Ако фирмата е сериозна, а не отбор тарикати, то тя ще има добри счетоводители и чиста счетоводна политика, в която могат да се начисляват и услуги без ДДС при определен месечен оборот.

За да си гарантирате направения ремонт и последващото сервизно обслужване, е необходимо издаването на официален документ. Има случаи, в които познавате съответния сервиз, знаете за неиздаването на касов бон от него, но си затваряте очите. В други случаи вдигате взаимни скандали, но до сигнали и жалби не се достига. Не ви се занимава и нищо няма да получите от това.
Грешите, ако всеки от нас е съвестен граждани, действа за запазване на реда чрез мнения, сигнали и жалби до държавните контролни органи, то по този начин страната ни ще бъде по-уредена, корупцията по-незабележима, а перспективите за прогрес значително по-добри.
Не са ви издали касова бележка, какво да направим в такива случаи?
  • НАП (Национална Агенция по приходите) в днешно време работи много по-ефективно и бързо (от някога), като на изпратена жалба срока на отговор е до две седмици; 
  • Ако въпреки всичко сте решили да платите на тариката защото например е добър професионалист и  така заедно да се опълчите срещу субсидирането с данъци на скъпи и некачествени магистрали, ето конкретен съвет за пазарлък. Неиздаването на задължителния касов бон, спестява на съответния търговец 20% ДДС. Пробвайте да преговаряте за намаляване на цената. С 10% да ви я намалят е изгодно и за вас и за търговеца, въпреки че той няма да е особено доволен;
  • Бандитския сервиз срещу вас ви е измамил? Значи нямате никакви скрупули, действайте! Какво е необходимо да направите, за да пуснете жалба в НАП? Звъннете на телефон 0700 18 700, следвайте инструкциите и буквално за една минута може да пуснете жалбата. Сигналите се приемат от понеделник до петък, като важното е да не са анонимни (за уточнение, при пускането на жалба ви искат ЕГН-то, имената и др.) Сигнал може да подадете и до най близкото управление на НАП, като трябва да си подготвите, колкото е възможно по-детайлна информация срещу кого и каква е причината за сигнала. Име на фирма или Физическо лице, ЕИК, лице за контакт и адрес на нарушителя е важно да има. Жалбата е в свободен формат, като към нея може да добавите, примерно, документа издаден от съответния сервиз, като веществено доказателство. Сигналите са абсолютно анонимни, т.е НАП не дава информация, кой е пуснал сигнала и каква е причината, но са длъжни в двуседмичен срок да откликнат на жалбата. Ако не обичате телефонните разговори, ето полезен линк за пускане на он-лайн жалби. 
Липсата на финансови и бизнес познания, закостенялото мислене, че „държавата нищо не е ми дала, защо аз да и давам нещо“, кара много търговци, да „спестяват“ този данък.
Знаете ли кои са тези търговци? Тези, които не са за тази работа, които не могат да я вършат, които мамят себе си, че могат, държавата за данъци и вас, че са професионалисти. Наш граждански дълг е да помогнем на всеки да си намери мястото и да живеем в по-подредено общество.
Ако не ви се занимава с жалби, има и друг начин. Публикувайте в коментар при нас неизрядният севиз чрез описание на случката, име и адрес на сервиза и желателно една снимка

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни