Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Мисия МОЛ: тест на светлината и на електромагнитните лъчения

Преди време във връзка с кърменето по моловете написах един материал за нечовешката среда  тези търговски центрове, за това че там млади майки и особено новородени нямат място. Разбираемо тези анти-МОЛ материали бяха обект на немалко полемики и истерия.
Тогава нямах мобилно въоръжение за доказване на правотата на твърденията. От скоро ситуацията се промени, вече имам най-сериозните инструменти за тест на агресивна техносреда.
И така, отправих се на мисия... мисия за тест на техносредата в мол. В случая избрах The Moll. От заглавната снимка виждате, че се постарах да бъда максимално дискретен. Побрах всички инструменти в армейска чанта, както подобава на истинско оръжие.
Ето и списък на въоръжението и снаряжението за "мисия МОЛ":
  • Спектрометър (и не само) SEKONIC  C700;
  • Измервател на електромахнитните полета TES-593;
  • Смартфон с прилична камера Lenovo K900.

 

Измерванията 

Измерванията са снети между 21:00 и 22:00 часа, време в което няма естествено дневно осветление.
На входа ни посреща смесено осветление с преобладаващо флуоресцентна (луминесцентна) съставка, което си личи по уникалната за такава изкуствена светлина гребенообразна форма на спектрограмата. Цветовата температура е доста топла, около 3000K. CRI от 86 единици не е много зле за промишлено осветление, но не и за мол. Има още много до идеалната стойност 100, която осигуряват Слънце и лампа с нажежаема жичка.
Снемаме абсолютно същата флуоресцентна "кардиограма" (спектрограма) и на друго място. Явно това е осветлението на общите части в мола. Включихме този път луксметъра. Светлината е излишно силна. Нормално ниво е около 300-400 лукса. Тук зрението на малко дете е преосветено почти тройно.
Тези стойности отчетох в детски магазин, в който има нелошо LED осветление. Но нелошо само в света на LED. Доста тесесн спектър с пикове в синята и жълтата зона. Липсва наситено зелено и червено. Температурата е топла, но само това не стига за комфорт и здраве. CRI е по-нисък дори от коридора. Силата на светлината е малко по-ниска, но пак над двойно повече от нормалното.
Спортен магазин от може би най-популярната марка в света. Вижда се, че вътрешното осветление в магазините е проектирано като по калъп, няма значение за деца или за възрастни. Доста сериозна яркост. Необходима да ни покаже стоката в по-шарена и неестествена светлина и "светлина".
В съблекалнята на много известна американска фирма имаме топла светлина от флуоресцентен източник. Сравнително слаба (за мол) светлина.
Единствено магазинът за най-известните куфари и чанти в света се отличава от манията за свърхосветеност. Въпреки, че спектърът на LED осветлението не блести с нищо особено.
Това са показанията на другият уред на технологичният разузнавач. EMF метъра отчита нейонизиращата радиация от електромагнитните източници като клетки на оператори, WiFi и друга безжична комуникация. Стойността бе отчетена след кратка обиколка из мола. 61mW/m2 е доста сериозна стойност за мен, въпреки, че пределно допустимите норми са до 0.1W/m2. Всъщност имаме доста близка стойност до предела... 0.061W/m2. И докато за нас големите предела е един, за децата е много по-нисък.
Помислете за пределната норма за алкохол, ако искате... как би се отразила една бира на дете? Тук ситуацията е по-сериозна от бирата, при големи и здрави хора (изследванията се правят на студенти, затворници и строителни работници от мъжки пол) пределът е 0.1W/m2, за деца - вероятно десетки, а може би и стотици пъти по-малък. За жени също стойността е по-ниска.
Защо ли? Защото нейонизиращата радиация (електромагнитните вълни) водят до повишаване на температурата на вътрешните органи. Екранирането от тези лъчения става чрез дрехите, черепа и скелетната структура.  Не е трудно да проверите колко по-тънки и неплътни кости има малко дете спрямо строителен работник.

Големите хора уж са по-устойчиви, но и те дават фира след часове работа на такава светлина. Вижте сами пример за неадекватност:

Изводи

Средата в молове и други обекти на суетата е агресивна за зрели хора и свърхагресивна за малки деца. Прекомерната яркост, лошият спектър и индекс на цветопредаване Ra под 90 деформират безвъзвратно зрението на младия организъм. До превъзбуденост, стрес и здравословни аномалии води и пулсиращата със 100Hz изкуствена светлина из арените на суетата. Което ще отчета друг път с лаптоп и осцилоскоп.
Сериозна опасност за здравето на децата носят и електромагнитните излъчвания, за които няма норми и правила. Вижда се от измерванията ми, че стойностите на нейонизиращите лъчения са близки до пределната норма за здрав и зрял човек.  

В заключение да не приключваме като "черна станция" или като новинарска емисия, ще ви покажа добрите алтернативи:
Параметри на най-полезната светлина, слънчевата. Която дори на в лека сянка е свърхярка, което обуславя необходимоста от слънцезащитни очила.
Това са параметрите на най-добрият и (най-стар) източник на изкуствена светлина, лампата с нажежаема жичка, която осигурява топъл спектър и CRI, съпоставим с този от слънцето.
Параметри на електромагнитното поле у дома. Виждате че стойността е в микровати, а не миливати, тоест стотици пъти по-ниска от тази в мола. 

1 коментар:

Unknown каза...

Ако у дома си имате "енергоспестяващо" осветление и Wi-fi рутер положението ще е подобно.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни