Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Вредата от телевизията (практически аргументи)

Пулсации от дисплея на LED телевизор

Вредата от телевизията има две основни съставляващ:
  1. Първо телевизията отдавна, а може би и никога не е била средство за информация. Тя е средство за дезинформация, пропаганда, нелоялна реклама, политическа манипулация, средство за налагане на стрес сред зрителите. Финансирането в телевизиите, особено българските е непрозрачно, направо престъпно. От тази гледна точка гледането на телевизия от разумен човек поставя дебела въпросителна с максимален шрифт относно неговата реална разумност;
  2. Телевизията чрез вредни източници на картина и светлина води до деформация и увреждане на зрение, психика и въобще на здравето на зрителя. Това се доказва чрез методиките и инструментите, които ви показваме в статията. Какво показват снимките? Телевизорите имат пулсации (ШИМ), които водят до нервност, дискомфорт, свърхвъзбуда. Виждате как пулсира с 100Hz образът на телевизора, измерен с осцилоскоп и фотодатчик. Със същата честота (удвоената мрежова) пулсира и лампата осветяваща датчика от втория канал. Ако ви се дават пари за съвсем по-малко вредни телевизори, може да платите за телевизор с честота на пулсациите 200, 600 и така нататък Hz. Особено пагубни са тези пулсации за децата, те не могат да спят след гледане на съвременни телевизионни излъчватели. Спектърът на светлината от телевизорите е неестествен за човешкото зрение, той деформира сетивата ни, а бягащата в синия спектър светлина от LED влияе пагубно на психиката ни. CRI (Ra или индекс на цветопредаването) е далеч от стойността на естествените източници (слънцето има CRI около 100, старите волфрамови лампи също). Вижте спектърът и CRI на слънчевата светлина, сравнете я с тази от един доста добър телевизор с добър и скъп Alpha IPS панел (сега ги правят много по-евтини и спорни откъм параметри). Нищо общо, нали? Лош спектър и CRI деформират зрението при децата и те трудно възприемат реалната светлина. Също така електронните уреди, особено свързаните безжично по WiFi, BT, излъчват вредни електромагнитни лъчи. Те влизат в конфликт с нашите биополета, а преминавайки през нашата биологична тъкан повишават телесната ни температура.
Спектърът и CRI на слънчевата светлина (през прозорец и щори)

Спектър и CRI (Ra) от телевизор Panasonic с Alpha IPS (WLED) панел

Спектър и CRI (Ra) от монитор с CCFL подсветка

Спектър, CRI и ШИМ от други източници (челник)

Електромагнитните излъчвания от електронна техника (нейонизираща радиация)

Вредата е очевидна даже и без отчитане с тези скъпи уреди. Само може да опитате колко по-комфортно се чувствате без телевизия, на дневно осветление, на осветление от свещи.
Не е трудно да установите колко по-спокойни са децата като играят с играчки и получават внимание, а не пред телевизора.
Като стана въпрос за децата, знаете ли, че пулсиращата светлина прониква с лекота през клепачите и децата не могат да заспят? И не само децата.

Не мога да спя на светло е неправилно твърдение.

Правилното е: Не мога да спя на изкуствена пулсираща светлина.  

LED лампа за домашно осветление, 100Hz пулсации, добър CRI (91), приличен топъл спектър с цветова температура 2700K

Всичко написано и демонстрирано по-горе важи и за монитори, лаптопи, смартфони, проектори, таблети и даже лампи за изкуствено осветление.
Неслучайно никой създател на електронна техника не позволява в дома си, сред семейство и приятели ползването на техника, която трайно деформира и уврежда здравето.

Като разумен човек, задайте си следните въпроси:
  • Не е ли една от основните причини да си почивате на почивка, това че там няма телевизия?
  • Как реагират децата на телевизията, по-спокойни ли са, когато са лишени от нея? 
  • След филм, футболен мач, риалити шоу как сте? А ако четете книга?

Знам, че много безотговорни майки оставят децата си на автопилот пред смартфона или телевизора, но се надявам чрез този материал да неутрализираме фактора невежество.

Този материал не е в стил "черна станция". Затова ви предлагаме някои общи решения за неутрализация на вредите от телевизията:
  • Вместо пулсиращ LED телевизор, ползвайте някой от нашите монитори без ШИМ;
  • Добро откъм ШИМ, но с не кой знае какъв спектър е решението да ползвате проектор без пулсации като този. Този вариант е много благоприятен за зрението, защото ви предлага не пряка агресивна светлина, а отразрна;
  • По-добър спектър имат по-старите източници с CCFL подсветка, а не с WLED;
  • При гледане на телевизия е задължително да имате периферно осветяване, задължително с добър спектър и без пулсации. Така зрителната ви матрица няма да "прегори" от светлия правоъгълник а черен фон; 
  • Сменете всички домашни лампи с такива без пулсации, с добър спектър и CRI (Ra) над 90. При нас, може да намерите такива - тук;
  • Откажете се от ползване на безжични транслатори на интернет, аудио и видео сигнали. Така ще ограничите разпространението на нейонизираща радиация у дома.
Вероятно има и много по-добри решения от нашите. Ако сте скептични към нашите твърдения може да ги тествате сами със спектрометър, осцилоскоп и EMF метър. Или да попитате вашият търговец за аналогични измервания.

Това бяха общите ни препоръки. Но за всеки офис и домакинство има индивидуални особености и специфични решения. Методики и диагностична техника за тест на възможно най-малко вредна техника има само при нас, в RMania.

Може да заявите анализ и предписания от специалисти на нашият мейл, а в скоро време и чрез нашият бъдещ обновен сайт.

Бъдете здрави и разумни!

Ако материалът ви е бил полезен, споделете го с повече хора.

1 коментар:

Unknown каза...

"От тази гледна точка гледането на телевизия от разумен човек поставя дебела въпросителна с максимален шрифт относно неговата реална разумност" Много добре казано! Но това повдига и въпроса кому е нужна въпросната статия за да стигне до същото заключение. Т.е ако ти е нужно да прочетеш подобна статия за да разбереш, че е безмислено да гледаш телевизия .. хм.

П.С Аз не гледам телевизия от 10-ти клас (2008г.) Телевизора в родния ми град се ползва само ако си пусна лаптопа с hdmi кабел.

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни