Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Ретро чудеса - компютър с Pentium M (в редакция)

Настолен компютър с Pentium M? Мнозина биха се хванали на бас, че такова чудо няма.
Някога такъв настолен компютър бе мечта за мнозина ентусиасти, които не бяха доволни от производителността на Pentium 4 и дори тази на Pentium D.  В тези времена (2003-2005г.) нискочестотните процесори Banias и особено спрямо Dothan за пръв и последен път в историята показаха как мобилен компютър може да бъде по-производителен от настолен компютър.
Pentium M бе истинско чудо във времената, когато размерът (честотата) се твърдеше, че има значение. Възроденият Pentium III наруши всички маркетингови закони за голямата честотата, повечето ядра и големият брой транзистори.

Това бяха златните години, в които лаптопът се налагаше не като играчка, а като основна машина. Затова ефективната архитектура на Pentium M не бе пренесена при настолните машини. А представяте ли си какви супер машини би имало с Pentium M 780 на 2.26GHz и PCI-E с видеокарта NVidia GeForce 8800GTS?
По-късно великолепната архитектура на Pentium M се пренесе в настолният сегмент чрез Core 2 Duo. С което започна най-славната част от историята на Intel.
Показваме ви, че има настолна машина с Pentium M. Компактна и невероятно тиха, с на практика пасивен охладител, защото Pentium M е икономичен процесор с немалка площ на кристала.
Машината е HP Pavilion Slimline s7527.

1 коментар:

Владимир Димов каза...

Kакво става? Вече е януари 2016, а аз дори не виждам да се прави нещо по завършването на тази статия... Не виждам въобще да има нещо ново публикувано, като за 6 месеца не забелязвам дори МИНИМАЛЕН НАПРЕДЪК да е било допълвано тук относно тази Пентиум М машина... Гледам че статията ви за сравнението между потребителските процесори и сървърните XEON дето беше незавършена сега е цялата налична, но за този компютър с Pentium M все така няма помен какво е било останалото дето не е било публикувано...

Изглежда явно на този компютър е толкова стар този процесор, че не става дори и за Интернет - не виждам друга причина това ревю да бъде оставено незавършено...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни