Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

NEC 2470WNX - отличен монитор от старата школа

Навярно всеки от нас се сеща за стария „вечен“ касетофон Panasonic или пък Sharp в кухнята или старата минисистема Sony, които свирят перфектно и до днес. Като се замисли човек дори много по-добре от новите нелепи Super-Ultra-Bass модели.
В този ред на мисли масово разпространеното твърдение, че компютърната техника старее с невероятно бързи темпове, някак остава без почва под краката си. Да, определени компоненти влошават характеристиките си с времето или биват бързо засенчени от технологичния напредък, но при високия клас монитори и принтери като че ли е валидно обратното и новото много рядко се оказва по-добро. Те са като класически фотоапарат Leica, който с отминаване на времето се оказва по-добър от заместниците и конкурентите си.

Един такъв монитор, преминал успешно проверката на времето, е представеният тук NEC MultiSync 2470WNX. Това е добър монитор, който е не само 24 инчов, но и с прекрасни 24 битови цветове! Две числа, които умножавайки едно по друго и добавяйки една буква отпред, получаваме името на известна германска подводница, потопила последователно вражески кораби от цели 5 държави. Наскоро останките й бяха открити, повече от 70 години по-късно.
Питате се какво е общото между тази подводница и NEC MultiSync 2470WNX? Това, че са представителни на старата генерация. Тази генерация, която успява. Нека се съсредоточим върху това, че NEC (за разлика от нея) е напълно здрав и в отлична форма, готов да се изправи срещу много съвременни съперници. И в случая бидейки ветеран, има само силни страни в негова полза. Това е професионален модел от 2008 година, което съвпада и с последната година на супер моделите със CCFL подсветка. Както сме писали и преди, този тип подсветка има по-мека светлина и не дразни толкова зрението и покрива над 90% от sRGB стандарта. Масовите WLED покриват едва 60-80% от sRGB.
Какво означава това? По-живи и истински цветове, а не плоска и „измита“ картина. Както при повечето монитори, тук също се наблюдава наличие на ШИМ в целия диапазон 0-99Hz (и отсъства при 100%) на честота 312Hz, но поради инертната CCFL подсветка, ефектът не е толкова силно изразен.
Модерните WLED и даже RGB LED подсветки имат много агресивен интензитет и липса на всякаква инертност, което прави негативния ефект от ШИМ много силен и неприятен. За щастие това не е случаят с този монитор. Все пак внимавайте: тук представяме точно NEC 2470WNX, защото дори една буква да се различава и вече имате друг монитор, със същия дизайн, но с TN+Film панел. Бъдете спокойни, тук панелът е S-PVA матрица, производство на Samsung. Истински 24-бита (8 бита на канал) и съответно реални 16.8млн цвята. Напомняме, че над 90% от всички монитори на пазара са с 6-битови панели (18-бита) и реални 232хил. цвята, а са обявени като 16.77млн. цвята без да се упоменава, че това число се получава не реално, а чрез интерполация. Интерполацията е силно нежелателна, защото може да предизвика трептене сама по себе си. Всички E-IPS, IPS, C-PVA, много PVA, някои AH-IPS са 6-битови панели с доста посредствен цвят.
Да, CCFL подсветката ще изразходва няколко лева повече електроенергия месечно от WLED, но ще се чувствате по-добре, по-малко уморен, с повече желание за работа, по продуктивен. Всеки професионалист, фотограф, архитект, собственик на фирма с персонал и работни места знае колко е важна липсата на умора пред монитора. Тогава с неподходящ монитор ще загубите с пъти повече от агресивни за здравето ви (или това на персонала) монитори. LED се отразява пагубно на зрение и нервна система, а за поддръжката им разходите също не са няколко лева на месец.
Дизайнът е класически и вдъхва респект. Лично аз харесвам NEC 2470WNX като визия. Това е порасната като големина класика като NEC 1970Nx, 2070Nx, 2170Nx. Това е икона в дизайна, истинска класика.
Мониторът е солиден и стои здраво стъпил, „тежи си на мястото“. Могъщата подсветка и екранираната вътрешност на монитора го правят 5 пъти (!) по-дебел и 3-пъти по-тежък от нов монитор с W-LED. Красотата е нещо субективно и този монитор може да се нарече точно такъв. Той е красив именно в липсата на нещо, което да го направи нещо различно.
Навярно не рядко сте сядал пред монитор, който е лъскав, но отразява светлината от лъскавата си рамка точно в очите ви. Или пък има няколко светещи ненужни диода в тъмното. А навярно е толкова тънък и лек, че оставяйки чашата си на бюрото, леко го разклащате.
Ние не продаваме такава техника. Истинският монитор вдъхва респект. Също като автомобил висок клас, чиято ламарина не се огъва като се облегнете на нея.
Входовете са аналогов D-SUB и цифров DVI. Ако имате нужда от HDMI, може да си купите много евтин HDMI→DVI преходник или директно такъв кабел. Управлението в менюто е много интуитивно посредством джойстик, който се управлява в 4-те посоки. Налични са насторйки за баланс на бялото със стойности 9300K, 8200K, 7500K, 6500K (sRGB), 5000K, Native. Потребителят може да задава и свои лични стойности за отделните цветове.
А сега всички тези, може би струващи ви се излишно емоционални впечатления ще подкрепим с фотографии на модела в бяло (имаме го същият и в черно).
Тестови резултати 

Както се вижда, измереният контраст при най-масово използваната настройка sRGB, е много близо до обявения от производителя 1000:1. Това е доста висока стойност на професионален монитор и е недостижима за много съвременни монитори. Разбира се, става въпрос за статичен, а не динамичен контраст. Прави впечатление, че температурата на бялото не е много точна, но винаги може да се възползвате от услугата за калибриране на монитор, която предлагаме. Така ще сте сигурни, че цветовете и температурата на бялото ще са правилни.
Мониторът се справя доста добре и покрива 94% от sRGB. Това означава, че цветовете са живи, истински и точни. Повечето съвременни LED монитори се справят с 60%-70% от тази област.

Както се вижда, мониторът покрива 72% от AdobeRGB
NEC 2470WNX се справя отлично и в следващата дисциплина. Съвпадението с еталонната гама крива е добро.

Подсветката в средната до горната си част е сравнително равномерна, но има какво да се желае по ъглите. Все пак нормално е за LCD монитор да има места, където лампите достигат с малко по-висок интензитет матрицата от други. В случая разликата не е дразнещо голяма и както се вижда, е доста симетрична. За съжаление понякога дори скъпите модели не могат да се похвалят с много напълно равномерна подсветка и това е реалността.
Мониторът пресъздава сравнително добре цветовете, благодарение на добрата и скъпата си S-PVA 8 битова матрица.

Рейтингът на NEC 2470WNX е доста висок. Сред най-силните му страни са отличното цветово възпроизвеждане и покриване на sRGB на 94%, контрастът от близо 1000:1, равномерността на подсветката, както и цветовата равномерност. Общият рейтинг от 4/5 е сред по-добрите постижения и може да се очаква от монитор, който е от такъв клас.

ШИМ (пулсации при регулация на яркостта)

Мониторът има ШИМ с честота 227Hz. Това е графиката при 0% яркост. Поради интертната CCFL подсветката това не е чак толкова голям проблем спрямо LED такава, но все пак е добре да се има предвид. По-рано тествахме друга бройка, при която ШИМ-ът беше на по-висока честота – 312Hz.
Това е графиката при яркост 50%.
За щастие при яркост 100% ШИМ отсъства. Това прави монитора подходящ при използване в много светла околна среда, когато неговата яркост от 300 cd/m2 при яркост 100% би била използваема.

Консумация
Консумация при 100% яркост.

Консумация при 70% яркост.

Консумация при 50% яркост.

Консумация при 30% яркост.

Консумация при минимална яркост.


Обобщение. NEC 2470WNX е монитор мечта от старата школа, който е по-комфортен от всеки монитор след 2011г., защото предлага идеалната комбинация от CCFL + 8-bit панел + професионален клас корпус, управление и ергономика. За тази големина няма алтернатива за ефективна и продължителна работа, освен набор от висок клас от Eizo, HP или DELL, каквито може да намерите в сайта ни. Преки конкуренти на този модел е HP LP2465 и DELL 2407fp. Но не забравяйте, че това все пак е NEC, истински японски монитор, а не OEM/ODM продукт на корейски или китайски компании, каквото са HP и DELL. 
Искате да гледате образ от класа? Тогава - NEC или Eizo.
Цена на NEC 2470WNX при нас.
И още нещо. Споменах за класически фотоапарати и автомобили, които са ценни и стават все по-ценни. Но при едно условие: да са максимално поддържани, работещи перфектно и без никакви забележки. Ето тук вече Retro-PC-Mania няма конкуренция, защото подбираме маниашки най-добрите ретро модели. Ако състоянието не е на маниашко ниво, цените на такъв модел са близки или под пазарните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни