Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

ThinkPad T420 с Core i7 и Quadro - оптималният избор за 1000лв.

Кой е най-добрият лаптоп за 1000лв.? Мнозина се чудят, четат форуми, обикалят техномаркети, облизват се на цените в САЩ (забравяйки за нивото на долара и таксите на митница).

С ThinkPad T420 във версията му с Core i7 (Sandy Bridge), HD дисплей и NVidia Quadro NVS 4200M ще ви спестим много необходимост от четене, харчове на гориво и пилеене на време по магазини, безсмислени разговори с консултанти със спорна компетентност.

ThinkPad T420 е оптималният избор не само защото няма по-добър лаптоп за около 1000лв., но трудно се намира такъв и до 2500лв. Но ако все пак грешим (хора сме) и на пазара на подобна цена има нещо по-изгодно, почти толкова качествено, не по-малко мощно, ще почерпим щедро съобщилият ни за това.

Кой би могъл да бъде конкурент на ThinkPad T420 в тази му конфигурация? 

Като конструкция, корпус и изпълнение конкурент може да му бъде само по-стар ThinkPad и донякъде по-новият T430, но не и по-нов ThinkPad (или поне не засега). В този модел традициите като здрави панти, разточителна охладителна система с няколко контура, Full Magnesium Roll Cage са още живи и добре еволюирали. Въпреки, че лично за мен ThinkPad T60 е ненадминат.
 
T420 е сред последните модели с легендарната и ненадмината супер клавиатура. По-новите модели вече са с друга клавиатура. Тоест T420 като клавиатура, тачпад, джойстик е недостижим не само за която и да било друга марка, но и сред самите нови ThinkPad.

Процесорът от поколение Sandy Bridge е надежден и мощен. Нищо общо с уж по-новите бюджетни процесори с "U" в наименованието, които са монтирани не на слот, а чрез BGA монтаж (запоени към дънната платка). Лесно може да бъде заменен и то на ниска цена с 4/8 ядрен Core i7, което дава сериозен скок на производителността и възможност за работа с повече системна памет.

Самите процесори са нищо без системна автоматика, солидно захранване от дънната платка, чипсет, хардуерна и софтуерна оптимизация, BIOS и драйвери. Ето тук наследниците на IBM са №1 в компютърният свят. Дори и през 2015г. Защо? Защото ThinkPad T-, X- и W-series са конструирани от развойният център на IBM Japan... същият, който проектира легендарните модели за NASA. А изпълнението е от Wistron (Taiwan), който прави ThinkPad от времето на IBM. T420 е азиатец, но не е китаец, а японец. Неслучайно драйверите на този модел са подписани Lenovo Japan, докато за останалите Lenovo са Китай (ODM моделите) или Тайван (по-добрите ODM модели).

И така процесорът не е всичко. Добър процесор нерядко стои в евтин компютър, но работи на 30-70% от възможностите си поради слабо шаси, охлаждане, евтин чипсет, анемично захранване на фазите... въобще липса на мощност. В ThinkPad T420 процесорът работи на 100%, че и повече от възможностите си. Струва ви се невероятно? Попитайте потребител с древен ThinkPad T61p защо лаптопът им работи много по-пъргаво и "мазно" от всеки лаптоп с Core i3. А защо NASA в орбита още ползват точно ThinkPad T61? Нямат пари?

Мощта и надеждността на ThinkPad T420 значително се подобряват от наличието на дискретна видеокарта NVidia Quadro NVS 4200M. Доста пъргава видеокарта с почти удвоена честота на ядрото спрямо "цивилният" ѝ аналог NVidia GeForce GT 520M. За производителността на видеокартата добре, а защо и надеждността? Защото не се ползва вградената в процесора видеокарта, водещо до нагряване, достигане на максималният TDP, евентуално тротване на процесора и нерядкото излизане от строя на самият процесор, ако той се ползва за тежки графични натоварвания към Intel HD Graphics. Но от друга страна, ако толкова харесвате вградената графика, спокойно може да ползвате и нея, или като спрете външната, или като се доверите на Optimus. Ако стане някой фал, което е най-малко вероятно точно при ThinkPad... то тогава си търсите нов, още по-як процесор. При евтините лаптопи с Core i7 и BGA монтаж към дъното, излизането на процесора от строй, води до бракуване на целият лаптоп.

Истинско охлаждане - каква рядкост в съвременен лаптоп! Истински ThinkPad с добра охладителна система, каквато нямат дори топ моделите Apple Macbook Pro. Само лаптоп от клас Mobile Workstation има подобна солидна охладителна система. Чрез охлаждането процесорът и видеокартата получават още мощ и работят на 120-150% от възможностите си (спрямо други машини). Няма да описвам подробности защо? Опитайте да си представите работата на мощен автомобил с добър двигател, но с лошо охлаждане и некачествено масло.

Дисплеят на T420 в тази му върхова конфигурация е TN+Film, както 99% от всички дисплеи на лаптопи. Но има добра за 14-инчов лаптоп резолюция от 1600 на 900 пиксела. Като стана въпрос за размерите, 14" е оптималната големина за преносим компютър, който няма да се ползва като Workstation. Лек, лесно преносим, побиращ се във всеки багаж, нямащ нужда от огромен захранващ блок. Но също така и достатъчно голям и комфортен спрямо 10", 12" и дори 13.3" мобилен компютър. Най-универсалният формат.

ThinkPad T420 няма как да има конкуренция в ниския, средния и дори малко по-високи класове, които струват до 2000лв. тъй както Mercedes S-klasse няма конкуренция от WV, Peugeot, Toyota и т.н. ... за Dacia, Daewoo и китайски автомобили пък е абсурдно даже да споменавам. ThinkPad T420 с Core i7, Quadro и HD дисплей е мениджърската топ конфигурация. Която е толкова скъпа и елитна, че даже не се е внасяла в България. Но да не бъдем черногледи, скъпата модификация рядко е поръчвана дори в държави с висок стандарт като прагматична Франция и скъперническа Германия. Бройките ни са от държави със свърх висок стандарт, от скандинавските. Цената на такава модификация през 2012-2013г. е била около и над 2000EUR.

И така стигнахме до деликатната тема, че представеният лаптоп всъщност не е нов. Не и официално. Накъде ги наричат обновени, ремаркетирани и как ли още не за да замажат истината, че не са нови. Чистят ги, лъскат, пудрят, боядисват, лакирват клавиатури, полират дисплеи... тоест наистина обновяват. Ние няма от какво да се срамуваме... това са корпоративно обновени (сменени по договор с нов модел) и/или лизингови бройки, които никога не са били в употреба от физически лица и не са работели в запрашена и не климатизирана среда. Освен това RMania сме тузари и плащаме повече пари на доставчиците за бройки в най-добър статус.

Даже и профилактика не сме им правили... защо да прашим напълно чиста машина?

Но стига приказки, вижте още фотографии от наши ThinkPad T420:
Оптимална инвестиция и качеството, гарантирано от Retro-PC-Mania.

Цени и параметри на ThinkPad T420.

1 коментар:

Hannibal каза...

Първо да кажа че супер много ви се кефя и с удоволствие чета всичко написано в сайта.
http://notebookschematic.com/?s=t420
Кои са Flex Computing и можем ли да им се доверим като на Wistron...

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни