Общо показвания

RETRO-PC-MANIA e място за ревюта и тестове на компютърна техника.

Нашата цел е да ви предоставим възможно най-пълна информация за качествата и производителността на компютърната техника.

Нашата мисия е да покажем и анализираме всички вреди от работата и употребата на компютърна техника и да ви препоръчаме модели с възможно най-малко негативни за здравето влияния.

Предлагаме на вашето внимание богат фото- и видео-материал, резултати от популярни тестови пакети, демонстрираме техниката чрез актуални игри.

Използваме съвременна измервателна техника и методики за отчитане качествата на дисплей, консумация, температура, както и на вредите от ползването им.

Материалите в този блог са само авторски.

Тест на K910 (Vibe Z), смартфон флагманът на Lenovo

 
Lenovo е утвърден колос в производството на компютърна техника, а през последните години компанията се бори за лидерските места в предлагането на смартфони и таблети в люта битка с Samsung, Apple, HTC и "сънародниците" си Xiaomi.
Мнозина вече са запознати със смартфоните на Lenovo или с евтините им "операторски" таблети. Евтино, здраво и лачено, нали? Типична китайска техника с малко по-високо качество и не много по-добра софтуерна поддръжка спрямо множеството останали производители от Китай. Освен това къде повече гали самочувствието на собственика логото на Lenovo, отколкото например това на измислена марка като Doogee.
Lenovo не са просто производител на евтина, макар и читава (според мнозина) техника. Тяхното смартфонстроене е нещо много повече. И явно ще се опитат да станат производител №1 в този сегмент не само в Китай, но и в света. Особено след купуването на Motorola от Google в началото на 2014г.
Ще започнем с анализа на производството на Lenovo от по-далеч, от лаптопите, където техният Thinkpad е безспорният шампион откъм качество, надеждност, ергономика, екстри и даже като визия.
Входът на истинското родно място на Lenovo. Там и в момента пише кой е истинският шеф (IBM). И пише не с китайски, а с японски йероглифи

Неуместно е да се правят аналогии между лаптоп Lenovo Thinkpad и лаптоп Lenovo без Thinkpad, нали?
В случая с Lenovo Thinkpad става въпрос за техника, проектирана и контролирана като качество от развойният център на IBM в Япония, който доскоро бе в Yamato Center (център на IBM), а от тази година вече се е разраснал в пъти и се базира в столицата Токио. Лога и марки се купуват (по-скоро дават под наем), но интелектът е безценен и не може да бъде купен. Купуваш име, но даваш отчисления това име да има съдържание.
Затова Thinkpad е американо-японски лаптоп, сглобен в елитни азиатски заводи (Wistron, Тайван) под китайският бренд Lenovo.
Аналогично е и положението при Android таблетите на Lenovo, които също имат елитен и скъп клас, означен с Thinkpad и проектиран в Япония - клас, който по нищо не отстъпва на iPad и Samsung Galaxy Tab и дори на Xiaomi MiPad.
Показвахме ви в материалите ни за Lenovo K900, че това е много по-висок клас смартфон, който е проектиран в Япония и даже е с платка и компоненти на японски компании (Matsushita и Sony). Връзката с IBM и САЩ (където са били, все още са и винаги ще бъдат мениджърите на Lenovo) пък се потвърждава от хардуера от Intel, който бе разработен първо за K900.
K-series при смартфоните на Lenovo е нещо като Thinkpad при лаптопите, нещо като Alienware при DELL, Lexus при Toyota или Кристиано Роналдо в националният отбор на Португалия.

K910 е горд приемник на култовият K900 и е наточен с най-мощният хардуер в момента (края на 2014г.).
Като флагман на компанията той е съвсем различен клас, стандарт, цена, престиж спрямо другите смартфони на компанията.
Някой форумен зевзек "мъдро" ще отсъди, че всеки гаражен котайски производител може да вземе този хардуер и да си направи супер-смартфон с подобни параметри, не по-лошо качество и по-ниска цена. Но случайни смартфони, базирани на Qualcomm Snapdragon 800 и Adreno 330 няма, тъй както няма случайни 12-цилиндрови автомобили от френски произход например.

Lenovo K910 няма нищо общо с евтините серии на Lenovo с тайванските Mediatek чипсети.
В интерес на истината Lenovo имат много интересна и качествена P-серия смартфони с батерия, която има рекорден капацитет, метален корпус и магнезиево шаси, които с цел икономия ползват Mediatek чипсети. Вижте параметрите и цената на P780, който също е във висшата лига на Lenovo.

Трябва да се знае, че К910 има и по-интересно пазарно име - Vibe Z, което лично според мен е щуротия, измислена от маркетингов мениджър със силно надценени възможности.

"Уникален", "невероятен", "бомбастичен" и т.н. - това са определения от маркетингови (по-скоро технологични) лаици, предназначени за клиенти лаици.

Но няма как да не определим K910 точно като уникален.
С какво точно е чак толкова уникален този модел?
  • С мощният хардуер с истински американски чипсет (Quad-Core Qualcomm Snapdragon 800 и могъщата Adreno 330 графика); 
  • С двете си SIM карти, което не се среща при друг модел с тази върхова архитектура; 
  • С наличието на прекрасен IPS дисплей от LG, брониран със закалено стъкло (Corning Gorilla Glass), дисплей без ШИМ и с пълен sRGB обхват; 
  • Със задна 13Mpx камера (Sony Exmor сензор) и една от най-добрите предни (селфи) камери с 5Mpx сензор; 
  • С луксозният си вид, нямащ нищо общо с евтините серии на Lenovo.
  • И може би най-важното - цялата тази прелест е на невероятно ниска цена, за каквато няма как да се снабдите с нещо толкова стойностно, изпипано и мощно. С изключение може би на Xiaomi Mi3.
Фото-галерия
Omnia Vanitas (всичко е суета) важи в най-пълна степен за смартфона. Затова не могъществото на хардуера, батерията с колосален капацитет и дисплеят без ШИМ са толкова важни. Важен е видът, имиджът, гъзарията.

Това го знаят най-добре от Apple, чийто iPhone във Вселената на Android би бил най-слабият като процесорна и графична мощ топ смартфон. Но е красив, стилен и пленяващ.

А красив ли е Lenovo K910, става ли за показател за имидж, дава ли на собственика си самочувствие? 

Вижте сами:
Много красив и стилен смартфон. Добре подбрани като цвят материали, изчистени линии, технологичен вид. Нищо общо с китайските сапунерки с логото на Lenovo.

Сглобката, какво има вътре?
Външният вид явно е добър, луксозен и имиджов. Но в RMania сме маниаци, които не даваме външността да ни заблуди. Затова подложихме на дисекция първата мостра за тестове.
Виждаме много прилична и акуратна сглобка на смартфон от висок клас. Магнезиево шаси като в ThinkPad.
За съжаление не видяхме маркировката на Matsushita, а и на никой външен изпълнител. Може би след нашите материали Lenovo и под изпълнителите им са се разбрали да не дават толкова явна информация.

Тест на хардуера
След като видяхме хардуера горе "по-гащи" или по-скоро без такива, най-интересната част за мнозина след външният вид на елитният смартфон е на какво е способна такава мощ в тестовите пакети.
Интересно, че с K910e изкарваме осезателно по-добър резултат спрямо K910 по-горе

Могъщият Quad-Core Qualcomm Snapdragon 800 показва впечатляващи резултати в AnTuTu, заемайки убедително лидерските позиции. За смартфон Lenovo K910 няма конкуренция. Но към началото на това ревю в ARM света на Android се появиха таблети с NVidia Tegra K1 и могъщи Android Box с Quad-Core RK3288 (Cortex-A17), които показват повече или по-малко по-впечатляващи резултати.

Спрямо легендарният вече предшественик Lenovo K900 прирастът в този най-популярен Android Hardware тест е огромен:
Като ползвател (все още) на K900 авторът на този материал трябва да отбележи, че вероятно конспиративните мнения за умишленото "спъване" на мощният Intel Atom в Android са истина, потвърждение за което е и изненадващата липса на поддръжка след версия 4.2.
Графичното ядро Adreno 330, което е интегрирано в Snapdragon 800 е истинско чудовище, което превърта оборотомера на 3DMark с Maxed Out резултати.
Спрямо предходният модел Lenovo K900 резултатите на K910/910e са толкова по-добри, че не могат да бъдат дори съпоставени от тестовия софтуер. Това е като състезание между реактивен изтребител и спортен болид.
Но вградената в Intel чипсет графична карта е нормално да бъде много по-слаба по аналогия между Intel HD Graphics и дискретните видеокарти на NVidia и AMD.

И като стана въпрос за NVidia и AMD, знаете ли че титаничният им спор кой е по-добър е пренесен и в Android вселената?
Не вярвате? Тогава какво според вас е Adreno? Помислете добре, разместете буквите. Точно така - това е Radeon или по-точно мобилното подразделение на AMD/ATI, придобито от Qualcomm.
А това по-долу е резултат от Xiaomi MiPad с NVidia Tegra K1 с Kepler графично ядро с 192 Cuda процесора! 
Резултатът на NVidia Kepler е много добър, но предвид насочеността на Adreno 330 към хардуера на смартфони и приличната възраст на този "Radeon", разликата всъщност не е чак толкова огромна.
Имаме сериозен резултат за K910 и в бенчамрка Quadrant

Само NVidia Shield с Tegra K1 успява да избяга на Lenovo K910 в CPU Prime Benchmark


K910e в Geekbench 3

 K910e в PCMark for Android

 
 Lenovo K910e  различни версии на Super Pi (1M). Вярваме най-много на последната показана

А това е отчета на CPU-Z за хардуера на Lenovo K910 (Vibe Z).

Дисплей
Retro-PC-Mania имаме най-маниакално отношение към качествата на дисплеите на монитори, телевизори, лаптопи, таблети и смартфони. 
Не можем да пропуснем да изследваме педантично и дисплей на поредният елитен продукт на Lenovo.
От този ъгъл на гледане ясно се вижда, че пред нас е качествен IPS дисплей. Но с IPS панел вече не може да се учуди потребител, даже бюджетни модели са снабдени повече или по-малко качествена IPS матрица.
Доказателство за истинско качество на IPS панел с LED подсветка е неговият цветови обхват. Тук виждаме почти пълно застъпване на sRGB пространството, с което този панел печели нашето възхищение.

А сега, най-важното в нашите изследвания за дисплеите, има ли Lenovo K910 ШИМ?
Чудесно - ШИМ няма даже при ниска яркост. Явно след като в блога на Lenovo критикувахме модела K900 за наличие на ШИМ, японският развоен център си е взел бележки. Схватливи са японците, затова ги уважаваме.

Показваме ви пълният процес на тест за ШИМ при различни нива на яркост.
Интересно положение в анти-ШИМ насочеността на Lenovo K910/910e е тази демонстрация, в която виждате, че смартфонът може да се ползва като хардуерен ШИМ-метър. За което е необходимо това изобретение на нашият екип.

Работа с две SIM карти
Една от главните екстри на Lenovo K910 е възможността му за работа с две SIM карти.

Екстра като екстра, всеки евтин китайски смартфон има такава екстра! - ще възкликне Интернет зевзекът.

Но това е топ смартфон с Qualcomm Snapdragon 800, колко други устройства с този върхов хардуер знаете да работят с две SIM карти? Samsung, Nexus, LG, Xiaomi?
Точно така, работата на този модел с две SIM карти е изключение в света на топ моделите.

А работят ли всъщност двете SIM карти в Европа, в частност в България? 
Да си признаем, много се съмнявахме да можете да ползвате едновременно две карти на този модел. Но все пак се решихме на експеримент:
Наличен е такъв "пълнител" за две SIM карти в micro SIM формат. Поставят се една зад друга. Пробваме десният отсек за операторска карта.
Картата на MTel се разпознава веднага. Четем без проблем и номерата в нея. Операторът веднага ни изнасилва с настройките и специалните си менюта.
Първият отсек също се оказва, че работи.
Разговори бяга проведени от SIM карти, поставени в първи и втори слот. Отлична връзка, никакви проблеми с обхват и свързване.

Каква е разликата и защо има различни означения за двата слота на фолиото върху нов смартфон (вж. снимкике по-горе)?

Явно външният слот е само за разговори, докато вътрешният слот е за разговори и 3G.

Експериментите са проведени с Lenovo K910e, който работи отлично в българските мрежи с две SIM карти. "Чистият" K910 трябва да имате предвид, че е с различен радиомодул, освен това има версии и с една SIM карта. Имайте го предвид, ако поръчвате онлайн такъв смартфон или консултантите не ви се струват много в час.

Други екстри
Моделът има много екстри, които е досадно да ги преоткриваме, има достатъчно писания за тях в мрежата.
Впечатлени сме от мрежовият модул. Прекрасна WiFi връзка и както виждате възможност за свързване в 5GHz мрежа. Точно чрез 5GHz връзка осъществихме всички пазарувания от Google Market. Този стандарт все още е чист, виждате, че сме сами в "ефира" и няма никакви проблеми, забавяния, конфликти.
Сред екстрите на смартфона е неговият много стабилен, удобен, бърз и приятен за окото Android ROM. Софтуерната обвивка доста прилича на MIUI от Xiaomi, това е така нареченият Vibe ROM, за който Lenovo или сами са си поиграли доста, или са изръсили немалко пари на външен разработчик.
Софтуерът има български превод, макар и не на 100%, което е плюс.

Минус е, че Lenovo не са най-големите бързаци по актуализация на софтуера. Но ако искате скоростна актуализация, изберете Nexus смартфон или в краен случай Samsung. Бързо ъпдейдват и Xiaomi, но за да се радвате на пълната прелест на техният ROM ви трябват сериозни знания на китайски език. В интерес на истината и в Lenovo Vibe Z (K910) има някое и друго китайско наименование.

Доста интересна е ситуацията с ъпдейда на ROM-a на K910e. От сайта на Lenovo пристига нова свежа версия, която след проверка съобщава, че тя е за K910, а не за K910e. И не се опитвайте насила да поставите версията на K910 в K910e, двата модела имат различни радиомодули и рискувате да имате "мъртъв" завинаги смартфон, работещ като таблет.

Тест на камерата
Предшественикът Lenovo K900 имаше (и все още има) чудесна и ненадмината камера. Тук сензорът от Sony е същият, но като активен ползвател на фото-възможностите на K900 преценявам, че този модел не е по-добър, а по-скоро е малка крачка назад.
Фотографският софтуер дава прилични възможности за избор на опции

Вместо да философствам излишно, сами преценете доколко са добри снимките от Lenovo K910 (Vibe Z):
Това бяха снимки от предната, 13Mpx камера. Снимките виждате, че никак не са лоши, особено предвид сложните ситуации, в които поставихме апарата. Марко, фотография на компютърен монитор и динамична сцена от телевизор са доста сложни ситуации, които обаче много често ползваме в ежедневието.
При лека мъгла максимално затруднихме автоматиката, по-скоро софтуерната част за снимане. Цялата серия е с неясно къде фокус, колкото и да посочвах с пръст сградата в центъра.
Даже и без мъгла, заснетото на открито с K910 нещо куца. Или поне това е така в сравнение с камерата на K900.
Снимката със светкавица е по-скоро трагична, но така е със светодиодно фенерче, назовано незнайно защо "светкавица". Все пак се познава какво сте заснели.

И сега хубавата част от фото-теста. Предната "селфи" камера е въоръжена с невероятният за целта си сензор с цели 5Mpx.
Дали размерът има значение?
Предната камера е потресаваща! Незнайно защо имам чувството, че дори е по-добра от основната. Това няма как да бъде вярно, разбира се, освен ако софтуера наистина не го "пере сачмата" като в суровата му версия на Lenovo K900, който чак след обновяване на ROM-а стана перфектният камерфон.

Това бе ревюто на Lenovo K910/K910e.
На някои от снимките по-горе виждате и автора на ревюто ;)

Обобщение и лична препоръка
Накрая може да обобщя, че Lenovo K910/K910e е почти перфектният смартфон. 
За цената и мощта си няма равен, но му липсват някои моменти от легендарният му предшественик. 
Тези моменти са:
  • Новият модел е доста назад от здравият стоманен корпус и стил на ThinkPad. С K900 в ръката си имате чувството, че държите истинска вещ, а не играчка от Samsung, LG или Sony. K910 има доста хилав пластмасов корпус;
  • Основната камера на модела е видимо по-слаба от тази на K900. Но предната (селфи) камера е потресаваща.
И все пак, препоръчвам горещо Lenovo K910 заради неговата мощ, по-добър от предшественика дисплей без ШИМ, възможността за работа с две SIM карти, безпроблемна връзка с 5GHz WiFi мрежи, увеличеното време за автономна работа.

Цена и параметри на Lenovo K910 при нас.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Желателно е коментарът да е по темата и да е написан на кирилица.

Най-четени за последните 30 дни